Bijelo Polje: Otvorena izložba fotografija o muslimanskoj/bošnjačkoj tradiciji i običajima

U radovima koji su pred nama, a koji se bave kulturom i tradicijom Bošnjaka i Muslimana, imamo djelo koje možemo kvalifikovati kao foto priču i svojevrstan roman u slikama, jer je cjelokupno nasljeđe Bošnjaka/Muslimana prikazano kroz objektiv Željka Đukića – od načina života i vjerskih običaja, sakralne arhitetkture, tradicionalnog načina odijevanja i ishrane, do folklornog bogatstva. Kroz svoj rad Đukić nas podsjeća da su tradicija i kultura najveće vrijednosti jednog naroda. On sugeriše da to treba poštovati i
gajiti i da Crna Gora i Bijelo Polje mogu da se pohvale multikulturalnim bogatstvom, da je Crna Gora u pravom smislu multikulturna država i da se time ponosimo, bez obzira na pripadnost vjeri i naciji, kazao je Musić

Izložba fotografija „Očuvanje i vrednovanje muslimanske/bošnjačke tradicije i običaja na seoskom području kroz objektiv Crnogorca pravoslavca“, autora Željka Đukića, otvorena je u Kući Rista Ratkovića, u Bijelo Polju.

Otvarajući izložbu, direktor JU „Ratkovićeve večeri poezije“ Kemal Musić rekao je da samo majstori fotografije uspijevaju da ispričaju priču i da kažu više nego što bi to neko učinio riječima, zbog čega je “fotoaparat moćno sredstvo u rukama Željka Đukića”.

„U radovima koji su pred nama, a koji se bave kulturom i tradicijom Bošnjaka i Muslimana, imamo djelo koje možemo kvalifikovati kao foto priču i svojevrstan roman u slikama, jer je cjelokupno nasljeđe Bošnjaka/Muslimana prikazano kroz objektiv Željka Đukića – od načina života i vjerskih običaja, sakralne arhitetkture, tradicionalnog načina odijevanja i ishrane, do folklornog bogatstva. Kroz svoj rad Đukić nas podsjeća da su tradicija i kultura najveće vrijednosti jednog naroda. On sugeriše da to treba poštovati i gajiti i da Crna Gora i Bijelo Polje mogu da se pohvale multikulturalnim bogatstvom, da je Crna Gora u pravom smislu multikulturna država i da se time ponosimo, bez obzira na pripadnost vjeri i naciji”, kazao je Musić.

On je ocijenio da će, zahvaljući tom radu, biti sačuvani pojedini segmenti kulture i tradicije Bošnjaka/Muslimana na ovim prostorima i dodao da u pojedinim segmentima autor podsjeća da trebamo da gajimo kulturološke vrijednosti kao posebno bogatstvo jednog naroda.

Đukić, kojem je to druga samostalna izožba, kazao da je za njega to veoma značajan rad i dodao da je najvažniju poruku poslao upravo kroz izložene fotografije.

“Mislim da na ovaj način dajem svoj mali doprinos promociji Bijelog Polja kao grada tolerancije, grada u kome nema razlika, gdje smo jednaki“, rekao je on.

Đukić je predstavio 250 fotografija od kojih je većina izložena, a jedan dio u publikaciji i na monitoru.

Objašnjavajući zašto se odlučio da napravi ovakvu izložbu, Đukić je kazao je da su njegovi najbolji drugovi od malih nogu, komšije i saradnici Muslimani/Bošnjaci.

„Upravo kroz odrastanje i život sa prijateljima i komšijama Muslimanima/Bošnjacima dosta sam i naučio običaja i prisustvovao brojnim tradicionalnim ceremonijama. To je bio razlog što sam kroz fotografiju želio da akviziram i sačuvam sadašnjost i tradiciju islama sa motivima ruralnih područja, gdje žive ljudi koji i dalje gaje te stare običaje, obučeni su u tradicionalnu nošnju i gaje svoju kulturu“, kazao je Đukić.

Hodža džamije u Rasovu, Admir Zekić, kazao je da je, kada pripadnik svog naroda uzme i sakuplja svoju kulturu i svoju tradiciju to svakako velika čast i pohvalno djelo. Još veća je kada to uradi pripadnik drugog naroda.

„Kolika je tek satisfakcija kad pripadnik drugog naroda dođe i predstavi svoje komšije u jednom tako lijepom obliku koji možda ni pripadnik tog istog naroda ne bi bio, zbog rutine, u stanju da na ovakav lijep temeljit način predstavi. Ovo je svjedočanstvo o kulturi i suživotu u jednom mjestu i djelo koje šalje puno pozitivnih poruka“, rekao je Zekić.

Potpredsjednik Opštine Bijelo Polje, Nermin Bećirović, saglasan je da je izložba potvrda suživota u Bijelom Polju.

„Sinoć sam na jednom događaju imao priliku da čujem jednu lijepu rečenicu, da se polako kod nas briše termin tolerancija i sve više upotrebljava termin suživot i mislim da je mnogo prikladniji, i ovaj događaj od večeras je dobra potvrda tog našeg suživota i bogatstva koje Bijelo Polje ima“, rekao je Bećirović.

Đukić se zahvalio saradnicima koji su mi pomogli u realizaciji projekta među kojima su Amer Ramović, Adis Softić, Ramko Ćatović, Vojislav Đukić, Sandra Joksimović. Posebnu zahvalnost uputio recezentima, književnici Borki Smolović i Kemalu Musiću.

On je najavio da će, u saradnji sa Ministarstvom kulture, ubrzo započeti sličan projekat koji će baviti crnogorskom kulturom, istorijom i tradicijom, ali i uz podršku institucija, i projekat akvizicije i srpske tradicije i običaja.

„Plan je da za godinu dana na jednom mjestu, web sajtu www.tradicija.org.me, imamo ono što je za nas veoma važno – sve tri nacionalnosti sa svojim kulturama na jednom mjestu, kako bi turisti i svi zainteresovani mogli da nas kroz tradiciju i običaje upoznaju“, rekao je Đukić.

Izložba će trajati 7 dana.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!