Rusija poslala Americi medicinsku pomoć (VIDEO)

Pomoć u organizaciji ruskog ministarstva obrane vjerovatno će biti nepopularna među nekim Trumpovim kritičarima. Pozvali su ga da se distancira od Putina i tvrde da Moskva koristi pomoć kao geopolitičko i propagandno sredstvo kako bi ojačala svoj uticaj, što Kremlj opovrgava

Foto: Printscreen/World News

Ruski vojni transporter poletio je iz vazdušne luke pored Moskve u srijedu ujutro i leti prema SAD-u s medicinskom opremom i maskama da pomogne Washingtonu u borbi protiv korona virusa, objavila je ruska državna televizija. 

Predsjednik Vladimir Putin ponudio je rusku pomoć u telefonskom razgovoru s predsjednikom Donaldom Trumpom, u kojem su dvojica predsjednika razgovarala o tome šta je najbolje preduzeti protiv širenja virusa.

Pomoć u organizaciji ruskog ministarstva obrane vjerovatno će biti nepopularna među nekim Trumpovim kritičarima. Pozvali su ga da se distancira od Putina i tvrde da Moskva koristi pomoć kao geopolitičko i propagandno sredstvo kako bi ojačala svoj uticaj, što Kremlj opovrgava.

“Trump je zahvalno prihvatio humanitarnu pomoć”, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov, a prenosi novinska agencija Interfax.

Trump govorio je s entuzijazmom o ruskoj pomoći nakon razgovora s Putinom. 

U SAD-u je potvrđeno gotovo 190.000 zaraženih i preko 4.000 umrlih od Covida-19.

U Rusiji, gdje neki ljekari dovode u pitanje tačnost službenih podataka, prema službenim brojkama potvrđeno je 2.337 zaraženih i 17 umrlih.

Odnosi između Moskve i Washingtona proteklih godina su zategnuti zbog niza razloga, od Sirije do Ukrajine i do miješanja u izbore, što Rusija opovrgava.

Peskov je rekao da se Moskva nada da će SAD takođe moći da pruže medicinsku pomoć Rusiji bude li potrebno.

Rusija je, takođe, vojnim avionima dopremila pomoć Italiji za borbu protiv korona virusa, čime je istaknut neuspjeh Evropske unije u pružanju pomoći svojoj članici u krizi, a povećan Putinov ugled, dodaje Reuters, prenosi Index.hr.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!