Mirno more, doktore: Uz zvuk brodskih sirena na vječni počinak ispraćen Duško Kljakić (VIDEO)

Brodovi obično trube u čast preminulih pomoraca, a ovo je bio presedan. Dr Kljakić je često govorio “da nisam doktor, bio bih kapetan broda”

Doktor medicinskih nauka, dr Duško Kljakić (52), ginekolog i akušer u Opštoj bolnici Bar, koji je umro na klinici u Gracu od posledica korona virusa, sahranjen je danas na gradskom groblju Gvozden brijeg u Baru.

U 15 časova, tačno u vrijeme sahrane dr Duška Kljakića, brod kompanije MSC, kao i ostali brodovi i remorkeri koji su se našli u luci Bar, zatrubili su u čast omiljenog Baranina, velikog čovjeka, humaniste, odličnog ljekara.

Brodovi obično trube u čast preminulih pomoraca, a ovo je bio presedan. Dr Kljakić je često govorio “da nisam doktor, bio bih kapetan broda”.

Odlaskom dr Kljakića mnogo je izgubio zdravstveni sistem Crne Gore. Dr Kljakić za svoje pacijentkinje bio je dostupan 24 sata. Omiljeni ginekolog, maksimalno je sebe davao i porodici i pacijentima i nauci. Doktorirao je u julu prošle godine na Univerzitetu u Kragujevcu, Fakultet medicinskih nauka na temu “Uticaj ekspresije estrogenskih i progesteronskih receptora na angiogenezu, apoptozu i proliferaciju ćelija mioma kod žena u pre i postmenopuzi”.

Na Medicinskom fakultetu u Beogradu diplomirao je u 25. godini. Specijalistički ispit, iz ginekologije i akušerstva, sa odličnom ocjenom položio je 1999. godine i sa 31 godinom postao jedan od najmlađih ljekara specijalista u Crnoj Gori.

Paralelno sa medicinom, dr Kljakić bavio se istorijom pomorstva, bio je jedan od najboljih poznavaoca pomorstva u Crnoj Gori.

Do smrti je prikupljao slike i podatke o svim brodovima koji su dołazili u luku Bar. Posjedovao je veliku kolekciju knjiga o istoriji pomorstva, iako mu to nije bila struka, bio je jedan od najboljih poznavaoca pomorstva u Crnoj Gori. Ustupao je tekstove za monografije i medije ne samo u Crnoj Gori, već i u Hrvatskoj i Sloveniji.

Doktor Kljakić je umro je 9. maja na klinici u Gracu od posljedica koronavirusa, prenose “Večernje novosti”.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!