Prvi slučaj korona virusa u Beranama: Pozitivan pacijent iz Andrijevice

Prve informacije govore u prilog tome da se mogao zaraziti na jednoj sahrani u selu, još 13. marta, kada su se okupili brojni rođaci iz Srbije i Danske. Upravo tada je i urađen prvi test u Beranama na jednom našem državljaninu koji je došao iz Danske na tu sahranu, ali je kod njega test na korona virus bio negativan, odnosno radilo se o običnom gripu

Foto: Fokuspress.com

Prvi slučaj korona virusa dijagnositkovan je danas popodne u Opštoj bolnici u Beranama, a riječ je o čovjeku starije dobi iz Andrijevice.

To je “Vijestima” potvrdio načelnik infektivnog odjeljenja beranske Opšte bolnice dr Milovan Živković.

On je rekao da je pacijent u utorak veče primljen sa simptomima koji su ukazivali na mogućnost korona virusa sa plućnom insuficijencijom, a da je iz IJZ potvrđeno da je pozitivan na taj virus.

“Budući da je ovaj pacijent liječen u Domu zdravlja u Andrijevici, epidemiološka služba beranskog Doma zdravlja je već izašla na teren, uzela jedan broj uzoraka, odnosno testirala jedan broj najbližih kontakata i među rođacima i među zaposlenima u tom Domu zdravlja koji su bili sa njim u kontaktu“, kazao je Živković.

To, kako je rekao, podrazumijeva mjere samoizolacije za sve koji su bili u direktnom kontaktu sa ovim pacijentom.

BIO U KONTATU SA PUNO LJUDI

Pacijent iz Andrijevice, kako “Vijesti” saznaju, imao je u proteklih nekoliko dana dosta kontakata i radi se o brojnoj familiji u ovom malom mjestu.

Dom zdravlja danas popodne nije radio.

Prve informacije govore u prilog tome da se mogao zaraziti na jednoj sahrani u selu, još 13. marta, kada su se okupili brojni rođaci iz Srbije i Danske. Upravo tada je i urađen prvi test u Beranama na jednom našem državljaninu koji je došao iz Danske na tu sahranu, ali je kod njega test na korona virus bio negativan, odnosno radilo se o običnom gripu.

Pacijent iz Andrijevice hospitalizovan je u beranskoj bolnici, koja je planirana da bude regionalni centar za liječenje oboljelih od koronavirusa za ovaj kraj Crne Gore, sa stotinu trideset hiljada stanovnika.

Opšta bolnica u Beranama jedina na većem dijelu sjevera Crne Gore ima infektivno odjeljenje i dva infektologa, od kojih je jedan doktor medicine u oblasti infektologije.

Iz te ustanove je “Vijestima” ranije rečeno da su predvidjeli četrdeset kreveta za bolničko liječenje od korona virusa, a da se pritom ne ugrozi redovni zdravstveni sistem.

Tri sobe u ovoj bolnici opredijeljene su i za trudnice ili porodilje koje bi mogle oboljeti od korona virusa.

ZDRAVSTVENI RADNICI U SAMOIZOLACIJI

Zbog sumnje da su bili u bliskom kontaktu sa oboljelim od koronavirusa, grupi zdravstvenih radnika Doma zdravlja i Hitne medicinske pomoći Andrijevica određena je mjera kućne izolacije, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje.

“Građani ne treba da brinu. Rezervni tim Doma zdravlja će sjutra raditi od 7 do 14 h a Hitnu pomoć će pokrivati tim iz Berana”, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje.

Iz Instituta dodaju da ovo samo potvrđuje stav koji je Institut više puta iznosio – “pred ovim virusom svi smo jednaki i svi smo u istoj opasnosti gdje god da živimo”. 

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!