Kako je došlo do razorne eksplozije u Podgorici: Umalo još jedna slučajna žrtva

Bio sam ispred stepeništa, kod kuće komšija, kada je puklo. Dotrčao sam do zapaljenog automobila i vidio povrijeđenog muškarca koji je bio svjestan. Sa komšijom sam ga odvukao desetak metara dalje na trotoar, pitali smo ga kako se zove i preziva. Odgovarao je. Nafta je šikljala po cesti, a potom se uništeni automobil zapalio. Sve vrijeme su se čuli pucnji unutra, pretpostavljam da su odjekivali meci iz nekog pištolja, ispričao je mještanin, koji je prvi dotrčao do povrijeđenog Kekovića

Foto: “Vijesti”

Policija je juče pokušavala da rekonstruiše kako je došlo do razorne eksplozije u automobilu “reno” u kojem je na mjestu ostao mrtav Podgoričanin Đorđije Božović (30), a teško ranjen njegov prijatelj Aleksandar Keković (29) zvani Arkan.

Prvi podaci iz istrage ukazuju da su Podgoričani u automobilu prevozili eksploziv, a tek u narednim danima će se utvrđivati kako je došlo do aktiviranja razorne količine eksploziva.

Prije jake eksplozije, Keković je na početku Dalmatinske ulice zaustavio automobil, u kojem je na mjestu suvozača sjedio Božović.

Nadzorne kamere marketa “Lida” zabilježile su da je taj dvadesetdevetogodišnjak ušao u prodavnicu, trgovao, a potom izašao i krenuo ka bijelom automobilu. 

U trenutku dok je otvarao vrata “renoa” odjeknula je razorna eksplozija, koja ga je bacila na asfalt, pišu “Vijesti”.

Na snimcima se vidi bljesak eksplozije, ali kamere ne hvataju dio ceste na kom je bio zaustavljen “reno”.

“Bio sam ispred stepeništa, kod kuće komšija, kada je puklo. Dotrčao sam do zapaljenog automobila i vidio povrijeđenog muškarca koji je bio svjestan. Sa komšijom sam ga odvukao desetak metara dalje na trotoar, pitali smo ga kako se zove i preziva. Odgovarao je. Nafta je šikljala po cesti, a potom se uništeni automobil zapalio. Sve vrijeme su se čuli pucnji unutra, pretpostavljam da su odjekivali meci iz nekog pištolja”, ispričao je mještanin, koji je prvi dotrčao do povrijeđenog Kekovića.

Nadzorna kamera iz marketa zabilježila je i kako je povrijeđena Podgoričanka V. R, kojoj je vatra opekla lice, pukom srećom preživjela eksploziju.

Ona je parkirala svoj automobil ispred marketa, ušla u market “Lida”, a potom nakon trgovine sa kesama i torbom u rukama krenula da izlazi iz diskonta. 

Tada je puklo. 

Na snimku se vidi kako je povrijeđena žena, krvavog lica i crna od gareži, krenula da se vraća u market. Na vratima je srela radnica, koja je zbog jakog šoka i stresa nešto kasnije tražila pomoć ljekara Kliničkog centra.

V. R, koja je slučajno povrijeđena u napadu, zadržana je na liječenju u Kliničkom centru, a zbog opekotina jačeg stepena, ljekari smatraju da će sporo teći njen oporavak.

IZNAJMILI “RENO”

Policijski podaci pokazuju da je Keković u utorak iznajmio “reno” od jedne rentakar agencije u Podgorici. Dan kasnije, desetak puta automobilom je išao ka gradu i vraćao se kući u naselje Vraniće, što je bilo sumnjivo njegovim komšijama, reklo je nekoliko njih “Vijestima”.

Teško povrijeđeni dvadesetdevetogodišnjak nije saslušan, a u policiji su kazali “Vijestima” da će to učiniti kada ljekari, koji su se satima borili za njegov život, završe svoj dio posla.

Keković ima višestruke prelome, a vatra je zahvatila i veliki dio njegovog tijela… Smješten je na Odjeljenju intenzivne njege, a njegovo zdravstveno stanje juče je bilo stailno.

“S obzirom na prioritete medicinske struke, ostavićemo da se završe te radnje u okviru nadležnosti Kliničkog centra. Čim se stvore uslovi, svakako će, po nalogu tužioca, biti obavljeno ispitivanje”, rekao je načelnik Centra bezbjednosti Podgorica Milovan Pavićević.

Prvi podgorički policajac rekao je da sve okolnosti, “destrukcija vozila” i tragovi na licu mjesta eksplozije “upućuju na sumnju da je eksplozivna naprava bila u vozilu”.

“Da su lica, koja su inače poznata po izvršenju ovih krivičnih djela, prevozila improvizovanu eksplozivnu napravu, ali, ja bih dao svakako riječ stručnim licima, da iz svoje struke i svog djelokruga rada, daju preliminarno mišljenje i stav po tom pitanju”, kazao je Pavićević.

