Petar Smolović, gradonačelnik Bijelog Polja: Naš grad će biti mjesto u kojem svi žele da žive, a ne da odlaze

Uvođenje standarda povoljnog poslovnog okruženja u rad lokalne administracije i podrška koju Opština pruža investitorima najbolji su put za razvoj privrede i privlačenje ulaganja u Bijelo Polje. Zato se možemo pohvaliti da je Opština Bijelo Polje dobila BFC sertifikat, čime je postala prva i jedina opština u Crnoj Gori koja je ispunila složene kriterijume. A da smo opština sa povoljnim poslovnim okruženjem, otvorena prema potrebama investitora, govori i podatak da je sve veći broj kompanija zainteresovan za programe koje nude naše biznis zone

Nakon nedavne posjete iseljenicima u SAD i Kanadi, predsjednik Opštine Bijelo Polje Petar Smolović uvjeren je da najveći grad na sjeveru Crne Gore ima šta da ponudi našim ljudima u inostranstvu koji se odluče da investiraju u zavičaj.

Osim niza povoljnosti u turizmu i poljoprivredi i u šest biznis zona, najveća prednost za ulaganja, kako kaže, biće izgradnja autoputa Bar-Boljare.

Od 2020. godine Smolović ima velika očekivanja, jer će Opština sa Vladom Crne Gore raditi na realizaciji kapitalnih projekata u vrijednosti od 62 miliona eura.

On smatra da će projekti Ski centra na Bjelasici i Đalovića pećne, ali i oni koji će potpuno izmijeniti izgled grada, poput kolektora za prečišćavanje otpadnih voda, šetališta pored Lima, sportskog kompleksa Patkova otoka, izgradnje trim staze Obrov i brojnih drugih projekata koji se tiču saobraćajne, komunalne i energetske infrastrukture, doprinijeti tome da Bijelo Polje postane mjesto u kojem svi žele da žive, a ne da odlaze.

“Ljude ne samo na sjeveru, već svuda na svijetu, ćete zadržati sa boljim uslovima za život koji ne podrazumijevaju samo visinu plate, već i kvalitetniju saobraćajnu i komunalnu infrastrukturu, kulturne i sportske događaje i, naravno, za one ambicioznije povoljan biznis ambijent” – Smolović

Na početku razgovora za Portal Revije Fokus, gradonačelnik Smolović je iskazao zadovoljstvo što je, kao dio crnogorske delegacije, bio u prilici da upozna i posjeti naše sunarodnike u Kanadi i Sjedinjenim Američkim Državama.

“Mogu reći veoma intenzivna i radna posjeta svih zajednica, udruženja i pojedinaca koji žive na području Sjeverne Amerike i od kojih smo bili u prilici da čujemo brojne inicijative da se saradnja između Crne Gore i dijaspore unaprijedi. Takođe, iskoristili smo priliku da ih upoznamo sa aktivnostima koje sprovodi Vlada Crne Gore, kroz realizaciju projekata od državnog značaja. Sa dijasporom sam razgovarao o mogućnostima i potencijalima za ulaganje u Bijelo Polje, na čijem se čelu nalazim. Bilo je govora i o investiranju u zavičaj”, kaže Smolović.

Koje su to oblasti na sjeveru Crne Gore gdje iseljenici mogu investirati novac?

– Tokom posjete našim iseljenicima, a kao predsjednik Opštine za čije potencijale mnogi od njih nisu znali, iskoristio sam priliku da ih upoznam sa privrednim ambijentom i povoljnostima koje mi kao lokalna uprava, ali i država, pružamo zainteresovanim investitorima. Oblasti koje smo označili kao prioritetne se odnose na turizam i poljoprivredu, ali i u šest formiranih biznis zona zainteresovani investitori mogu graditi fabrička postrojenja.

Koliko će autoput značiti za sjever Crne Gore i da li možda imate planove da budućim investitorima ponudite poreske i druge povoljnosti?

– Izgradnja autoputa Bar – Boljare je projekat koji je podjednako značajan za državu, ali i za nas u sjevernom regionu. To govorim jer znam da će svi potencijali koje sjever ima, a nisu mali, dobiti na vrijednosti u svakom pogledu. Pomenuli ste u pitanju investitore, kojima će ulaganje u sjever biti mnogo interesantnije kada zna da se fabrika koju bi napravio ovdje nalazi na sat vremena od Glavnog grada i administrativnog centra i dva sata od Luke Bar. Zato vjerujem da će autoput, pored saobraćajnog unapređenja prometa putnika i roba, veoma biti značajan za konkurentnost opština na sjeveru kroz koje će proći.

