Marković: Nisam od onih što odrede pomoć, pa zovu građane da je ne uzmu. Ni ‘D’ od DPS od mene i mojih saradnika ovih dana

Marković je odgovorio da zakon DF-a ne obezbjeđuje ništa, on je primjer površnosti i političke demagogije, “za razliku od Vladinog paketa koji obezbjeđuje milionsku podršku privredi i ugroženim građanima i to onu koja je realna i ostvariva”. “Nijesmo ih usvajali tako da smo ih prepisivali od drugih, pa dodavali kako to neki žele, već smo pažljivo analizirali i pripremali. Nema istih država ni istih ekonomija, zato nije pametno prepisivati od drugih niti gledati u tuđe dvorište”, kazao je Marković

Foto: GOV.ME

Predsjednik Vlade Crne Gore, Duško Marković danas je na Premijerskom satu u Skupštini Crne Gore, odgovarajući na pitanja poslanika Demokratskog fronta (DF) Andrije Mandića, poručio da nije od onih što će opredijeliti pomoć građanima, pa ih pozivati da je ne uzmu, jer bi to bio politički kviz a ne ekonomsko- socijalna politika, i po tome se Crna Gora razlikuje od drugih.

Mandić je pitao zašto nijesu prihvaćene mjere koje je predložio DF, zašto je iz pomoći isključen veliki broj ugroženih i koje restriktivne mjere su u budućnosti planirane. 

Marković je odgovorio da zakon DF-a ne obezbjeđuje ništa, on je primjer površnosti i političke demagogije, “za razliku od Vladinog paketa koji obezbjeđuje milionsku podršku privredi i ugroženim građanima i to onu koja je realna i ostvariva”.

“Nijesmo ih usvajali tako da smo ih prepisivali od drugih, pa dodavali kako to neki žele, već smo pažljivo analizirali i pripremali. Nema istih država ni istih ekonomija, zato nije pametno prepisivati od drugih niti gledati u tuđe dvorište”, kazao je Marković.

On je dodao da samo dvije mjere koje je DF predložio (isplata svim punoljetim građanima po 222 eura i maloljetnim 50 odsto od toga) podrazumijeva izdvajanje od 123 miliona eura, što je više nego cjelogodišnje zarade u zdravstvu ili 50 odsto više od izdvajanja za kapitalne projekte.

PODRŽAVAJU NAS I OPOZICIONARI

“Čak i da smo to prihvatili, rekli biste da plaćamo svojim glasačima jer ih DPS ima najviše. Ni ‘D’ od DPS-a, ni ‘P’ od politike nijeste čuli od mene i mojih saradnika svih ovih dana, a pisma podrške stižu i od najtvrdokornijih opozicionara”, kazao je Marković.

On je Mandiću poručio da je istrajao samo na jednom – da mjere Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti (NKT) nijesu ustavne i da je Crna Gora trebalo da ide drugim putem, prenose “Vijesti”.

“Kojim putem? Odavno se Crna Gora oslobodila tuđih puteva i putokaza koji ne vode nikuda”, kazao je Marković.

Mandić je, komenatrišući odgovor, podsjetio da  je Olegu Deripaski dato 135 miliona eura, a da za građane Crne Gore nema 125 miliona.

“Naš koncept je prirodan, održiv i za svakog čovjeka, kao što je bio i Zakon za majke sa troje i više djece. Ali, naravno, vi ste i taj koncept srušili i to poslije izbora”, rekao je Mandić.

On je poručio da će ovo proći i kada se konstatuje da nije bilo potrebe za svim mjerama, moraće vlast da odgovori na mnoga pitanja.

“Zabranili ste vjerujućim ljudima da odu u crkvu, zabranili sahrane. Još se nije desilo negdje da je postupio neko kao vi prema mitroplitu MCP. To su neka neobjašnjiva ponašanja za ljude sa strane, a mi ovdje znamo da se radi o kampanji DPS-a gdje želite da se obračunate sa najutemeljenijom snagom u Crnoj Gori tako što ćete da je pokušate da je ponizite”, rekao je Mandić.

Mandić je kazao da, kad dođe do smanjenja plata, imaće podršku DF-a i da se oduzmu najskuplji “majbasi”, svi da pređu na “škode fabije”.

“Zašto Vi ne možete da vas vozi ‘škoda fabija’ nego ‘majbah?’”, pitao je Mandić Markovića.

NIKADA TEŽE ZA TURISTIČKU PRIVREDU, STVORIĆEMO PRETPOSTAVKE ZA NJEN RAZVOJ

Marković je na Premijerskom satu rekao da, iako turističku privredu očekuje težak period, Vlada će stvoriti pretpostavke za njen razvoj kada se kriza sa koronavirusom završi.

“Biće teško, nikada teže za turističku privredu, ali sam siguran da ćemo stvoriti pretpostavke za njen razvoj kada se ova kriza završi. Turistička privreda nije pogođena mjerama Vlade, već je epidemija zaključala vrata”, rekao je Marković u parlamentu odgovorajući na pitanja poslanika Demokratske partije socijalista (DPS) Branimira Gvozdenovića.

Gvozdenović je pitao premijera do kada će epidemija koronavirusa biti prijetnja za svakodnevno funkcionisanje crnogorskog društva, koliko je građana, a koliko privrednih subjekata obuhvaćeno dosadašnjim mjerama za dio socio-ekonomske sanacije projektovanih posljedica koronavirusa u Crnoj Gori, kao i koje su mjere podrške predviđene za turizam

Marković je podsjetio da se, u konsultacijama sa Svjetskom turističkom organizacijom, priprema sveobuhvatan paket mjera za turističku privredu.

“Ne treba pasti na koljena i predavati se. Ovo nas je sve zadesilo, pa i turističku privredu. Vrijeme treba da iskoristimo da, kada prođe epidemija, omogućimo turistima da dođe u ovu zemlju koja će biti sa najmanje posljedica ove epidemije”, rekao je Marković.

On je ocijenio da i u uslovima koji su vladali i koji su još prisutni, država i Vlada u cjelini pokazali su visok stepen znanja, odlučnosti, odgovornosti i solidarnosti.

Marković je podsjetio na mjere koje je donijelo Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti (NKT) i da je Crna Gora jedina u Evropi koja je donijela odluku da donosi mjere i prije prvog registrovanog slučaja koronavirusa.

“Ove i odluke koje su uslijedije daju vidljive rezultate. Imamo najmanju stopu smrtnosti i nisku stopu obolijevanja” istakao je Marković.

Prema njegovim riječima, jasno koordinsane aktivnosti dale su rezultat kojeg nema u regionu i šire.

“Primjer smo zemlje sa najviše prava i sloboda u doba pandemije”, tvrdi Marković.

On je podsjetio da je Vlada donijela dva paketa ekonomskih mjera kako bi pomogla građanima i privredi.

“Siguran sam da ćemo dati adekvatna rješenja za sve socio-ekonomske izazove”, kazao je Marković.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!