Korona odložila izmještanje crkve, nana Fata poručuje: Čekala sam 20 i kusur godina pa mogu još koji mjesec

Izdurala sam rat, smrti mojih najbližih, vodila borbu sa policijom i sudovima Republike Srpske i, na kraju, sve je prošlo. U Boga i u doktore se uzdam da će proći i ova korona, kako li je zovu. Šta god da je, ne može vječno trajati, kazala je za “Avaz” u telefonskom razgovoru Fata Orlović

Foto: Printscreen/Al Jazeera

Prema pravosnažnoj presudi Međunarodnog suda za ljudska prava u Strazburu, danas ističe rok za izmještanje nelegalno sagrađene pravoslavne crkve u dvorištu Fate Orlović u Konjević Polju.

Iako se nadala da će do dosuđenog roka crkva biti izmještena iz njene avlije, nana Fata u izjavi za “Avaz” kaže da zna da je “velika zaraza zavladala” i da će sačekati da sve prođe pa onda tražiti da se sudska presuda izvrši.

“Čekala sam 20 i kusur godina pa mogu sačekati još koji mjesec. Izdurala sam rat, smrti mojih najbližih, vodila borbu sa policijom i sudovima Republike Srpske i, na kraju, sve je prošlo. U Boga i u doktore se uzdam da će proći i ova korona, kako li je zovu. Šta god da je, ne može vječno trajati”, kazala je za “Avaz” u telefonskom razgovoru Fata Orlović koja se trenutno nalazi u Srebreniku.

Kaže da je ona, “ko svaki pravi insan”, svjesna da, dok se vodi borba za zdravlje ljudi, niko ne može misliti kako će izmjestiti i crkvu iz njene avlije, ali da će “čim se korona zaustavi” otići kući u Konjević Polje i čekati “da odnesu crkvu”.

Advokat Rusmir Karkin, koji je nakon smrti svog oca Fahrije preuzeo zastupanje porodice Orlović pred nadležnim sudovima, u izjavi za “Avaz” navodi da u ovom trenutku nema nikakve zvanične informacije u vezi s izvršenjem presude suda u Strazburu.

“I meni su potpuno onemogućeni kretanje i kontakti. Znam da crkva nije pomjerena sa mjesta na kojem je i, vjerovatno, zaključujem da je kompletan problem sa zarazom u zemlji uzrokovao zastoj. Svi smo vidjeli da je postupak krenuo normalno, vidjele su se mnoge pripreme, iznošenje stvari iz crkve, ali situacija sa zarazom poremetila je cijeli svijet, pa i postupak izmještanja crkve. Nažalost, ali je tako”, kazao je advokat Karkin. 

Advokat ne sumnja da će, kad se stanje u zemlji normalizuje, biti ispoštovana presuda Međunarodnog suda za ljudska prava u Strazburu i crkva iz dvorišta Fate Orlović biti izmještena na drugu lokaciju.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!