Crna Gora: U bolnici Kodra porođena žena sa koronavirusom, dijete odvojeno i testirano (VIDEO)

Majka je pozitivna od prije tri dana. Dijete danas testirano i odvojeno od majke, ponoviće se još jedan test. Porođaj je urađen carskim rezom, po svim standardima u svijetu kako se to radi za korona trudnice, rekao je Lazović

Lazović i Abdić na konferenciji za medije (Foto: Printscreen)

Rukovodilac Kriznog tima, dr Ranko Lazović, kazao je da je danas u bolnici Kodra rođena beba čija je majka bila pozitivna na koronavirus.

to porodilište je određeno za trudnice koje su oboljele od Covida-19.

“Majka je pozitivna od prije tri dana. Dijete danas testirano i odvojeno od majke, ponoviće se još jedan test. Porođaj je urađen carskim rezom, po svim standardima u svijetu kako se to radi za korona trudnice”, rekao je Lazović.

On je na konferenciji za medije Nacionalnog koordinacionog tijela apelovao na građane da koriste zaštitne maske kako bi štitili sebe i druge.

Istakao je da je potrebno što ćešće voditi računa o higijeni ruku i poštovanju fizičke distance.

“Oni koji nose maske potpuno su zaštićeni od nosioca virusa i od onih u periodu inkubacije, prije pojave simptoma. Rukavice su sredstvo koje štiti samo vas, ali ne i ostale. Ako često peremo ruke, što toplijom vodom i sapunom, to bolje”, rekao je Lazović i istakao da je najbolja zaštita socijalna distanca od 1,5 metara.

Tuzi su, kazao je, izolovane po principu Vuhana u Kini, epicentru pandemije.

”Očekujemo da, nakon određivanja samoizolacije za stanovnike 23 zgrade na Vrelima ribničkim, i tamo bude najmanji mogući broj pacijenata, kojih je sada dvoje”.

komentarišući spisak zarađenih u Podgorici koji je došao u javnost, Lazović je rekao da je to suprotno Zakonu o zaštiti prava pcacijenata. Kazao je da je policija preduzela sve mjere i da su aktivnosti u toku.

“Kada budu okončane, policija će to saopštiti”.

Direktor Urgentnog bloka KCCG, dr Nermin Abdić, kazao je da je siguran da zdravstveni mistem i u KCCG i u Crnoj Gori ima kapaciteta da se izbori sa epidemijom novog koronavirusa.

Abdić je rekao da mjera zabrane kretanja u večernjim satima nije mjere represije i pozvao građane na odgovorno ponašanje.

Odgovarajući na novinarsko pitanje, Abdić je rekao da se razmatra da djeca sa smetnjama budu izuzeta od zabrane kretanja vikendom.

“Tako bi im moglo biti omogućeno da se kreću na javnim površinama u pratnji jednog staratelja, a potvrda za kretanje bi se izdavala u domovima zdravlja”, rekao je Abdić.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!