Rasim Muminović (71) istrčao Njujorški maraton: 42.195 metara za sestru Enisu oboljelu od raka (VIDEO)

“Zvali su me iz organizacije maratona da u petak, dva dana trke, na svečanoj ceremoniji nosim zastavu Crne Gore, što mi je bila velika čast”, kaže Muminović za Portal Revije Fokus. Muminović, međutim, nije imao nijedan komad odjeće sa obilježjima Crne Gore. Ali, odmah je nađeno rješenje. “Konzul Amer Cikotić mi je dao duksericu sa grbom i natpisom natpisom MNE, a mlađa ćerka Belma, koja je istrčala jedan maraton, preko interneta je naručila šal sa grbom Crne Gore, na kojem je printala moje prezime. Takođe, printala ga je i na trenerci”, kaže Muminović

Plavljanin Rasim Muminović istrčao je juče peti put Njujorški maraton, a na cilj je stigao nakon četiri sata i 31 minut.

Iako ima 71 godinu, vitalni Plavljanin je na cilj stigao ostavivši za sobom brojne mlađe ljude.

Muminović je na najpoznatijem svjetskom maratonu posljednji put učestvovao 2014. godine, kada je riješio da se oprosti od tog sporta zbog problema sa koljenom.

Ipak, nakon što je ove godine šest mjeseci boravio u rodnom Plavu i planinario, šetao, trčao…, odlučio je da još jednom istrči 42.195 metara, koliko iznosi dužina maratona.

“Zvali su me iz organizacije maratona da u petak, dva dana trke, na svečanoj ceremoniji nosim zastavu Crne Gore, što mi je bila velika čast”, kaže Muminović za Portal Revije Fokus.

Muminović, međutim, nije imao nijedan komad odjeće sa obilježjima Crne Gore. Ali, odmah je nađeno rješenje.

Foto: Privatna arhiva

“Konzul Amer Cikotić mi je dao duksericu sa grbom i natpisom natpisom MNE, a mlađa ćerka Belma, koja je istrčala jedan maraton, preko interneta je naručila šal sa grbom Crne Gore, na kojem je printala moje prezime. Takođe, printala ga je i na trenerci”, kaže Muminović.

Prije početka trke koljeno ga je po malo boljelo, ali je bol, kaže, brzo prošao.

“Toliko sam lako istrčao maraton da mi se, kada sam stigao, činilo da mogu još toliko da istrčim, a koljeno me nije uopšte boljelo”, kaže Muminović, koji po dolasku na cilj nije tražio medicinsku pomoć.

A mnogo njih jeste, kaže on, i dodaje.

“Nikada toliko učesnika nije odustalo od trke i nikada toliko njih nije tražilo ljekarsku pomoć”, kaže on.

Ističe da nema boljih priprema od odlaska u Plav.

Foto: Privatna arhiva

“Osim što sam planinario, svakog dana sam trčao, a dvije sedmice sam proveo kod prijatelja u Sloveniji i peo se na Triglav… Pripreme su obimne i traju 16 do 18 sedmica. U sklopu njih dva puta sam, između ostalog, pretrčao po 32 kilometra”, pojašnjava Muminović.

Maraton je posvetio sestri od tetke Enisi Luković, koja se bori sa kancerom. Njen lik i emotivna poruka bili su isprintani na majici koju je nosio.

Muminović je već pet godina u penziji i svake godine po šest mjeseci provodi u Plavu, gdje ima kuću. Prije penzionisanja svake godine je po mjesec dana dolazio u rodni kraj.

Prije više godina, u želji da motiviše tamošnju omladinu da se bavi sportom i živi zdrav život, uz pomoć porodice i prijatelja pokrenuo je maraton Plav-Gusinje, dug 12 kilometara, a prva tri takmičara koja pređu cilj dobijala su novčane nagrade.

Međutim, zbog nerazumijevanja tadašnjeg rukovodstva Opštine, 2017, nakon deset godina, prestao je da organizuje maraton.

Muminović se nada da će sadašnja vlast imati više razumijevanja i da će trka, na koju su dolazili ljudi iz cijele Crne Gore, BiH, Albanije, opet zaživjeti.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!