Savjetnik Donalda Trampa tvrdi da SAD-u prijeti kriza neslućenih razmjera: Ovakav šok nikada nije viđen u našoj privredi

Svjedočićemo približavanju stope nezaposlenosti nivoima zabilježenim u Velikoj depresiji u 30-im godinama, dodao je Hasset

Kevin Hassett (Foto: Printscreen)

Zatvaranje privrede zbog pandemije koronavirusa šok je istorijskih razmjera zbog kojeg će nezaposlenost vjerovatno porasti na 16 odsto, a država biti prisiljena na dodatne podsticaje, upozorio je ekonomski savjetnik Bijele kuće.

“Situacija je doista ozbiljna”, konstatovao je u nedjelju savjetnik predsjednika Donalda Trumpa Kevin Hassett u ABC-jevoj emisiji “This Week.”

“Čini mi se da takav šok nikada nije viđen u našoj provredi. Svjedočićemo približavanju stope nezaposlenosti nivoima zabilježenim u Velikoj depresiji u 30-im godinama”, dodao je Hasset.

“Mišljenja sam da će stopa nezaposlenosti skočiti vjerovatno na nivo od oko odsto ili više u novom izvještaju o radnim mjestima” u aprilu, koje će biti objavljeno 8. maja”, rekao je Hassett u Bijeloj kući, u obraćanju novinarima.

Očekuje i da će pad BDP-a u drugom kvartalu biti “velika brojka”, prenosi “Jutarnji list”.

“Držim da će situacija u idućih nekoliko mjeseci izgledati strašno. Svjedočićemo nezapamćeno lošim brojkama”, rekao je, aludirajući na američke privredne pokazatelje.

“Moraćemo osmisliti uistinu vrlo ozbiljne mjere kako bi ljudi ponovno postali optimistični”, zaključio je Trumpov savjetnik, dodajući da planiraju izbrusiti listu od pet do šest ideja koje će predstaviti Kongresu kako bi pomogli u sanaciji privrednih šteta.

Američke vlasti uvele su karantin širom zemlje, što je teško pogodilo privredu, uzdrmalo kompanije i izazvalo strelovit skok nezaposlenosti.

Od sredine marta rekordnih je 26,5 miliona građana podnijelo zahtjeve za isplatu naknade za nezaposlene, a maloprodaja, stanogradnja i povjerenje potrošača redom trpe goleme posljedice.

Ugledna neprofitna organizacija CBO, koju čine nekadašnji čelnici odbora za proračun Zastupničkog doma i Senata, direktori središnje banke i vladine Kancelarije za reviziju, procjenjuje da će američki BDP u drugom kvartalu pasti gotovo 40 odsto.

Nezaposlenost bi trebala dosegnuti vrhunac, od 16 odsto, u trećem kvartalu, a iduće će godine u prosjeku premašivati 10 odsto, procjenjuju u CBO-u.

Prije pandemijskog šoka iznosila je 3,5 odsto, približivši se najnižem nivou u 50 godina.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH

error: Content is protected !!