UDARAC IZ BRISELA Crna Gora je sebi pucala u nogu:”‘Sve je to Vučićevo maslo, a sam je zabranio da se to gura u Srbiji!”

“Predsjednik Mišel odložio je posjetu Crnoj Gori, planiranu 2. i 3. jula, za kasniji datum kako bi osigurao uspješne razgovore s ključnim sagovornicima u zemlji, koji ne bi trebali da budu zasjenjeni najnovijim razvojem događaja”, odgovorio je zvaničnik EU-a na pitanje je li razlog odgađanja usvajanje Rezolucije o genocidu u sistemu logora Jasenovac, Dahau i Mauthauzen u crnogorskom parlamentu

Predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel odložio je najvljenu posjetu Crnoj Gori, kako razgovori s ključnim sagovornicima u zemlji ne bi bili zasjenjeni “najnovijim razvojem događaja”, rekao je Hini u ponedjeljak zvaničnik EU.

“Predsjednik Mišel odložio je posjetu Crnoj Gori, planiranu 2. i 3. jula, za kasniji datum kako bi osigurao uspješne razgovore s ključnim sagovornicima u zemlji, koji ne bi trebali da budu zasjenjeni najnovijim razvojem događaja”, odgovorio je zvaničnik EU-a na pitanje je li razlog odgađanja usvajanje Rezolucije o genocidu u sistemu logora Jasenovac, Dahau i Mauthauzen u crnogorskom parlamentu.

Isti zvaničnik navodi da “dobrosusjedski odnosi ostaju ključni element pristupnog procesa”.

Takođe, piše “Jutarnji list”, kaže da je Crna Gora predvodnik u procesu pristupanja EU i važan partner u regiji i da EU želi da vidi napredak zemlje, za šta je “ključna usredsređenost na reforme povezane s EU”.

“Nakon značajne međuvladine konferencije i pozitivne ocjene ispunjavanja prelaznih mjerila (IBAR) za poglavlja 23 i 24, važno je u svim aspektima ostati na putu prema EU”, ističe zvaničnik EU.

Mišel je u nedjelju na društvenoj mreži X objavio da je razgovarao s crnogorskim predsjednikom Jakovom Milatovićem i da se dogovorili sastanak u utorak u Briselu. “Važno je ostati usredsređen na put prema EU”, poručio je Mišel.

Prošle semice u Briselu održana međuvladina konferencija o pristupanju na kojoj je EU potvrdio da je Crna Gora ispunila prelazna mjerila u ključnim poglavljima koja se odnose na pravosuđe i unutrašnje poslove, čime dobija priliku za ubrzanje pristupnih pregovora.

Dva dana nakon toga, crnogorski parlament je usvojio Rezoluciju o genocidu u sistemu logora Jasenovac, Dahau i Mauthauzen. Za Rezoluciju je, od ukupno 81 poslanika u crnogorskom parlamentu, glasao 41 poslanik vladajuće koalicije, jedan je bio protiv, a opozicioni poslanici napustili su salu i nisu učestvovali u izglasavanju Rezolucije jer smatraju da na taj način službeni Beograd zloupotrebljava svoj uticaj u Crnoj Gori.

Andrija Nikolić iz opozicione Demokratske partije socijalista postavio je pitanje javnosti imaju li moralno pravo oni koji podržavaju četnički pokret, ali i Ratka Mladića i Radovana Karadžića, da prije nego njih osude predlože ovakvu rezoluciju.

“Ovo je kukavičje jaje Aleksandra Vučića kako bi se pogoršali dobrosusjedski odnosi sa Hrvatskom. Odgovornost za ovo ne snosi Andrija Mandić (predsjednik Skupštine i čelnik prosrpske desnice), već premijer Milojko Spajić i njegova partija koji sebe nazivaju roevropskim”, rekao je Nikolić.

On je podsjetio da Vučić nije dopustio da se slična rezolucija usvoji u parlamentu Srbije kako se ne bi zaustavio evropski put te zemlje.

Foto: Šarl Mišel (Screenshot/Charles Michel)

Idi na VRH
error: Content is protected !!