Marković nakon razgovora sa Amfilohijem nije najavio mogućnost povlačenja zakona: Mitropolit strahuje za poziciju MCP

Dijalog je, kako je kazao, trajao više od dva sata, te da je dao garancije i uvjerenja da zakon nema skrivenu agendu i zlokobnu misiju za Mitropliju, da je to zakon koji treba svakom civilizovanom i demokratskom društvu i da ne ugrožava MCP niti ugrožava položaj ni status jednog sveštenika. “Ukazao sam da je Vlada bila veoma trpeljiva kada se kršio zakon i rekao mi je da njegovi sveštenici nijesu za to imali njegov blagoslov”, dodao je Marković

Duško Marković u Skupštini (Foto: Printscreen)

“Ovaj sastanak je i potvrda potpune spremnosti da uvažimo i saslušamo poslanike koji dijametralno suprotno razmišljaju o ovom pitanju”.

Dijalog je, kako je kazao, trajao više od dva sata, te da je dao garancije i uvjerenja da zakon nema skrivenu agendu i zlokobnu misiju za Mitropliju, da je to zakon koji treba svakom civilizovanom i demokratskom društvu i da ne ugrožava MCP niti ugrožava položaj ni status jednog sveštenika.

“Ukazao sam da je Vlada bila veoma trpeljiva kada se kršio zakon i rekao mi je da njegovi sveštenici nijesu za to imali njegov blagoslov”, dodao je Marković.

Kazao je da je mitropolit Amfilohije tražio da se povuče zakon zbog nepovjerenja i straha za poziciju MCP.

“Pokušao sam ga uvjerim da nema razloga za strah, niti ih može biti. Ostali na tome da se sve pomjeri nekoliko dana, i tako dalje, da vas ne opterećujem tim. Složili smo se da vodimo dijalog i nakon glasanja o ovom zakonu ako prođe u paralmentu. Tu se nijesmo složili. Mitropolit i njegovi saradnici su rekli da je zakon dobar osim članova od 62 do 64. U pitanju je nepovjerenje i strah zbog neviđenih manipulacija. Jedna manipulacija je ta da je predsjednik Vlade dobio šamar jer je razgovarao sa Amfilohijem”, kazao je premijer i dodao:

“Nemojte povlađivati sitnim interesima i spekulacijama. Na nama je odgovornost, a ne na igračima van ovog terena, posebno onima koji nijesu dobronamjerni. Pozivam Vas, gospodine Mandiću, na obostrano povjerenja, da izađemo odavde sa punim razumijevanjem, iako se ne slažemo po svim pitanjima”, rekao je Marković, prenose “Vijesti”.

“Dobro je što je došlo da razgovora, ali nije dobro što dogovor nije postignut. Vama koalicioni partner ne vjeruje, već traži da se prepozna ugovor sa Islamskom zajednicom, a očekujete da vam vjerujemo mi. Zašto nijeste prihvatili predlog mitropolita? Poštovani građani, mi ne smijemo stati sa našim akcijama, nego naprijed, na ulice, pa da nastavimo da pričamo”, kazao je poslanik DF-a Andrija Mandić.

“Koliko sam shvatio, našem mitroplitu je neprihvatljiv član 62, 63 i 64, ali sam shvatio da je tražio odlaganje glasanja kako biste amandmanski popravili ove članove. Trebalo je ovo prevazići tako da uobličite ove diskutabilne članove kako bi se eliminisale tenzije i došlo do posljedica koje niko ne želi. Zahvalan sam vam na tome što ste uradili, ali očigledno nije bilo dogovora”, rekao je poslanik DF-a Milan Knežević.

“Nijeste me molili, nego ste predložili, da budemo precizni”, odgovorio je Marković.

“Sa mitropolitom smo govorili o neohodnosti zaključenja temeljnog ugovora sa državom, kao što smo uradili i sa drugim vjerskim zajednicama, i rekao sam da smo spremni već sjutra da o tome razgovaramo. I on je spreman na to. Nepovjerenje stanuje i u ovoj sali, i to je ključni razlog naših ozbiljnih mimoilaženja. Ovaj zakon ne daje osnova za takav pristup. Kao što sam rekao mitropolitu, gledaćemo se i poslije ovoga i biti u prilici da kažemo ko je bio u pravu, a ko nije”, rekao je premijer Marković.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!