RSE: Luksuzni stanovi uvezanih Rusa na Menhetnu

Ali Pajn 20, samo nekoliko koraka od Njujorške berze – paragona američkog kapitalizma, gdje svakodnevno desetine milijardi dolara prelaze iz ruke u ruku – takođe odražava mračniju stranu sektora nekretnina tog grada: priliv gotovine iz bivšeg Sovjetskog Saveza. U toj zgradi su tri ruska investitora, od kojih najmanje jedan ima političke veze, kupila 18 stanova u vrijednosti preko 18 miliona dolara, pokazuje registar nekretnina u Njujorku

Lev Levajev (Foto: Printscreen/Haaretz.com)

Kada je dijamantski milijarder, rođen u Sovjetskom Savezu, Lev Levajev, u Njujorku ponovo otvorio zgradu u ulici Pajn 20 kao luksuznu stambenu zgradu krajem 2000-ih, to je simbolizovalo transformaciju čuvene njujorške finansijske četvrti u rezidencijalan kraj: mjesto gdje se spajaju novac i ljudi s novcem, piše redakcija Radija Slobodna Evropa (RSE) na engleskom jeziku.

“Dragulj art dekoa” – koji je nastao godinu dana prije kraha berze 1929. i dugo bio dom Čejs Menhent benk (Chase Manhattan Bank) – je zgrada s pogledom na Volstrit pretvorena u 409 stanova s Armani/Kasa (Casa) dizajnom i pogodnostima kao što su bazen, sauna i teretana za privlačenje kupaca. Možda najupečatljiviji podsjetnik njene bankarske prošlosti su masivna metalna vrata sefa koja vode u prostoriju za bilijar.

Ali Pajn 20, samo nekoliko koraka od Njujorške berze – paragona američkog kapitalizma, gdje svakodnevno desetine milijardi dolara prelaze iz ruke u ruku – takođe odražava mračniju stranu sektora nekretnina tog grada: priliv gotovine iz bivšeg Sovjetskog Saveza.

U toj zgradi su tri ruska investitora, od kojih najmanje jedan ima političke veze, kupila 18 stanova u vrijednosti preko 18 miliona dolara, pokazuje registar nekretnina u Njujorku.

To su Aleksandar Udodov, zet novog ruskog premijera Mihaila Mišustina; Denis Kaciv, biznismen čiji se novac navodno upleten u ogromnu poresku prevaru koju je razotkrio uzbunjivač Sergej Magnistki, koji je umro u zatvoru godinu dana pošto je otvorena zgrada Pajn 20; i Valentin Laskov, graditelj nekretnina u Moskvi koji je investirao u posao s kockarnicom s Majklom Koenom (Michael Cohen), sada zatvorenim bivšim ličnim advokatom predsjednika SAD Donalda Trampa (Trump).

Nema direktnih pokazatelji da je bilo koja od tih prodaja ili kupovina stanova uključivala nelegalnu aktivnost, iako je bar jedan od kupaca privukao pažnju saveznih tužilaca u Južnom okrugu Njujorka.

Transakcije, međutim, nude uvid u ulogu njujorških nekretnina kao magneta za investitore, od kojih neki nastoje da sporne izvore profita sakriju od znatiželjnih očiju regulatora i poreskih vlasti.

Ova posebna njujorška atrakcija bila je dovoljan razlog za zabrinutost da je Ministarstvo finansija SAD 2016. izdalo dotad nezabilježeni nalog u kome se zahtijeva da kupac bude identifikovan u nekim slučajevima kada je nekretnina kupljena samo gotovinskim transakcijama na Menhetnu ili u Majamiju.

Stanovi koje je kupio Laskov bili su dio dvogodišnje masovne kupovine za gotovo 22 miliona dolara, što obuhvata 24 stana u Njujorku. Do 2010. takođe je došao do milion dolara vrijednog stana na čuvenom Las Vegas Stripu.

Laskov, Udodov i Levajev koji je povezan s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, bili su aktivni u moskovskom sektoru nekretnina, koji je, kao i u mnogim velikim gradovima širom svijeta, uključujući Njujork, bio žarište korupcije.

Mišustin, koji je bio na čelu ruske poreske službe 10 godina prije nego što ga je Putin u januaru postavio za premijera, nadgledao je moskovsko zemljište kao šef ruske Federalne agencije za katastar nepokretnosti od marta 2004. do decembra 2006. godine.

Nekretnine u Njujorku godinama su bile investiciono utočište za strane kupce, uključujući one iz Rusije i drugih bivših sovjetskih republika, koji traže sigurnu i likvidnu imovinu kao mjesto za smještanje dijela svog bogatstva.

Ruski milijarder Roman Abramovič posjedovao je najmanje šest stanova u Njujorku vrijednih skoro 100 milion dolara prije nego što ih je dao supruzi u okviru brakorazvodne pogodbe.

Jekaterina Ribolovljeva, ćerka milijardera, magnata đubriva Dmitrija Ribolovljeva, kupila je stan 2011. godine za 88 miliona dolara. (Tokom 2008. godine, Ribolovljev je došao u medijske naslove kada je trast njegove ćerke od Trampa kupio kuću s 18 soba na Palm Biču na Floridi, za duplo više novca nego što je budući predsjednik platio četiri godine ranije.)

Mnogi drugi kupci iz bivšeg Sovjetskog Saveza kupili su njujorške stanove u vrijednosti od pola do nekoliko miliona dolara.

Međutim, pravo da se neko sakrije iza kompanija s ograničenom odgovornošću, LLC, takođe je od Njujorka napravilo atraktivnu destinaciju za strane kupce koji žele da operu nezakonito stečenu dobit.

Kompletan tekst pročitajte OVDJE.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH

error: Content is protected !!