Šta su Amerikanci uradili dobro, a šta loše u borbi sa koronavirusom: Najveća sila pandemiju je očigledno dočekala nespremna

Prošlo je dva mjeseca od kada je evidentiran prvi oboljeli u SAD i prema svim dosadašnjim preduzetim mjerama sprečavanja širenja zaraze više je nego očigledno da su izostale adekvatne reakcije. BBC navodi sve loše i dobre strane američkog sistema za borbu protiv pandemije

Detalj iz New Yorka (Foto: Printscreen/ABC News)

SAD su u proteklih nedjelju dana postale globalni epicentar pandemije koronavirusa i imaju više od 236.000 slučajeva zaraze i 5.780 preminulih od Covida-19.

Zaposleni u javnom zdravstvu izvijestili su da vrhunac epidemije u SAD-u još nije ni blizu. On bi se mogao dogoditi za tek nekoliko sedmica, možda i mjeseci.

Prošlo je dva mjeseca od kada je evidentiran prvi oboljeli u SAD i prema svim dosadašnjim preduzetim mjerama sprečavanja širenja zaraze više je nego očigledno da su izostale adekvatne reakcije. BBC navodi sve loše i dobre strane američkog sistema za borbu protiv pandemije.

ŠTA JE LOŠE

Manjak medicinske opreme

Ljekari i bolnice širom zemlje bore se s hroničnim nedostatkom maski, rukavica, odijela i ventilatora. Posebice je to očigledno u područjima koja su najteže pogođena pandemijom. Nedostatak odgovarajuće opreme prisilio je neke zdravstvene radnike da ponovno upotrebljavaju postojeću sanitarnu odjeću ili izrade vlastitu inprovizovanu opremu. Službenici se sve više pribojavaju da će zbog nedostatka respiratora biti prisiljeni odlučiti o tome koji bolesni ima veće šanse za preživljavanje kako bi mogao biti priključen na respirator. Slične naznake već se vide u New Yorku, epicentru pandemije gdje je bolnica NYU Langone svojim službenicima poručila da ”kritički razmisle o tome kome će pružiti pomoć”. Guverner New Yorka Andrew Cuomo u utorak se požalio da se savezne države takmiče za opremu i povećavaju cijene.

Jeffrey Levi, stručnjak za zdravstvenu politiku i menadžment za Univerziteta George Washington, rekao je da ”američka vlada nije uspjela na vrijeme napraviti zalihe potrebne za rješavanje pandemije poput ove”.

Kašnjenje u ispitivanju

Prema profesoru Leviju, pojačano testiranje na početku širenja zaraze – kao što su to učinile zemlje poput Južne Koreje i Singapura –  ključ je za kontrolu virusa poput COVID-a 19. Nesposobnost američke vlade da to učini bio je veliki neuspjeh koji je dodatno zakomplikovao stvari.

Donald Trump (Foto: Printscreen/ABC News)

“Cijeli odgovor na pandemiju zavisi o svijesti o situaciji – znati šta se događa i gdje se događa – napomenuo je Levi. Jer bez ovih podataka ”službenici javnog zdravstva rade na slijepo ne znajući gdje će se razviti sljedeće žarište virusa”. Sveobuhvatno testiranje znači da se zaraženi pacijenti mogu lako identifikovati i izolovati. U skladu s tim bi se trebale uvoditi mjere preporuka za izolaciju koje su trenutno zamrzle američku ekonomiju i doveli do miliona nezaposlenih radnika.

Levi smatra da je za ovaj neuspjeh odgovorna Trumpova administracija koja je zanemarila plan državnog za odgovor na pandemije koji je napravljen još tokom predsjedništva Georgea W. Busha. Početni testovi koje su u februaru korišćeni bili su neispravni. Sredinom marta administracija je obećala najmanje 5 miliona testova do kraja mjeseca. Ali, analize pokazuju da je do 30. marta napravljeno njih samo milion. To je više nego bilo koja druga država, ali Amerika ima otprilike 329 miliona stanovnika. Budući da su početni testovi kasnili, laboratorije koji sada analiziraju testove su preplavljene pa i oni pacijenti koji su se testirali saznaju rezultate sa zakašnjenjem i od sedmicu.

Političke prepirke i Trumpove nejasne poruke

U utorak popodne na konferenciji za novinare američki predsjednik Donald Trump je izjavio: ”Želim da svaki Amerikanac bude spreman za teške dane koji nam predstoje”. Njegovi savjetnici za javno zdravlje su nakon izjave predstavili svoje grafikone prema kojima predviđaju najmanje 100.000 preminulih od virusa, čak i pod trenutnim naporima za ublažavanje pandemije.

Protekle sedmice izjavio je da je siguran da će se kompanije otvoriti do uskrsnih praznika sredinom sedmice jer mu je ”taj blagdan uvijek bio posebno drag”. Dok je virus opustošio kinesku proizvodnju i počeo zahvatati Italiju u januaru i februaru, predsjednik je u više navrata negirao da bi virus mogao biti prijetnja SAD-u. A kad su se pojavili prvi slučajevi Trump i drugi dužnosnici su rekli da je situacija pod nadzorom te će se do ljeta smiriti ”poput čuda”. On se svađao s guvernerima države koji su uvodili drastičnije mjere poput Cuoma. Levi smatra da su nedosljedne poruke vlade bile pravi problem. One nisu bile nimalo ohrabrujuće ni jasne.

