Amerikanci ga obožavaju: Doktor Entoni Fauči na krofnama, u video igri, na majicama, a ima i svoj koktel

Faučijevo lice pojavljuje se i na majicama sa sloganom “U Faučija vjerujemo”, što referiše na nacionalni moto Sjedinjenih Američkih Država koji glasi “U Boga vjerujemo”. Naći ćete ga i na šoljicama za kafu uz poruku “Ostanite smireni i perite ruke”, što je slogan “Keep Calm and Carry On”, koji se pojavio 1939. na motivacionom plakatu britanske vlade, nekoliko mjeseci prije početka Drugog svjetskog rata, a svrha mu je bila podizanje morala britanske javnosti kojoj su prijetili masovni avio napadi na velike gradove

Foto: Printscreen

Lik doktora Entonija Faučija, epidemiologa (79), naučnog saradnika i člana kriznog štaba Bijele kuće u borbi protiv koronavirusa ovih dana se u Americi može naći svuda – na majicama, šoljicama za kafu, pa i na krofnama.

Ko je još donedavno mogao da pomisli da će ugledni epidemiolog s izraženim bruklinskim naglaskom, koji prestravljenoj naciji govori istinu na svakodnevnim konferencijama za novinare sa američkim predsjednikom Donaldom Trampom, prvim čovjekom Amerike koji olako shvata ili ne shvata činjenice, postati novi američki junak?

Nik Semeraro, vlasnik radnje “Donuts Delite” iz grada Ročestera u saveznoj državi Njujork, jedan je od preduzetnika koji odaju počast ovom ljekaru, istovremeno dobro zarađujući na “faučimaniji”.

U pratnji vjerenice i psa na zadnjem sjedištu automobila, Toni Mastrangelo vozi čak tri sata da bi u Semerarovom dućanu kupio trenutno najpopularniju poslasticu u Americi – krofnu “Doc” u čijoj se sredini, umjesto rupe nalazi jestivi papir s otisnutim likom doktora Faučija.

Semeraro kaže da na taj način želi “odati počast” direktoru Nacionalnog instituta za zarazne bolesti, čovjeku i stručnjaku koji se, “usred haosa odmjereno i smirenim glasom obraća Amerikancima na TV konferencijama za novinare” u kojima svakodnevno učestvuje sa Trampom.

“Nikada nisam upoznao nikoga kome se divi toliko ljudi. Dosad nisam čuo nijedan negativan komentar o tom čovjeku”, kaže Semeraro, dodajući da je morao otvoriti nove telefonske linije kako bi uspio da se nosi sa brojnim narudžbama.

Faučijevo lice pojavljuje se i na majicama sa sloganom “U Faučija vjerujemo”, što referiše na nacionalni moto Sjedinjenih Američkih Država koji glasi “U Boga vjerujemo”.

Naći ćete ga i na šoljicama za kafu uz poruku “Ostanite smireni i perite ruke”, što je slogan “Keep Calm and Carry On”, koji se pojavio 1939. na motivacionom plakatu britanske vlade, nekoliko mjeseci prije početka Drugog svjetskog rata, a svrha mu je bila podizanje morala britanske javnosti kojoj su prijetili masovni avio napadi na velike gradove.

Ali, to nije sve. Amerikanci mogu kupiti čarape i svijeće s Faučijevim likom. Na svijećama popularni ljekar ima areolu.

Online trgovina “Etsy”, koja proizvodi rukotvorine, nudi više od 3.000 predmeta posvećenih smirenom doktoru.

“Klub obožavatelja doktora Entonija Faučija” na Facebooku za sada broji više od 79.000 članova, a na Twitteru ima više od 21.000 sljedbenika.

Postoji i retro video igra koja se zove “Faučijeva osveta”, a u njoj je ljekar prikazan kao glavni lik koji laserima, koji mu sijevaju iz očiju, uništava “ljubičaste koronaviruse”.

Ali, ni tu nije kraj Faučijevoj popularnosti. U Vašingtonu se u jednom restoranu prodaje gotov koktel u kesici sa slamkom, koji se može preuzeti lično ili se može dostaviti. Naziv mu je “Fauci Pouchy” (Fauči u vrećici), a sastoji se od votke, limunade, narovog soka i soka grejpa.

Foto: Printscreen

“Kokteli se prodaju kao ludi”, kaže Rohit Malhotra, izumitelj koktela. “Rekord nam je 300 prodatih koktela u jednom danu”, pohvalio se on.

RAZUM I NAUKA

Vjerovatno niko nije očekivao da će ovaj smireni čovjek, koji se prvi put istakao osamdesetih godina prošlog vijeka u vrijeme krize AIDS-a, postati istinska pop ikona.

Zbog čestih pojavljivanja pred Bijelom kućom “utkao se u svačiju svijest”, smatra Robert Tompson, stručnjak za televiziju i pop kulturu sa Univerziteta Syracuse u Njujorku.

Fauči je sveprisutan na društvenim mrežama. Svojim hrapavim glasom daje intervjue uživo na Snapchatu, na Instagramu odgovara na pitanja košarkaške zvijezde Stivena Kurija, a na Youtubeu razgovara s Trevorom Noom u njegovom kasnonoćnom humorističkom šou programu.

Mnogi Amerikanci vole Faučija zbog direktnog i jednostavnog načina na koji svijetu pogođenom pandemijom koronavirusa pojašnjava činjenice.

Često je u teškom položaju jer na suptilan način mora ispravljati ono što izgovori često ljutiti Tramp koji obično stoji pored njega.

“U ovakvim kriznim trenucima, Amerikancima trebaju junaci”, kaže Džulijan Zelizer, profesorica istorije na Univerzitetu Prinston.

“I u ovom teškom političkom okruženju, Fauči insistira na tome da se govori istina, čak i uz bijesnog predsjednika države koji stoji pored njega”, kaže Zelizer.

Tompson kaže da Fauči “govori naučno i razumno”.

IZMEĐU LJUBAVI I MRŽNJE

Sa druge strane, ugledni epidemiolog stekao je brojne neprijatelje među američkim konzervativcima jer neprestano ispravlja Trampa.

Meta je uvreda na društvenim mrežama, zbog čega je vlada njemu i članovima porodice pojačala bezbjednosne mjere.

I Tramp je podijelio haštag #FireFauci (#OtpustitiFaučija), ali nedugo zatim je izjavio da u njega ima veliko povjerenje pa ga je nazvao “fantastičnim momkom”.

Usred izraza ljubavi i mržnje, doktor Fauči ostaje nepokolebljiv i čvrst.

Na novinarsko pitanje o pokretanju peticije čiji je cilj proglasiti ga najseksepilnijim muškarcem za 2020. godinu po izboru časopisa People, dobrodržeći ljekar odgovara: “Kad mi tako nešto pokažu u mojim godinama, kažem im: “A gdje ste bili kad sam imao 30?”

Za sada je peticiju potpisalo više od 18.000 ljudi, prenosi N1.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!