Procurjela tajna dokumenta obavještajne službe koja bacaju veliku mrlju na Trumpa: Sve se znalo u januaru i februaru, a on odbijao da reaguje

Neimenovane osobe iz kruga predsjednika Donalda Trumpa povjerile su WP-u da Donald Trump nije čitao takav tip dokumenata i da je čak bio iritiran kad je morao poslušati usmene prezentacije izvještaja

Foto: Printscreen

Američki predsjednik Donald Trump mnogo je puta bio upozoren na opasnost od novog koronavirusa u izvještajima obavještajnih službi u januaru i februaru, piše dnevnik Washington Post u ponedjeljak.

Više ljudi dobilo je uvid u tajna dokumenta svakodnevnih brifovanja predsjednika u vrijeme kada je on umanjivao važnost bolesti Covid-19 koja je poslije prerasla u pandemiju.

Kao svoje izvore Washington Post (WP) citira, ali ih ne imenuje, sadašnje i bivše članove Trumpove administracije.

Sedmicama se u svakodnevnom brifingu navodilo da se virus širi i upozoravalo da Kina prikriva informacije o smrtnosti Covida-19 i visokoj zaraznosti te bolesti.

U izvještajima su isticane krajne opasne posljedice krize koronavirusa na političkom i ekonomskom planu, piše Washington Post.

Neimenovane osobe iz kruga predsjednika Donalda Trumpa povjerile su WP-u da Donald Trump nije čitao takav tip dokumenata i da je čak bio iritiran kad je morao poslušati usmene prezentacije izvještaja.

Donald Trump ograničio je putovanja između Sjedinjenih Država i Kine krajem januara, ali je u februaru prestao umanjivati težinu prijetnje epidemije.

Čekao je do 13. marta da proglasi vanredno stanje kada su se finansijska tržišta rušila, a broj zaraženih ju New Yorku buknuo.

Prema podacima američke univerzitetske bolnice Johns Hopkins u ponedjeljak, Sjedinjene Države imale su 988.197 potvrđenih zaraženih, od kojih je 56.144 umrlo.

Trump je u ponedjeljak veče okrivio Kinu za pandemiju kazavši da je Kina mogla zaustaviti koronavirus prije nego što se proširio svijetom i dodao da njegova administracija sprovodi “ozbiljne istrage” kako bi saznala što se tačno dogodilo.

Na konferenciji za medije u vrtu Bijele kuće rekao je da se epidemija “mogla zaustaviti na izvoru i tada se ne bi proširilo cijelim svijetom.”

BORBA S KORONAVIRUSOM U SAD-U “IDE NABOLJE”

Govoreći o slučajevima zaraze u Sjedinjenim Državama, Trump je rekao da je broj oboljelih od Covida-19 u padu ili se stabilizuje širom zemlje, prenosi “Jutarnji list”.

Rekao je da se javlja “glad” za povratkom na posao i dodao: “Osiguravanje zdravlja naše privrede ključno je za osiguravanje zdravlja naše nacije – ti ciljevi idu u paru”.

Na pitanje novinara zaslužuje li predsjednik reizbor ako izgubi više Amerikanaca u šest sedmica nego što ih je poginulo u Vijetnamskom ratu, Trump se nije dao smesti.

“Da, izgubili smo puno ljudi, ali ako pogledate prvobitne projekcije koje su bile 2,2 miliona, mi vjerojatno idemo prema 60.000 do 70.000”, kazao je.

“To je daleko previše, jedna osoba je previše. Mislim da smo donijeli mnogo stvarno dobrih odluka”, dodao je navevši kao primjere zatvaranje granice i “nevjerovatan” posao koji je njegova vlada napravila s respiratorima.

Zamoljen da komentariše porast broja trovanja sredstvima za čišćenje i dezinfekciju u državi Marylandu nakon što je predložio da bi se ona mogla koristiti u liječenju Covida-19, Trump je rekao kako ne može shvatiti zašto je do toga došlo.

“Ne mogu shvatiti zašto. Ne mogu to shvatiti.”

TRUMP O KIM JONG UNU

Američki predsjednik je izjavio da zna kako je sjevernokorejski čelnik Kim Jong Un te da se nada da je dobro nakon nagađanja posljednjih dana o njegovom zdravstvenom stanju.

“Ne mogu vam začno reći”, kazao je Trump odgovarajući na pitanje o Kimovom zdravstvenom stanju.

“Da, imam dobru ideju, ali ne mogu sada govoriti o tome. Samo mu želim dobro.”

“Nadam se da je dobro. Znam kako je, relativno govoreći. Vidjećemo, vjerovatno ćete čuti u ne tako dalekoj budućnosti”, kazao je.

DATUM IZBORA OSTAJE ISTI

Na pitanje je li razmatrao odlaganje predsjedničkih izbora predviđenih za novembar, Trump je odgovorio da “nikada nije razmišljao o promjeni datuma izbora”.

“Zašto bih to učinio? 3. novembra. To je dobar broj.”

Joe Biden, vjerovatni kandidat Demokratske stranke na predsjedničkim izborima, rekao je u četvrtak da će Donald Trump sve učiniti ne bi li odgodio izbore i tako sačuvao izglede za pobjedu.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!