Američki student Otto Warmbier, kojeg je oslobodila Sjeverna Koreja, zaražen botulizmom i u komi

Prema “Washington Postu”, Warmbier je zaražen botulizmom nakon procesa u martu 2016. i propisano mu je sredstvo za spavanje od kojeg je pao u komu

Foto: Printscreen

Sjeverna Koreja je iz “humanitarnih razloga” oslobodila američkog studenta Otta Warmbiera, koji je juče u komi stigao u Sjedinjene Države, objavila je danas sjevernokorejska novinska agencija KCNA.

Mladić (22) je uhapšen u januaru 2016. u Sjevernoj Koreji, u koju je stigao u sklopu novogodišnjeg putovanja. Studenta iz Cincinnatija je zatim sjevernokorejski vrhovni sud osudio na 15 godina prisilnog rada nakon što je priznao pokušaj krađe plakata s političkim sloganom u hotelu u Pjongjangu u kojem je boravio.

“Otto Frederick Warmbier, koji je bio osuđen na prisilni rad, poslat je u domovinu 13. juna 2017. iz humanitarnih razloga na temelju presude Središnjeg suda Narodne Demokratske Republike Koreje”, navodi agencija, prenosi avaz.ba.

Prema “Washington Postu”, Warmbier je zaražen botulizmom nakon procesa u martu 2016. i propisano mu je sredstvo za spavanje od kojeg je pao u komu. Njegovo oslobođenje je postignuto nakon intenzivnih diplomatskih napora.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!