SAD daju Grnoj Gori 300.000 dolara pomoći za ublažavanje širenja epidemije koronavirusa

Kao prijatelj, partner i saveznik, američka vlada je ponosna što nastavlja dugogodišnju podršku razvoju crnogorskog zdravstvenog sistema i ekonomije. Stojimo rame uz rame sa našim NATO saveznikom kako bismo zajedno rješavali brojne posljedice krize COVID-19, kazala je američka ambasadorka u Crnoj Gori, Džudi Rajzing Rajnke

Ambasada SAD u Podgorici (Foto: Facebook)

Vlada Sjedinjenih Američkih Država (SAD) izdvojila je 300.000 dolara (277.198 eura) pomoći za ublažavanje širenja epidemije koronavirusa u Crnoj Gori, saopštila je danas Ambasada SAD u Crnoj Gori.

Kako je saopšteno, SAD su ovu pomoć pružile preko Agencije za međunarodni razvoj (USAID) i u koordinaciji sa Vladom Crne Gore, međunarodnim humanitarnim partnerima i ostalim akterima koji rade na identifikovanju prioritetnih područja za podršku.

“Kao prijatelj, partner i saveznik, američka vlada je ponosna što nastavlja dugogodišnju podršku razvoju crnogorskog zdravstvenog sistema i ekonomije. Stojimo rame uz rame sa našim NATO saveznikom kako bismo zajedno rješavali brojne posljedice krize COVID-19”, kazala je američka ambasadorka u Crnoj Gori, Džudi Rajzing Rajnke.

Osim toga, dodaje se u saopštenju, kao dio regionalnog programa smanjenja rizika od katastrofa, USAID, posredstvom Međunarodne federacije društava Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca, podržava Crveni krst u Crnoj Gori kroz obezbjeđenje obuke i opreme za Operativni centar za reagovanje u hitnim slučajevima, koji će uskoro biti funkcionalan, u borbi sa COVID-19 i za buduće odgovore na katastrofe u Crnoj Gori.

“Od 2010. godine, kroz humanitarni program Komande američke vojske u Evropi EUCOM, pomogli smo unašređenje kapaciteta crnogorskog zdravstvenog sistema za pružanje kvalitetnih usluga i reagovanje na hitne slučajeve. Program je omogućio renoviranje odjeljenja intenzivne njege u Dječjoj bolnici u Podgorici, izgradnju hitne pomoći u bolnici u Kolašinu, obnovu oftalmološkog i urološkog odjeljenja nikšićke bolnice i nabavku hirurškog mikroskopa za Specijalizovanu bolnicu u Risnu. Program humanitarne pomoći omogućio je i donaciju medicinske opreme Kliničkom centru Crne Gore tokom aktuelne krize, a planiramo i dalja ulaganja u zdravstveni sistem Crne Gore”, saopšteno je iz Ambasade SAD.

Dodaje se da je novih 300.000 dolara pomoći USAID-a nastavak dugoročnih američkih ulaganja u Crnu Goru u ukupnom iznosu više od 332 miliona dolara koja uključuju i više od milion dolara podrške zdravstvu.

“Sjedinjene Države su decenijama najveći svjetski kontributor bilateralne pomoći javnom zdravstvu. Od 2009. američki poreski obveznici su velikodušno izdvojili više od 100 milijardi dolara zdravstvene pomoći i gotovo 70 milijardi dolara humanitarne pomoći na globalnom nivou. Ta podrška naglašava naš doprinos djelovanju nekoliko krucijalnih multilateralnih partnera, uključujući

● Američku podršku UN-ovoj agenciji za izbjeglice (UNHCR) u 2019. u ukupnom iznosu gotovo 1,7 milijardi dolara. Ova podrška biće presudna u budućnosti jer je izbjeglička populacija posebno ranjiva na pandemiju COVID-19.

● Američki doprinos Dječjem fondu UN-a u 2019. u iznosu više od 700 miliona dolara. Aktivnosti spašavanja života koje UNICEF godinama sprovodi, poput kampanja imunizacije, zdravstvenog i sanitarnog treninga i pomoći, spasiće živote dok se borimo protiv ovog opasnog patogena”, piše u saopštenju Ambasade SAD u Crnoj Gori.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!