Izrael raketama napao Iran: Bliski istok pred velikim sukobom

Izraelske rakete pogodile su najmanje jedno mjesto u Iranu, a čuli su se i eksplozije širom zemlje, izvještava ABC News, pozivajući se na američke zvaničnike.

Izrael je pokrenuo svoj očekivani osvetni udarac protiv Irana u petak ujutro, prema izvještaju.

Izraelske rakete pogodile su najmanje jedno mjesto u Iranu, a čuli su se i eksplozije širom zemlje, izvještava ABC njuz, pozivajući se na američke zvaničnike.

Jedan zvaničnik vlade u Teheranu je sugerisao da su lokacije možda bile mete dronova. Izraelska vojska nije odmah odgovorila na zahtev za komentar.

IRNA je saopštila da je odbrana pucala u nekoliko provincija. Nije precizirano šta je izazvalo dejstvo baterija PVO-a, iako su ljudi širom oblasti prijavili da su čuli zvukove.

„Uzrok ovih zvukova je još uvek nepoznat, a istraga se nastavlja dok se ne utvrde tačni detalji incidenta“, objavila je novinska agencija Fars.

Prethodno je američka televizija ABC njuz, pozivajući se na neimenovanog zvaničnika SAD, javila da se radi o izraelskom napadu. Istu informaciju objavio je i CNN, navodeći da je neimenovani američki zvaničnik kazao da bi ovaj potez “mogao da gurne region u još veći sukob”.

Agencija Asošijeted pres javila je da su komercijalni letovi počeli da skreću sa rute iznad zapadnog Irana. „Letovi iznad gradova Isfahana, Širaza i Teherana su obustavljeni“, javili su državni mediji.

Nekoliko iranskih nuklearnih lokacija nalazi se u provinciji Isfahan, uključujući Natanz, centralni deo iranskog programa obogaćivanja uranijuma. Iranska državna televizija javila je da nijedno nuklearno postrojenje nije oštećeno.

Iran je prošlog vikenda lansirao stotine bespilotnih letelica i projektila tokom napada na Izrael. Teheran je tom operacijom odgovorio na napad na iranski konzulat u Siriji u kojem su ubijena dvojica generala Iranske revolucionarne garde.

Iran je za taj napad okrivio Izrael, koji nije preuzeo odgovornost.

Tokom iranskog napada, većina dronova i projektila oborena je pre nego što je stigla do izraelske teritorije.

Iranski ministar spoljnih poslova je u četvrtak rekao pred Savetom bezbednosti Ujedinjenih nacija da Izrael „mora biti primoran da zaustavi svaki dalji vojni avanturizam protiv naših interesa“.

Prethodno je Antonio Gutereš, generalni sekretar UN, upozorio da je Bliski istok u „trenutku maksimalne opasnosti“. Izrael je rekao da će odgovoriti na iranski napad 13. aprila.

Izraelski napad na Gazu počeo je nakon što je palestinska eksremistička grupa Hamas napala Izrael 7. oktobra, ubivši 1.200, prema izraelskim podacima. Izraelska vojna ofanziva ubila je više od 33.000 Palestinaca u Gazi, saopštilo je lokalno ministarstvo zdravlja. Grupe koje podržava Iran objavile su podršku Palestincima, započevši napade iz Libana, Jemena i Iraka, piše Glas Amerike.

Idi na VRH
error: Content is protected !!