Oglasila se Verica Maraš: Plata mi je zavisila od rezultata, a oni su impozantni

Tokom posljednjih nekoliko godina, kritike koje se upućuju kompaniji imaju formu koja ne sakriva agresivnost prema meni i prema pojedincima iz Odbora direktora i menadžmenta, ali maskira neprijateljstvo prema onome što je kompanija bila, jeste i biće – veliki crnogorski poslovni sistem, ponos naših građana i ponos naše države”, poručila je Maraš

Verica Maraš (Foto: “Vijesti”/Boris Pejović)

Izvršna direktorica kompanije “13. jul – Plantaže” Verica Maraš kaže da je njena plata bila promjenljiva i zavisila od rezultata kompanije, a oni su, kako dodaje, uvijek bili impozantni. Ne spori da je njena zarada velika, posebno, kako navodi, u postojećim uslovima, ali ipak ističe da visinu primanja nije ona određivala. Kaže i da njena plata, kolika god bila, nije nikada skrivana. Ona je poručila i da “Plantaže” “jesu i biće ponos Crne Gore”, prenosi rtcg.me.

Odbor direktora kompanije “13. jul Plantaže” odlučio je da smanjenji zaradu izvršne direktorice Verice Maraš za 2020. godinu sa 8 na 4 prosječne mjesečne zarade u kompaniji.

Maraš je u izjavi za medije odgovorila na brojne kritike dijela javnosti, kao i na izjave Draginje Vuksanović-Stanković.

“Tokom posljednjih nekoliko godina, kritike koje se upućuju kompaniji imaju formu koja ne sakriva agresivnost prema meni i prema pojedincima iz Odbora direktora i menadžmenta, ali maskira neprijateljstvo prema onome što je kompanija bila, jeste i biće – veliki crnogorski poslovni sistem, ponos naših građana i ponos naše države”, poručila je Maraš.

Kaže da se zarade u kompaniji utvrđuju u skladu sa važećim aktima, koje donosi Odbor direktora.

“Kritičarima je poznato da država Crna Gora ima većinu članova u Odboru direktora, dok manjinu članova čine predstavnici privatnih investitora, koji su svakako pozvani da učestvuju u radu organa korporativnog upravljanja srazmjerno svom učešću u ukupnom kompanijskom kapitalu”, navodi Maraš.

Ona ističe i da se, osim na sjednicama Odbora direktora, izvještaji o poslovanju kompanije, koji između ostalog sadrže podatke o zaradama rukovodilaca, razmatraju i na Skupštini akcionara.

“U skladu sa navedenim, ističem da ni moja zarada, kolika god ona bila, nije nikada skrivana, niti je to smijela biti. Ona je uvijek bila utvrđena, obračunata i isplaćena u skladu sa svim važećim propisima i Menadžerskim ugovorom sa predstavnicima vlasnika, a pored toga i javno objavljena, a priznajem i nerijetko glavna tema mnogih javnih i polu javnih rasprava i spekulacija. Ne sporeći da je moja zarada velika, posebno u postojećim crnogorskim uslovima, ipak ističem i ponavljam da njenu visinu nijesam ja određivala, niti je mjerodavna bila bilo čija volja ili samovolja, već je ista utvrđena od strane vlasnika, odnosno nadležnih kompanijskih organa u skladu sa važećim pravnim propisima”, poručuje Maraš u izjavi za medije.

VISINA PLATE BILA PROMJENLJIVA I ZAVISILA JE OD REZULTATA KOMPANIJE

Maraš navodi i da je visina njene plate bila promjenljiva i zavisila je od rezultata kompanije, a oni su, kako dodaje, uvijek bili impozantni.

“Ističem da su rezultati postignuti u mom prvom mandatu po svim pokazateljima bili najuspješniji u istoriji kompanije, koja traje više od pola vijeka”, ističe Maraš.

Ona navodi i da moćna međunarodna kompanija, kakva je “13.jul – Plantaže”, omogućava visoke zarade i brojne benefite kako zaposlenima, tako i rukovodećem kadru.