“Projekti Ski centar Cmiljača i Đalovića pećina više nisu san za Bjelopoljce, već realnost prema kojoj metar po metar završavamo infrastrukturu i stvaramo preduslove da u narednoj godini dočekamo prve goste na ovim turističkim draguljima” – Budući izgled Ski centra Cmiljača

Svjesni smo da se sa prostora Balkana ljudi masovno odseljavaju. Bijelo Polje, kao najveća opština na sjeveru, takođe ostaje bez stanovnika. Kako zadržati ljude na sjeveru države?

– Ljude ne samo na sjeveru, već svuda na svijetu, ćete zadržati sa boljim uslovima za život koji ne podrazumijevaju samo visinu plate, već i kvalitetniju saobraćajnu i komunalnu infrastrukturu, kulturne i sportske događaje i, naravno, za one ambicioznije povoljan biznis ambijent. Kao lokalna uprava radimo na projektima koji će potpuno izmijeniti izgled grada, gdje pored kapitalnih projekta Bjelasice i Đalovića pećine radimo i na završetku kolektora za prečišćavanje otpadnih voda, šetalištu pored Lima, sportskom kompleksu Patkova otoka, izgradnji trim staze Obrov i brojnim drugim projektima koji se tiču saobraćajne, komunalne i energetske infrastrukture. Svi ovi projekti doprinijeće razvoju našeg grada, koji će veoma brzo postati mjesto u kojem svi žele da žive, a ne da odlaze.

Đalovića pećina (PSK AKOVO)

Kada je u pitanju Bijelo Polje i otvaranje novih radnih mjesta, posebno se ističu projekti Bjelasica i Đalovića pećina. Možete li nam reći nešto više o tome?

– Projekti Ski centar Cmiljača i Đalovića pećina više nisu san za Bjelopoljce, već realnost prema kojoj metar po metar završavamo infrastrukturu i stvaramo preduslove da u narednoj godini dočekamo prve goste na ovim turističkim draguljima. Na Ski centru Cmiljača postavljeni su stubovi buduće žičare, a radi se na saobraćajnoj, energetskoj i vodovodnoj infrastrukturi. Do sada je ugovoreno 17 miliona radova, od kojih je 10 miliona realizovano. Ukupna vrijednost investicije je 23 miliona eura. Bistrica, koja je svojevrstan park prirode, sa završetkom radova na projektu Đalovića pećina, postaće značajan turistički lokalitet. U ovom kraju stvorićemo uslove da se, pored turizma, iskoriste i potencijali u poljoprivredi, ribarstvu i preduzetništvu. Put od Bistrice prema Đalovića pećini, u dužini od 5,5 km sa svom pripadajućom infrastrukuturom, biće završen u ovoj godini. Sa prvim danima u građevinskoj sezoni krenućemo u realizaciju preostalih radova po projektu. Ukupna vrijednost investicije je 18 miliona eura.

Pored navedenih, koji su projekti koji će doprinijeti smanjenju iseljavanja?

– Uvođenje standarda povoljnog poslovnog okruženja u rad lokalne administracije i podrška koju Opština pruža investitorima najbolji su put za razvoj privrede i privlačenje ulaganja u Bijelo Polje. Zato se možemo pohvaliti da je Opština Bijelo Polje dobila BFC sertifikat, čime je postala prva i jedina opština u Crnoj Gori koja je ispunila složene kriterijume. A da smo opština sa povoljnim poslovnim okruženjem, otvorena prema potrebama investitora, govori i podatak da je sve veći broj kompanija zainteresovan za programe koje nude naše biznis zone. Jedan od rezutata na koji smo ponosni je da se, nakon nekoliko godina pauze, ponovo na tržište vratila mineralna voda „Rada“, brend Bijelog Polja sa potpuno novom fabrikom u koju je kompanija Water group uložila 4 miliona eura.

Ove godine u Bijelom Polju će biti održana manifestacija “Dani iseljenika Crne Gore”. Možete li nam nešto više reći o tome?

