Trumpu ograničena ovlašćenja u daljim vojnim akcijama protiv Irana (VIDEO)

Predsjednik mora objasniti svoje razloge prije, a ne nakon što je izveo nepromišljen napad, a zatim tražio razloge zašto je to bilo potrebno i legalno, rekao je predsjedavajući Odbora za vanjske poslove Zastupničkog doma Eliot Engel

Donald Trump (Foto: Printscreen)

Zastupnički dom američkog Kongresa usvojio je rezoluciju kojom se ograničavaju ovlašćenja predsjednika Donalda Trumpa u daljim vojnim akcijama protiv Irana, nekoliko dana nakon što je Trump zapovijedio napad dronom u kojem je ubijen iranski vojni zapovjednik Qassem Soleimani.

Zastupnički dom, koji je pod nadzorom demokrata, glasao je 224 prema 194 za rezoluciju, uglavnom u skladu sa stranačkom opredijeljenošću – demokrate su optužile Trumpa da se ponašao nepromišljeno i podržali rezoluciju, dok su Trumpovi republikanci bili protiv.

“Predsjednik mora objasniti svoje razloge prije, a ne nakon što je izveo nepromišljen napad, a zatim tražio razloge zašto je to bilo potrebno i legalno”, rekao je predsjedavajući Odbora za vanjske poslove Zastupničkog doma Eliot Engel, prenijela je Hina.

Republikanci su optužili demokrate da su ugrozili zemlju donoseći rezoluciju koju smatraju “praznim političkim gestom” na početku godine u kojoj će biti održani predsjednički izbori.

‘NESRAZMJERNI NAPAD PROTIV IRANA’

“Umjesto da podržavaju predsjednika, moje demokratske kolege dijele Amerikance u kritičnom trenutku”, rekao je republikanski predstavnik u Odboru za vanjske poslove Mike McCaul, ocijenivši da će rezolucija “vezati ruke predsjedniku”.

Sudbina rezolucije u Senatu je neizvjesna, jer republikanci imaju 53 od 100 mjesta i rijetko glasaju protiv predsjednika, ali do sada su barem dva republikanska senatora – Rand Paul i Mike Lee – izrazili podršku toj mjeri.

Ako rezoluciju usvoje Zastupnički dom i Senat, nije potreban Trumpov potpis da bi stupila na snagu, iako se demokrate i republikanci ne slažu oko toga je li obavezujuća.

Predsjednica Zastupničkog doma Nancy Pelosi okrivila je Bijelu kuću zbog propusta u savjetovanju s Kongresom prije udara bespilotne letjelice na Soleimanija.

Time je, kazala je na konferenciji za novinare, predsjednik Trump izveo provokativni, nesrazmjerni napad protiv Irana, koji je ugrozio Amerikance.

Trump je putem Twittera nazvao Pelosi “ludom”, a novinarima je rekao da mu ne treba odobrenje Kongresa za vojnu akciju protiv Irana.

“Ne moram i ne bi trebao tražiti odobrenje, jer se odluke ponekad moraju donositi u djeliću sekunde. Ponekad morate djelovati vrlo, vrlo brzo”, ustvrdio je on.

BIJELA KUĆA PROTIV REZOLUCIJE

Zasad nije jasno šta će uslijediti ako rezolucija prođe i u Senatu, jer nije riješeno pitanje ima li Kongres moć da ograniči predsjednikovu ulogu vrhovnog zapovjednika vojske.

Vođa republikanaca u Zastupničkom domu Kevin McCarthy insistira na tumačenju da rezolucija ne može uticati na Trumpova ovlašćenja pa je na konferenciji za novinare glasanje o njoj nazvao besmislenim.

Demokrate se nisu složile, napomenuvši da američki Ustav daje Kongresu, a ne predsjedniku, ovlašćenja za objavljivanje rata.

Usvajanje rezolucije, smatraju, uputiće snažnu poruku Trumpu da mora raditi zajedno sa zastupnicima na nacionalnoj sigurnosti.

Bijela kuća usprotivila se rezoluciji.

“Ova rezolucija je pogrešna, a njeno usvajanje u Kongresu moglo bi narušiti sposobnost SAD-a da zaštite američke državljane koje Iran i dalje ugrožava”, kaže se u izjavi Bijele kuće, prenosi Al Jazeera.

Komentari

Daj prvi komentar na ovu priču

Ostavi odgovor

Idi na VRH
error: Content is protected !!