U CG stiglo sedam tona medicinske opreme, dopremljena i pomoć Fondacije Hemiias E.V, Hačka Brčvaka (VIDEO)

Od te pomoći, rekao je Radulović, značajan dio je kupila Vlada Crne Gore od Kine za potrebe zdravstvenog sistema, drugi dio pomoći od kineskih građana, a bila je lagerovana u našoj Ambasadi u Pekingu, a treći dio iz UNDP-a i EU, iz nedavno usvojenog tromilionskog budžeta za vanrednu pomoć sistemu zdravstva. “Četrvrti dio je pomoć našeg državljanina Hajriza Hačka Brčvka koji na ovaj način nastavlja sa svojom humanitarnom mislijom”, rekao je Radulović

Foto: GOV.ME

Sedam tona zaštitne medicinske opreme dopremljeno je danas Crnoj Gori transportom koji je, kroz mehanizam NATO, obezbijedila Holandija. 

Iz Vlade Crne Gore je sopšteno da kontingent sadrži 726.000 maski, 460.000 rukavica, 2.800 odijela, 1.800 naočara, 5.000 testova na koronavirus, 450 termometara i 20 vizira.

Dodaje se da su stigle preostale dvije tone opreme koju je kupila Vlada Crne Gore, donacije kineskih kompanija i pojedinaca koje je prikupila Ambasada Crne Gore u Pekingu, kao i dio opreme kupljene preko UNDP iz tri miliona eura hitne pomoći Evropske unije Crnoj Gori.

Predstavnik Ministarstva vanjskih poslova Vladimir Radulović kazao je da se pomoć realizuje kroz mehanizam NATO saveza i njegov evroatlantski centar za koordinaciju i pomoć u katastrofama, te da je u cjelnini je finansriana od strane kraljevine Holandije.

Foto: GOV.ME

“Koristim ovu priliku da saveznicima i partnerima i savezncim iz NATO-a, prije svega vladi kraljevine Holandije zahvalim na veoma značajnoj i dragocjenoj pomoći i na iskazanoj solidarnosti koja dolazi u najvažnijem trenutku, jer je riječ o zdravlju i životu građana Crne Gore”, kazao Radulović.

Od te pomoći, rekao je Radulović, značajan dio je kupila Vlada Crne Gore od Kine za potrebe zdravstvenog sistema, drugi dio pomoći od kineskih građana, a bila je lagerovana u našoj Ambasadi u Pekingu, a treći dio iz UNDP-a i EU, iz nedavno usvojenog tromilionskog budžeta za vanrednu pomoć sistemu zdravstva.

“Četrvrti dio je pomoć našeg državljanina Hajriza Hačka Brčvka koji na ovaj način nastavlja sa svojom humanitarnom mislijom”, rekao je Radulović.

“Hvala saveznici. Značaj savezništva i solidarnosti pokazuje se kada je to najvažnije! Hvala donatorima iz Kine, Evropskoj uniji i UN”, piše se na Twitter nalogu Vlade.

Uskoro slijedi još jedan cargo let za Crnu Goru koji finansira Holandija, prvenstveno za prevoz ostatka opreme iz EU pomoći.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!