NVO “Multimedijal Montenegro” realizuje projekat „Tradicija i kultura u crnogorskim selima”

Biće izrađen veb sajt crnogorci.me, a nakon toga je planirana izrada štampane publikacije i organizacija izložbe na kojoj će biti prikazan višemjesečni rad na terenu. Sve fotografije i aktivnosti projekta će biti dostupne na veb sajtu i u elektronskoj formi

NVO “Multimedijal Montenegro” realizovaće u narednom periodu projekat „Tradicija i kultura u crnogorskim selima“, a u narednom periodu baviće se očuvanjem tradicije, kulture, običaja u crnogorskim selima, sa posebnim fokusom na ruralna područja sjevera Crne Gore.

“Fokus ovog projekta je da umjetničkim fotografskim pristupom u udaljenim selima pronađemo ljude koji i dalje njeguju naslijeđenu kulturu i stare s koljena na koljeno prenesene običaje. Već smo realizovali sličan projekat, gdje je u fokusu bila bošnjačka i muslimanska tradicija”, rekao je predsjednik te NVO, Željko Đukić. 

Projektom će biti obuhvaćene opštine Bijelo Polje, Berane, Mojkovac, Kolašin, Rožaje, Plav Gusinje i Petnjica.

Biće izrađen veb sajt crnogorci.me, a nakon toga je planirana izrada štampane publikacije i organizacija izložbe na kojoj će biti prikazan višemjesečni rad na terenu. Sve fotografije i aktivnosti projekta će biti dostupne na veb sajtu i u elektronskoj formi.

“Svi građani zainteresovani za ovaj projekat mogu kontaktirati našu NVO kako bi se dogovorili i eventualno napravili fotografije njih, njihovih porodica, onogo što rade na stari, tradicionalan način. U tom slučaju mogli bi da napravimo kvalitetne fotografije načina spremanja starih tradicionalnih kulinarskih specijaliteta, raznih rukotvorina poput stare crnogorske nošnje, izrade instrumenata kao što su gusle i slično”, kazao je Đukić.

Projekat je finansijski u 2019. godini podržan od Ministarstva kulture, kroz javni poziv  „Podignimo zavjesu nezavisne kulturne scene”.

NVO “Multimedijal Montenegro” će se potom, od marta, baviti i srpskom tradicijom.

“Taj projekat je podržan od Fonda za manjine, a za njega je zakupljeno ime srbi.me, tako da ćemo do kraja 2020. imati sve što krasi sjeverni region na jednom mjestu, a zajedno će biti dostupno na adresi tradicija.org.me. Iskoristićemo i domen običaji.me, a za sve istorijske važne objekte i događaje istorija.me”, rekao je Đukić.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!