Svaka peta strana Bečićevog magistarskog rada plagijat

Komisija Ekonomskog fakulteta zaključila je da Bečić, osim što je prepisivao tuđe radove, u magistarskom je i „autoplagirao“, odnosno da je skoro u cjelosti prepisao svoj diplomski rad

Aleksa Bečić (Foto: Demokrate.me)

Nezavisna, međunarodna komisija Ekonomskog fakulteta, na bazi detaljne analize, utvrdila je da se 7.494 riječi, odnosno 21,4 odsto ukupnog obima magistarskog rada lidera Demokrata Alekse Bečića ne može smatrati autentičnim, jer predstavlja tekst preuzet od drugih autora bez korektnog citiranja.

To je, između ostalog, navedeno u dokumentu koji je prekjuče jednoglasno usvojio Senat, a u koji je “Pobjeda” imala uvid.

Komisija Ekonomskog fakulteta zaključila je da Bečić, osim što je prepisivao tuđe radove, u magistarskom je i „autoplagirao“, odnosno da je skoro u cjelosti prepisao svoj diplomski rad.

Naveli su da je relevantna činjenica što su došli do saznanja da je izuzetno visok nivo sličnosti između pojedinih djelova diplomskog i magistarskog rada Bečića.

“Kao posebnu specifičnost ističemo činjenicu da se uporednim pregledom dva rada mogu naći identični pasusi u uvodu i zaključku oba rada. Komisija je utvrdila da 10.346 riječi iz magistarskog rada, odnosno 29,5 odsto magistarskog rada čini tekst preuzet, ali i ne naveden, iz diplomskog rada kandidata. Procenat diplomskog rada kandidata koji je inkorporiran u njegov magistarski rad iznosi 98,4 odsto”, naveli su oni u odluci.

Ukazali su i na važnost što su utvrdili da postoji niz grešaka i značajnih propusta u spisku literature i visok stepen neusaglašenosti sa fusnotama datim u radu, prenosi portal Pobjeda.me. Komisija je, pojašnjavaju oni, identifikovala da je od 31 navedenog izvora u literaturi samo 20 korišćeno u ukupnom broju fusnota (i to 12 publikacija i osam internet izvora), dok je analizom korišćenih fusnota uočeno da se u njima navode čak 22 izvora kojih nema u navedenom spisku literature.

Bečićev rad istraživala je tročlana komisija: prof. dr Dejan Erić sa Fakulteta za bankarstvo, osiguranje i finansije na Beogradskoj bankarskoj akademiji, prof. dr Branko Ljutić, redovni profesor finansija i bankarstva, Univerzitet Privredna akademija Novi Sad i prof. dr Silvija Golem sa Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Splitu.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!