Slab odaziv: Pripadnici SPC protestovali ispred Generalnog konzulata Crne Gore u Njujorku

Okupljeni na molebanu su nosili srpske, dok su na prozorima Generalnog konzulata bile istaknute crnogorske zastave. Među prisutnima smo primijetili i nekoliko ljudi iz Crne Gore, a skup je završen pogrdnim povicima upućenima vlastima u Crnoj Gori i srpskim nacionalističkim pjesmama

Oko 70 pripadnika Srpske pravoslavne crkve prisustvovalo je molebanu i protestu koji je u subotu održan ispred Generalnog konzulata Crne Gore u Njujorku. Povod je bio nedavno usvojeni Zakon o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica koji je uoči i nakon usvajanja u Skupštini Crne Gore izazvao nezadovoljstvo Srpske pravoslavne crkve i prosrpskih opozicionih partija u Crnoj Gori.

Organizator je bila crkva Svetog Save sa Menhetna koja je nekoliko dana ranije pozvala na “molitveno sabranje kako bi se izrazila usrdna podrška braći i sestrama u Crnoj Gori koja brane naše vekovima stare svetinje od bespravne konfiskacije”. Poziv na ovaj skup su uputile i druge srpske organizacije iz SAD.

Zakonom je propisano, između ostalog, da će svi vjerski objekti koji predstavljaju kulturnu baštinu, a koji su bili imovina države Crne Gore prije gubitka njene nezavisnosti 1918. godine i koji kasnije nijesu na odgovarajući pravni način prešli u svojinu neke vjerske zajednice, biti prepoznati kao državna imovina.

Međutim, ako bilo koja vjerska zajednica raspolaže dokazima da je na osnovu nekad ili danas važećih propisa postala vlasnik neke imovine država će to priznati i poštovati. Svako sporenje u vezi vlasništva nad vjerskom imovinom biće rješavano pred nadležnim sudom, kao i svaki drugi imovinski spor, u skladu sa važećim zakonima u Crnoj Gori.

U molitvenom dijelu skupa nije bilo ispada. Sveštenici crke Svetog Save, između ostalog, poručili su vlastima Crne Gore “da ne otimaju svetinje i da smo mi jedan narod”. Takođe su istakli da “nas ovdje nema puno, ali da smo pokazali veliki ljubav i saosjećanje sa našim narodom u Crnoj Gori, te da to njima mnogo znači”.

Odmah nakon toga čule su se pogrdne poruke upućene predsjedniku i Vladi Crne Gore, a na razglas su puštene srpske nacionalističke pjesme, kao i verzija “srpske himne Crne Gore”.

Na skupu ispred Generalnog konzulata primijetili smo i nekoliko iseljenika iz Crne Gore, dok crnogorskih zastava među okupljenima nije bilo.

Na prozorima Generalnog konzulata bile su istaknute crnogorske zastave.

Iako je subota neradni dan, u Generalnom konzulatu Crne Gore smo zatekli ambasadora Željka Stamatovića i konzula Amera Cikotića. Oni nijesu željeli da komentarišu skup ispred Generalnog konzulata.

Valja istaći da se u vrijeme održavanja skupa igrala rukometna utakmica između Crne Gore i Srbije, koju su Stamatović i Cikotić s zadovoljstvom gledali.

Sead Hodžić 

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH

error: Content is protected !!