Njujork tajms objavio video: Raketa pogodila avion, letio još nekoliko minuta

Video čiju je autentičnost potvrdio Njujork tajms, navodno pokazuje kako iranska raketa pogađa avion iznad Paranda

Foto: Printscreen/Njujork tajms

Njujork tajms je objavio snimak na kom se, kako navode, vidi iranska raketa koja obara ukrajinski avion.

Video čiju je autentičnost potvrdio Njujork tajms, navodno pokazuje kako iranska raketa pogađa avion iznad Paranda, prenose “Vijesti” pisanje agencije Beta.

U pitanju je lokacija u blizini aerodroma u Teheranu, odakle je prestao da se emituje signal ukrajinskog aviona prije nego što se srušio.

Kada je raketa oborila avion došlo je do male eksplozije, ali avion nije eksplodirao, već je letio narednih nekoliko minuta i počeo da se vraća ka aerodromu, piše Njujork tajms.

CNBC: IRANSKA RAKETA OBORILA UKRAJINSKI AVION, SAOPŠTILI ZVANIČNICI

Snimci špijunskih satelita ukazuju da je ukrajinski avion oborila iranska raketa ubivši svih 176 ljudi u njemu, objavili su noćas američki sajtovi vijesti, a i CNN, uz video-snimak koji bi mogao predstavljati trenutak obaranja aviona.

Kanadski premijer Džastin Trudo je rekao da njegova zemlja ima obavještajne podatke koji ukazuju na to da je oborena, moguće slučajno, prenijela je mreža CNBC.

“Letio je kroz prilično surov kraj”, rekao je predsjednik SAD Donald Tramp o padu koji se dogodio ubrzo pošto je Iran izveo raketne napade na baze u Iraku gdje su američke i koalicione snage.

Tvrdnju da je iranska raketa zemlja-vazduh oborila putnički avion na liniji Teheran-Kijev, nedugo nakon polijetanja iz Teherana, ubivši svih 176 ljudi, kanadski premijer Trudo je iznio u četvrtak, pozivajući se na novu obavještajnu informaciju koju ima njegova vlada i na podatke obavještajne službe američke vlade od ranije.

“To je možda bilo nenamjerno”, rekao je Trudo novinarima, pozivajući Vladu Irana da osigura “detaljnu istragu” nesreće.

Avion na letu 752 ukrajinske aviokompanije srušio se u srijedu ujutro, nekoliko sati pošto je Iran izveo raketne napade na baze u Iraku sa američkim i koalicionim snagama, što je podstaklo teoriju koju su zvaničnici Sjedinjenih Država i Kanade podržali u četvrtak.

Šezdeset troje Kanađana je među žrtvama pada aviona koji je kontakt sa kontrolorom vazdušnog saobraćaja izgubio pet minuta poslije polijetanja iz Teherana, rekli su zvaničnici.

Snimci špijunskih satelitska sugerišu da je iranska raketa oborila avion, dok su iranski zvaničnici prvobitno sugerisali da je “boing 737-800” pao zbog tehničkog problema.

Trudo je rekao da “imamo obavještajne podatke iz više izvora, uključujući i naše saveznike i našu obavještajnu službu“ što ukazuje da je avion oboren iranskom raketom.

Ti izvještaji su došli pošto je predsjednik SAD Donald Tramp rekao da ne vjeruje da je mehanički kvar izazvao pad.

Iranska uprava civilnog vazduhoplovstva, koja nije odmah odgovorila na zahtjev za komentar CNBC-a, izjavila je ranije u četvrtak da je avion u srijedu u 6:13 sati po lokalnom vremenu poletio s teheranskog aerodroma “Imam Homeini” i izgubio komunikaciju sa kontrolorom vazdušnog saobraćaja pet minuta kasnije.

Po međunarodnom propisu, zemlja u kojoj se dogodi nesreća vodi istragu, a pošto je avion bio američke proizvodnje, federalni istražitelji SAD i predstavnici kompanije “Boing” – proizvođača aviona, obično se u to uključuju. Napeti odnosi Sjedinjenih Država i Irana mogli bi iskomplikovati slanje američkog osoblja u tu zemlju.

IRANSKI ZVANIČNIK: IRAN NE PLANIRA DA PODIJELI PODATKE IZ “CRNIH KUTIJA” SA VAZDUHOPLOVNOM AGENCIJOM SAD

Iranski zvaničnik rekao je za lokalne medije u srijedu da Iran ne planira da podijeli podatke iz “crnih kutija” sa vazduhoplovnom agencijom SAD. Rekao je i da Iran sprovodi istragu u skladu s međunarodnim pravom i da je “svim relevantnim zemljama od trenutka nesreće pružio potrebne informacije”.

Iran može poslati obje “crne kutije” u kojima su podaci o letu i snimci razgovora u pilotskoj kabini, u inostranstvo na analizu. Zvaničnici iranske avijacije rekli su da su u nesreći i požaru do kojeg je potom došlo, “crne kutije” oštećene.

Ali Abedzadeh, šef iranske vazduhoplovne vlasti, rekao je da Iran i Ukrajina mogu preuzeti podatke iz “crnih kutija”, ali da su otvoreni za podjelu informacija i sa stručnjacima u drugim zemljama.

Većina putnika aviona bila je iz Irana i Kanade, a među ostalima bilo je putnika iz Švedske i Ukrajine.

Nedjeljnik “Newsweek” je napomenuo da slike koje kruže od srijede pokazuju, kako izgleda, fragmente ruske rakete “Tor M-1” za koju je rečeno da je nađena u predgrađu Teherana gdje je avion pao.

Iranski šef civilnog vazduhoplovstva odbacio je takve izvještaje kao “nelogične glasine”.

Abedzadeh je izjavio da su očevici rekli da se avion koji je poletio ka Kijevu zapalio neposredno prije pada.

Stručnjaci za vazduhoplovnu bezbednost, uključujući bivše vladine istražitelje nesreća, rekli su za CNBC da su iznenadni gubitak komunikacije i izostanak signala da posada ima problema, veoma sumnjivi znaci.

Pošto je do pada došlo nekoliko sati pošto je Iran izveo raketne udare na američke položaje u Iraku zbog ubistva generala Kasema Solejmanija, nastala su nagađanja da je zalutala iranska raketa možda oborila putnički avion.

Utvrđivanje uzroka nesreće može potrajati više od godinu dana.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski obećao se da će otkriti “istinu”, a rekao je i da su istražitelji iz Ukrajine već otputovali u Iran kako bi pomogli istrazi.

Ukrajinska ambasada u Iranu je prvobitno rekla da je problem s motorom vjerovatno izazvao pad i isključila terorizam ili raketu kao moguće uzroke. Ali, ta izjava je kasnije skinuta sa veb-stranice Ambasade.

Avion je bio modela koji je prethodio “boingu 737-Maks”, avionu koji je prizemljen širom sveta od sredine marta poslije dvije smrtonosne nesreće. Ukrajinski avion “737-800” koji se srušio u Iranu, isporučen je kao nov ukrajinskoj kompaniji 2016. godine, a posada su bila tri iskusna pilota, navodi se u aviokompaniji.

“Boing” je u izjavi rekao da je “spreman da pomogne na bilo koji način koji je potreban”.

Akcije “Boinga” su porasle na vijesti o izjavama američkih vladinih zvaničnika da bi raketa mogla da bude uzrok pada.

“Boing” se bori da zadrži korak u poslovanju od pada dva “Maksa” u kojima je poginulo ukupno 346 ljudi, zaključuje CNBC.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH

error: Content is protected !!