Treći čovjek FSB-a, general Burlaka, odgovoran za rušenje malezijskog aviona iznad Ukrajine 2014. godine

Bellingcat je sada razotkrio identitet “Vladimira Ivanoviča” koji se stalno spominjao u razgovorima pobunjenika s ruskom stranom. Upoređujući glas tog tajnog lika s glasovima pripadnika ruske tajne službe FSB koji se pojavljuju u medijima, došli su do nepobitnog zaključka: to je general Andrej Burlaka, četvrti u zapovjednom nizu agencije ispod predsjednika Vladimira Putina kojem direktor FSB-a, Aleksandr Bortnikov, direktno odgovara

Foto: Printscreen/Bloomberg

Klupko se malo po malo odmotava. Rusija je u martu 2014. godine anektirala Krim i zatim svim snagama pomogla pobunu na istoku Ukrajine protiv nove vlade u Kijevu.

I onda je 17. jula te godine protivvazdušnom raketom BUK iznad dijela Ukrajine pod kontrolom pobunjenika srušen avion Malaysia Airlines, let MH17. Poginulo je svih 298 putnika i članova posade. Među njima je bilo 193 Holanđana, pa je Den Haag preuzeo međunarodnu istragu.

Ukrajina je tvrdila da su ga srušili pobunjenici uz rusku pomoć, Moskva je to demantovala, a međunarodna istraga je nastavljena. U utorak je Bellingcat, privatna kompanija koja istražuje zločine, korupciju, tajne operacije, ali koristeći samo otvorene izvore, objavila informaciju koja bi mogla dovesti do ozbiljne prekretnice u istrazi. Do sada se u se pokazali vrlo uspješnima, upravo su oni otkrili identitet atentatora na bivšeg ruskog obavještajca Sergeja Skripalja i njegovu ćerku Juliju u Velikoj Britaniji. Njihov nalaz je potvrđen, a riječ je o dva pripadnika vojne obavještajne službe GRU.

Bellingcat je sada razotkrio identitet “Vladimira Ivanoviča” koji se stalno spominjao u razgovorima pobunjenika s ruskom stranom. Upoređujući glas tog tajnog lika s glasovima pripadnika ruske tajne službe FSB koji se pojavljuju u medijima, došli su do nepobitnog zaključka: to je general Andrej Burlaka, četvrti u zapovjednom nizu agencije ispod predsjednika Vladimira Putina kojem direktor FSB-a, Aleksandr Bortnikov, direktno odgovara.

Andrej Burlaka (Foto: Printscreen/Острый угол)

Burlaka je direktor operacija. On je bio u Rostovu na Donu, gradu u kojem se nalazi uporište iz kojeg ruske snage kontrolišu zbivanja u pobunjenim dijelovima Ukrajine, upravo u doba rušenja avona. Preciznije, došao je 15. jula, a otišao 18. Osim Bellingcata, do istovrsne su informacije, prenosi londonski The Times, došli i ruski program BBC-a i ruska verzija Bellingcata, The Insider.

General Burlaka je u to vrijeme bio zadužen za dostavu ruskog oružja ukrajinskim pobunjenicima u Donjecku i Luhansku. Naime, u prvom talasu oružje pobunjenicima slali su i GRU i FSB što je dovodilo do preklapanja i nekoordinacije. Burlaka je poslat kako bi uredio taj proces pa je u julu FSB u potpunosti preuzeo naoružavanje pobunjenika.

Već se ranije znalo da taj posao kontroliše “Vladimir Ivanovič”. Bellingcat izvodi zaključak: “S obzirom na tako presudnu ulogu, bilo bi nemoguće da tako velika grupacija vojne opreme – raketni bacač Buk i prateća vozila – pređe granicu u jutarnjim satima 17. jula bez direktnog odobrenja “Vladimira Ivanoviča“. Može se stoga zaključiti da je ta osoba imala ključnu ulogu u zapovjednom lancu raspoređivanja Buk-a u Ukrajini, a samim tim i za rušenje MH17”. Što direktno povezuje sam vrh ruske vlasti s rušenjem aviona.

No, to ne znači da je Burlaka dao naređenje za rušenje aviona. Ali, njegova je odgovornost u davanju tako sofisticirane opreme pobunjenicima koji su zatim, kako se procjenjuje, djelovali samostalno i zamijenili putnički avion za teretni avion ukrajinske vojske. Naime, nedugo nakon što je malezijski avion nestao s radara zabilježena je poruka: “Upozorili smo vas, dalje od našeg neba”. Izrekao ju je pukovnik Igor Girkin, Rus, ministar obrane samoprozvane Donjecke Narodne Republike u doba rušenja aviona.

Ove će informacije Moskva sasvim razumljivo proglasiti nezačnim, ali ne treba sumnjati da će ih koristiti nizozemski istražitelji, piše euractiv.jutarnji.hr.

General Burlaka rođen je na krajnjem istoku Rusije, u gradu Sovjetski Gavan u pokrajini Habarovsk. Taj grad gleda ravno na Japan. Služio je u ruskim trupama u Avganistanu i to na granici s Iranom. Nakon raspada SSSR-a je diplomirao na akademiji FSB-a i bio raspoređen u Habarovsk da bi se zatim uspinjao u sistemu sve do sadašnje pozicije.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!