“Zato su mnogi neskriveno i iskreno zainteresovani da budu zaposleni, a posebno na rukovodnim mjestima u ‘Plantaža’, ali se to ostvarilo, da kažem posrećilo, samo nekima, svakako ne uvijek i najboljima. Mnogi su imali i skrivene želje i težnje da zasjednu na mjesto izvršnog direktora ili u menadžmentu, čak spremni da sebi već unaprijed odrede zarade u najnižim iznosima, svjesni svih onih ‘uzbudljivih’ mogućnosti kojima bi namirili tu razliku izmedju stvarne i moguće ili preciznije sanjane zarade”, ističe Maraš.

Smatra da da nije moguće istovremeno poslovati transparentno i donositi i sprovoditi nelegitimne i nelegalne odluke.

Podsjeća da je Draginja Vuksanović-Stanković, poslanica SDP-a u Skupštini Crne Gore, javno je iz poslaničke klupe pozvala Vladu Crne Gore da je smijeni sa mjesta izvršnog direktora “Plantaža” upravo i isključivo zbog visine mjesečne zarade, što je ocjeni poslanice SDP-a, “bahato, nemoralno i degutatno”.

“Imenovanoj bih poručila samo jedno, da iza mene stoje samo dobri rezultati, relevantni i tačni podaci (kompanijski uspjeh i rezultat), kao i transparentne i javno dostupne činjenice, među kojima spada i visina moje mjesečne zarade. Ipak, ne mogu se oteti utisku da se iza izrečenog za skupštinskom govornicom krije neka višeznačna poruka koja prevazilazi obično političko debatovanje i borbu, pa istu valja dešifrovati, a sve po pravilima pristojnosti, moralnosti i dobrog ukusa, na čemu stalno insistira gospođa Vuksanović-Stanković”, navodi Maraš u odgovoru.

GODIŠNJI PROFIT 2,7 MILIONA, PROSJEČNA PLATA 740 EURA

Govoreći o poslovnim rezultatima “Plantaža”, Maraš navodi da, za vrijeme od kad je na poziciji izvršnog direkora, 2008. do danas u kompaniji sa 10 miliona čokota vinove loze proizvedeno je ukupno 242 mil.kg vinskog i stonog grožđa, što prosječno godišnje iznosi 20,2 mil.kg, proizvedeno je 14 mil.kg breskve, što prosječno iznosi 1,2 mil.kg.

Kompanija je, kako dodaje, poslovala društveno odgovorno, pomažući naše građane, ustanove i druge subjekte iz oblasti kulture, sporta, umjetnosti… Po ovom osnovu, kompanija je od 2008. godine do danas izdvojila preko 5 miliona eura, ističe Maraš.

Na mjesečnom nivou, kako navodi, zapošljavaju u prosjeku 1.200 radnika, od kojih je 620 u stalnom radnom odnosu.

“Prosječna zarada u kompaniji u iznosu od 740 eura i je veća od državnog prosjeka za 45%, a zarade se isplaćuju redovno, čak i u situaciji u kojoj je tržište u potpunosti prestalo da funcioniše usljed izbijanja pandemije zarazne bolesti Covid-19. Pored toga, uprava kompanije i reprezentativni sindikat obezbjeđuju realan i kvalitetan socijalni dijalog na osnovu kojeg se iznalaze valjana rješenja u ovim više nego kriznim vremenima.

Od 2008, poručuje Maraš, prosječna zarada u kompaniji je sa 440 eura povećana za više od 70%, a u pojedinim godinama mog mandata i više od 100%.

Kritičarima je, ističe Maraš, poznato da je kompanija na bijeloj listi poreskih obveznika.

Ona ističe i da su kritičari “analizirali stvarne činjenice od značaja za poslovanje kompanije, polazeći od premise da ukoliko činjenice ipak ne budu odgovarale njihovim političkim potrebama, na vrijeme revidiraju svoje pogrešne stavove”.

“Međutim, na njihovu žalost i svih drugih sličnih kritičara, crnogorska javnost je zrela i sposobna da prepozna bilo čiji politički „rukopis“ i da na kraju svakome pruži ono što zaslužuje. Ubijeđena sam da će tako biti i u ovom slučaju U želji da se buduće kritike koje će biti upućene ovoj kompaniji sa terena iracionalnog počnu seliti na teren objektivnog, našim kritičarima poručujemo, budući da svi mi dijelimo jedinstven crnogorski prostor i da su oni, nakon svega, takvi kakvi su, opet na kraju – naši. ‘Plantaže’ će biti i ubuduće globalna, evropska i svjetska kompanija”, zaključila je Maraš.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH

error: Content is protected !!