Vulin i delegacija htjeli da u uniformama uđu u CG: Položili vijenac na grob Pavla Bulatovića

Delegacija Srbije ušla je u Crnu Goru u civilnim odijelima nakon što od crnogorskih vlasti nije dobila saglasnost da to učini u vojnim uniformama, rekao je “Vijestima” poslanik Demokratskog fronta (DF) Jovan Vučurović

Vulin na liturgiji u manastiru Kostrikovača u Rovcima (Foto: Ministarstvo odbrane Srbije)

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin sa pomoćnikom Milanom Rankovićem i oficirima Vojske Srbije Rajko Milovanovićem, Mihailom Zogovićem, Vesko Mimovićem i Vasilijem Furundžićem, položio je danas vijenac na grob bivšeg saveznog ministra odbrane Pavla Bulatovića u Gornjim Rovcima.

Delegacija Srbije ušla je u Crnu Goru u civilnim odijelima nakon što od crnogorskih vlasti nije dobila saglasnost da to učini u vojnim uniformama, rekao je “Vijestima” poslanik Demokratskog fronta (DF) Jovan Vučurović.

“Vijesti” su nadležna crnogorska ministarstava i policiju pitale zašto delegaciji iz Srbije nije dozvoljen ulazak u Crnu Goru u uniformama.

Odgovore još nijesu dobili.

Poslanici DF Milutin Đukanović i Milun Zogović prisustvovali su polaganju vijenca na grob Bulatovića.

Nakon polaganja vijenca, delegacija iz Srbije i poslanici DF uputili su se u crkvu gdje je održana liturgija povodom 20 godina od ubistva Bulatovića.

Vulinu je posjetu juče odobrilo Ministarstvo vanjskih poslova Crne Gore, saznaju “Vijesti” u Vladi.

Bulatović je ubijen 7. februara 2000. u restoranu Fudbalskog kluba Rad u Beogradu. 

Anketni odbor Skupštine Srbije utvrdio je da je likvidiran jer je pokušao da spriječi mahinacije prilikom nabavke vojne opreme.

Nema informacija da je u Rovcima neko zvanično napravio pomen Bulatoviću od 2001.

“Večernje novosti” objavile su u nedjelju da je Vulin tražio od crnogorskih vlasti da delegacija, koju on predvodi, u utorak u Crnoj Gori obilježi dvije decenije od ubistva Pavla Bulatovića.

Ministar odbrane Srbije je, uz šefa diplomatije Ivicu Dačića, najoštriji kritičar politike crnogorskih vlasti, nakon usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

“Vladi Crne Gore niko ne brani da izmisli svoju crkvu, kao što je izmislila i okupaciju Srbije”, rekao je Vulin u januaru i poručio da zvanična Podgorica ne očekuje da će Srbija ćutati dok budu otimane svetinje Srba.

On je, nakon usvajanja Zakona krajem decembra, kazao da se gaženje prava SPC i osjećanja pravoslavnih Srba u Crnoj Gori već uzima kao primjer za kojim će se povesti i privremene institucije u Prištini.

Ministar vanjskih poslova Crne Gore Srđan Darmanović rekao je danas da posjeta srbijanskog ministra odbrane Aleksandra Vulina Gornjim Rovcima nije bila državna već privatna.

“Delegaciji je dozvoljeno da uđe u Crnu Goru u posjetu koja nije državna. Nismo pravili problem za jednu posjetu o čijim motivima je najbolje da sami procijenite”, rekao je Darmanović nakon sastanka sa turskim ministrom vanjskih poslova Mevlutom Čavušogluom.

Kada je riječ o vojnoj uniformi, Darmanović je kazao da se uniforma koristi po odgovarajućem protokolu.

“Između ostalog, posjeta spomenicima od državnog značaja podrazumijeva korišćenje uniforme. Grob Bulatovića nije spomenik od državnog značaja, samim tim korišćenje vojne uniforme nije opcija koja se razmatra i to je jasno saopšteno. Mi smo postupili po protokolu, što može da potvrdi i Ambasada Srbije u Crnoj Gori”, kazao je Darmanović.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH

error: Content is protected !!