– Koristim priliku da se najprije zahvalim Predragu Mitroviću, direktoru Uprave za dijasporu, na čiji je predlog Bijelo Polje dobilo organizaciju ove značajne manifestacije. Nakon Petnjice, Gusinja i Bara, naši sunarodnici koji žive širom svijeta će se okupiti u Bijelom Polju, odakle ćemo svi zajedno poslati jasnu poruku zajedništva, sloge i ljubavi prema našoj jedinoj domovini Crnoj Gori. Program će biti veoma sadržajan, na njemu se već radi i uskoro ćemo ga prezentovati javnosti.

Koliko će to pomoći da se Bijelo Polje bolje poveže sa svojim iseljenicima?

– Prema informacijama koje imam, u mnogim državama postoje udruženja Bjelopoljaca koja funkcionišu samostalno. Čak postoje i udruženja na mikro nivou, koja se odnose na gradove u kojima živi značajan broj naših sugrađana. Mi smo spremni kao lokalna uprava da umrežimo sva ta udruženja i pomognemo osnivanju udruženja u državama i gradovima gdje postoji zainteresovanost za formiranje istih. U tom pravcu mi smo prošle godine u avgustu organizovali “Veče dijaspore Bijelog Polja”, sa ciljem da naše sugrađane koji u ljetnjim mjesecima dođu na odmor okupimo na jednom mjestu. Smatram da, kao rodni grad, treba da tijesno sarađujemo sa našim iseljenicima, ma gdje se oni nalazili. Takav vid saradnje ćemo u narednom periodu unaprijediti kroz organizaciju kulturno umjetničkih događaja, sa nastupima bjelopoljskih muzičara i glumaca.

“Tokom posjete našim iseljenicima, a kao predsjednik opštine za čije potencijale mnogi od njih nisu znali, iskoristio sam priliku da ih upoznam sa privrednim ambijentom i povoljnostima koje mi kao lokalna uprava, ali i država, pružamo zainteresovanim investitorima” – Gradonačelnik Smolović sa dr Elvirom Zvrkom i direktorom Uprave javnih radova Rešadom Nuhodžićem 

Poznato je da potičete iz ugledne bjelopoljske porodice koja ima razvijen sopstveni biznis. Šta Vas je navelo da se bavite politikom?

– Moja želja da pomognem razvoju Bijelog Polja bila je presudna da se uključim u politiku i aktivnije učestvujem u procese koji kreiraju dalji razvoj. Od dolaska na čelo Bijelog Polja imam za cilj da iskustva stečena u biznisu i preduzetništvu prenesem na funkcionisanje rada lokalne uprave. Tu, prije svega, mislim da je neophodno da se državna uprava transformiše i funkcioniše na tržišnim principima, koji podrazumijevaju borbu za svakog konzumenta usluga, bio on turista, građanin ili investitor. Sa takvim pristupom vjerujem da bi svi državni organi bili mnogo ekonomičniji i efikasniji servis za građane i privredu. Ovo ističem jer su to sve stvari koje su u zapadnom sistemu poslovanja odavno uspostavljene, a da se mi kao država koja teži ka tim vrijednostima moramo prilagođavati.

Na kraju, koje su Vaše želje za 2020. godinu?

– Želim da nas sve skupa prati dobro zdravlje i sreća u novoj godini. Od 2020. godine imam velika očekivanja, jer ćemo sa Vladom Crne Gore raditi na realizaciji kapitalnih projekata u vrijednosti od 62 miliona eura. Ovo je godina u kojoj ćemo biti u prilici da otvorimo žičaru na Ski centu Cmiljača na Bjelasici, ali se nadam i godina u kojoj će biti započeta izgradnja prvog hotela na Bjelasici.

SUSRET SA BJELOPOLJCIMA U NJUJORKU

Prilikom posjete Njujorku, predsjednik Opštine Bijelo Polje Petar Smolović se sreo sa svojim sugrađanima koji žive u ovom gradu.

Domaćin skupa bio je biznismen Vesko Šutović, koji se u SAD doselio prije 32 godine, gdje danas ima kompaniju koja zapošljava oko 150 radnika.

U SAD žive brojne porodice porijeklom iz Bijelog Polja. Među njima ima nekoliko doktora, univerzitetskih profesora, uspješnih biznismena, kojii ne zaboravljaju svoj rodni kraj.

Sead Hodžić

Foto: Opština Bijelo Polje, PSK Akovo, Fokuspress.com

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!