Detalj iz New Yorka (Foto: Printscreen/ABC News)

“Spremnost za pandemiju je okruženje koje se stalno mijenja a u ovom slučaju imali ste poruke koje se ne mijenjaju već umjesto toga održavaju političke brige”, rekao je.

Niko se nije pridržavao socijalne distance

Širom zemlje zabilježeni su brojni primjeri Amerikanaca koji nisu poslušali pozive zdravstvenih radnika i time izbjegavali bliski kontakt. Prepune plaže na Floridi, stanovnici New Yorka koji uživaju u proljeću i pune podzemne željeznice.

Čak bi i neki koraci preduzeti s ciljem ublažavanja zaraze mogli imati štetne posljedice. Primjera radi, zabrana saobraćanja podzemne željeznice New Yorku dovela bi do opterećenja drugih sredstava javnog prevoza. Zatvaranje univerziteta dovelo bi do povratka studenata svojim porodicama i možda bi pridodala širenju virusa unutar porodica, drugih gradova i četvrti.

Predsjednikova naredba da zaustavi ulazak u SAD iz Evrope – što se činilo da vrijedi za američke državljane kao i za strance – samo je zbog svojih nejasnoća dovela do velikih gužvi u vazdušnim lukama, gdje su putnici potencijalno mogli prenijeti bolest drugima.

Takve odluke mogle bi imati strašne posljedice i koče napore za suzbijanje pandemije.

ŠTA JE DOBRO

Veliki stimulus

Prošle sedmice Kongres je odobrio paket pomoći privredi vrijedan čak 2,2 biliona dolara. Paket mjera uključuje isplatu gotovine mnogim Amerikancima, pomoć u slučaju nezaposlenosti, pomoć zdravstvenim ustanovama i drugim javnim službama i potporu najteže pogođenim industrijama i povoljnih kredita za mala i srednja preduzeća. Bio je to rezultat dugotrajnih pregovora demokratskih i republikanskih čelnika u Kongresu, kao i ministra finasija Stevea Mnuchina. Ali, postoje kritičari koji veliku računicu opisuju kao mjere za ”preživljavanje”.

Detalj iz New Yorka (Foto: Printscreen/ABC News)

“Svi imaju stvari koje im se ne sviđaju ili ih žele bolje napraviti, niko neće biti zadovoljan tim”, rekao je Michael Graetz, autor i ekonomski stručnjak sa Univerziteta Columbia.

Graetz smatra da je trenutni sistem osiguranja u slučaju nezaposlenosti zastario. Kongres je u svojim zakonu o koronavirusu htio osigurati beneficije radnicima i ekonomsku pokrivenost. ”To će biti premalo za mnoge ljude, ali je bilo jedino dostupno rješenje” , rekao je.

I Trump i predsjednica Zastupničkog doma američkog Kongres, Nancy Pelosi, već su najavili drugi zakon o pomoći koji će uključivati dodatna ulaganja u infrastrukturu i zdravstvo.

Istraživačka snaga

Iako postoje nedostaci u zdravstvenom sistemu, proizvođači ljekova i medicinski istraživači žurno rade na proučavanju virusa u pokušaju da osmisle nove strategije za odbranu. Jedna kompanija je razvila brzinski test koji lako otkriva prisustvo virusa kod osoba i olakšava rad medicinskim službenicima. Levi tvrdi da postoje pozitivni izgledi i za pronalazak vakcine. Ali, problem je u tome što će napori trajati mjesecima prije no što pokažu rezultate.

Anthony Fauci, direktor američkog Nacionalnog instituta za alergije i zarazne bolesti, predvidio je da će proći barem godinu dana prije no što vakcina bude široko dostupna.

Državno vođstvo

Američko savezni sistem vlasti koji delegira ovlašćenja pojedinim državama pokazao se dobrim i lošim.

“Svaki guverner donosi odluke samostalno. Neki donose dobre odluke, a neki ne”, rekao je Levi.

U dobrim slučajevima oni su mogli primijeniti najbolje prakse koje su se mogle usvojiti u državi. Guverneri poput Gavina Newsoma iz Kalifornije i Jaya Insleeja iz Washingtona rano su preduzeli korake zatvaranja škola i izdavanje naloga izolacije, što je rezultirao sporijim širenjem virusa u tim saveznim državama.

Zdravstveni stručnjaci upozorili su da bi mnoge američke metropole mogle doživjeti sudbinu New Yorka. Mnoge države naporno rade kako bi izbjegle taj scenario, a njihov napor mogu otežati druge države koje ne čine dovoljno.

“Problem koji imamo u SAD-u je taj što postoje dramatične razlike od države do države u reagovanju na širenje zaraze i spremnosti ulaganja u javno zdravstvo”, rekao je Levi.

Izvor: “Jutarnji list”

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!