Država Njujork platila 69 miliona dolara za respiratore koji nisu stigli

Njujork je ušao u pregovore sa inženjerom iz Silicijumske doline na direktnu preporuku Bijele kuće. Respiratori nikad nisu dostavljeni. Njujork od tada pokušava da poništi ugovor kako bi vratio novac. Kada su američke kolege nazvale tog inženjera za komentar, odgovorio je kako “on i njegova kompanija nemaju komentara o navedenom problemu”, a potom je prekinuo poziv

Ilustracija (Foto: Printscreen/ABC News)

Država Njujork platila je 69 miliona dolara za respiratore čovjeku koji nema nikakvog iskustva u njihovoj izradi. Svoju uslugu je ponudio predsjedniku SAD Donaldu Trampu na Twitteru, a tim Bijele kuće za borbu protiv pandemije preporučio ga je za proizvođača, piše BuzzFeed i prenosi Business Insider.

Tramp je na Twitteru 27. marta objavio: “Počnite da proizvodite respiratore, odmah!” Na to mu se javio inženjer iz Silicijumske doline s porukom: “Mi možemo napraviti respiratore, invazivne i neinvazivne, neka me neko hitno pozove”.

BuzzFeed piše kako je Njujork tri dana kasnije odobrio isplatu od 69,1 milion dolara za 1.450 respiratora, što je inače tri puta viša cijena od standardne kada se govori o visokokvalitetnim respiratorima. Njujork je ušao u pregovore sa inženjerom iz Silicijumske doline na direktnu preporuku Bijele kuće. Respiratori nikad nisu dostavljeni. 

Njujork od tada pokušava da poništi ugovor kako bi vratio novac. Kada su američke kolege nazvale tog inženjera za komentar, odgovorio je kako “on i njegova kompanija nemaju komentara o navedenom problemu”, a potom je prekinuo poziv. 

To, prenosi “Avaz”, nije prvi put da Tramp vjeruje neprovjerenim firmama i proizvođačima. “Washington Post” prije manje od mjesec dana pisao je kako je Trampova administracija sklopila 55 miliona dolara vrijedan ugovor s jednom kompanijom koja bi osigurala dobavu zaštitnih maski. Radilo se o kompaniji koja je u bankrotu i nema nijednog zaposlenog.

SAD su svjetsko žarište pandemije koronavirusa. Skoro milion i 100 hiljada slučajeva zaraze je zabilježeno, a preminulo je više od 63 hiljade ljudi. Oporavilo ih se više od 155 hiljada.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!