Keković i Božović (Foto: “Vijesti”/ Zoran Đurić, Filip Roganović)

Da je eksploziv bio u automobilu potvrdio je i rukovodilac grupe za utvrđivanje uzroka kod požara, eksplozija i havarija Forenzičkog centra, Nenad Milikić.

“Dosadašnjom istragom i obradom lica mjesta utvrđeno je na osnovu karakterističnih tragova i destrukcije na vozilu, da se eskplozija desila u unutrašnjosti vozila”.

PUKLO U AUTOMOBILU

Milikić je, međutim, istakao da bi bilo neozbiljno da odgovori na pitanje – znači li to da su Božović i Keković prevozili eksploziv.

“Taj odgovor bi bio neozbiljan s moje strane da komentarišem. Znači, eksplozija je bila u unutrašnjosti, a koja je bila namjena, da li je prevožena ili nije u ovom momentu nemojte očekivati da ja mogu da kažem. Izuzeti su tragovi sa lica mjesta čijom obradom i radom u laboratoriji će se utvrditi da li ima djelova naprave, na koji način je ona aktivirana i to će istraga dalje ukazati na neke druge elemente koji su bitni”, kazao je Milikić.

On se nije mogao izjasniti ni koja je vrsta eksploziva aktivirana u automobilu.

“Ispitaće se u laboratoriji koja je vrsta eksploziva, u ovom momentu vam ne mogu tačno reći šta je korišćeno u ovom događaju”, rekao je Milikić.

Načelnik podgoričke policije rekao je da su Božović i Keković policiji od ranije poznati kao bezbjednosno interesantne osobe.

“Poznati su policiji i drugim državnim organima po izvršenju teških krivičnih djela iz oblasti požara i eksplozija, nedozvoljenog držanja oružja i eksplozivnih materija. To su lica protiv kojih je vođeno više krivičnih postupaka i koja su osuđivana za ova krivična djela”, kazao je on.

On nije želio da precizira da li i kom klanu pripadaju Keković i stradali Božović:

“U ovoj fazi postupka ne bih iznosio te podatke, s obzirom na to da se radi o internim podacima policije, ali svakako su bezbjednosno interesantni s aspekta izvršenja najtežih krivičnih djela, a vama je to dostupno iz drugih, javnih izvora, kroz postupke koji su vođeni protiv njih i kroz postupke za koje su i osuđivani”, kazao je Pavićević.

On je pojasnio da je ovaj događaj karakterističan slučaj zbog okolnosti kako se sve desilo, zbog čega je policija uviđaj radila sve do 11 časova narednog dana.

“Za nas jeste bilo indikativno da se radi o prevoženju eksplozivne naprave i to o prevoženju naprave od bezbjednosno interesantnih lica, koja su u prethodnom periodu bila sklona izvršenju teških krivičnih djela i to nam sve potvrđuje. Sve policijske indikacije i policijska saznanja dovode do preliminarnog stava vještaka, koji nas upućuje na taj pravac – da je eksplozivna naprava bila u vozilu i da je prevožena”, tvrdi Pavićević.

“NE MOŽEMO SPRIJEČITI SVA UBISTVA”

Pavićević je rekao je da razumije zabrinutost građana i cjelokupne javnosti zbog izvršenja najtežih krivičnih djela:

“Posebno kod bezbjednosno interesantnih lica, lica koja su poznata od ranije policiji i drugim državnim organima, ali policija u sadejstvu sa drugim državnim organima za sprovođenje zakona preduzima sve aktivnosti na sprečavanju tih krivičnih djela i imamo rezultate u toj oblasti”.

Pavićević tvrdi da UP pokazuje efiksnost, spremnost i kapacitete u tim istragama.

“Ta krivična djela se rasvjetljavaju i podaci nam ukazuju i potvrđuju tu činjenicu. Mi smo prošle godine u Podgorici od devet ubistava efikasno riješili osam. Tokom prošle godine riješili smo i tri teška ubistva iz prethodnih godina… Takođe, riješeni su mnogobrojnji slučajevi serije izvršenja teških krivičnih djela prouzrokovanim požarima, eksplozijama. Znači, policija je spremna i ima kapacitete da odgovori tim izazovima”

Kazao je da je, ipak, teško očekivati da se spriječe sva ubistva na teritoriji države.

“Da li se sve može spriječiti na svakom pedlju teritorije, ne samo Podgorice…nego i drugim djelovima Crne Gore, sigurno je to teško očekivati. Svjedoci smo i uporedne regionalne i evropske prakse. Svi pratimo medije, javne izvore i vidimo da se ovakva, slična ili teža krivična djela dešavaju na svakom pedlju, na svakoj tački zemaljske kugle. Ono što je bitno i kad se desi, da istražni organi, prvo policija koja je u funkciji rasvjetljavanja krivičnih djela, pokaže operativnost, vitalnost, efikasnost u cilju pronalaska i procesuiranja izvršilaca”.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!