CNN: SAD ide prema finansijskoj provaliji i vuče svijet za sobom

Ako SAD ne može da plaća kamate za svoje dugove, kamatne stope na pozajmljivanje novca vjerovatno će porasti, što znači da će poskupjeti i hipoteke, krediti za automobile i računi za kreditne kartice. Milioni Amerikanaca vjerovatno bi izgubili posao, upozorava CNN, a usporeni oporavak od pandemije bi se urušio

Na djelu je igranje sa globalnom ekonomijom, ocjenjuje američka TV stanica CNN u komentaru povodom nesloge između republikanaca i demokrata u Kongresu da se podigne limit za zaduživanje vlade, kako bi mogla nastaviti s izmirenjem svojih finansijskih obaveze, prenosi Tanjug.

Sjedinjene Američke Države idu prema litici jer je na Kongresu odluka o podizanju limita do kojeg se može zadužiti američka vlada. Ako stvari krenu naopako, posljedice će se osjetiti daleko izvan granica SAD-a, navodi urednik CNN-a Stephen Collinson u svojoj analizi.

S obzirom na to da američka vlada troši više nego što prihoduje, nastavlja Collinson, bila bi primorana da prestane sa servisiranjem duga, pa bi isplate vojnih plaća, državnih mirovina i drugih beneficija presušile.

RIZIK ZA OSTATAK SVIJETA

A ako SAD ne može da plaća kamate za svoje dugove, kamatne stope na pozajmljivanje novca vjerovatno će porasti, što znači da će poskupjeti i hipoteke, krediti za automobile i računi za kreditne kartice.

Milioni Amerikanaca vjerovatno bi izgubili posao, upozorava CNN, a usporeni oporavak od pandemije bi se urušio.

Budući da je stabilnost američkog duga temelj globalne ekonomije, neizvršavanje finansijskih obaveza Washingtona moglo bi baciti ostatak svijeta u krizu.

ZARAĆENI POLITIČARI WASHINGTONA

Nepojmljive razmjere ovakvih posljedica razlog su zbog kojeg zaraćeni političari Washingtona, uglavnom poslije razdoblja tvrdoglavog natezanja i iznuđivanja ustupaka, obično postignu konsenzus i u gluvo doba noći izglasaju podizanje gornje granice duga. Ovaj put je drugačije, navodi se u analizi.

Republikanci odbijaju igru optužujući demokrate predsjednika Josepha Bidena za nekontrolirani rast potrošnje koji će dodatno povećati nacionalni dug, koji trenutno iznosi gotovo 29.000 milijardi dolara.

Njihov stav je duboko licemjeran, smatra urednik CNN-a. Kao prvo, napominje, demokrate su više puta glasale s republikancima za povećanje limita za zaduživanje pod republikanskim predsjednicima.

PONAŠAJU SE KAO DA SU LUMPOVALI U LAS VEGASU, PA NEĆE DA PLATE

Još važnije od toga jeste da se limit mora povećati kako bi se platile obaveze koje su sami republikanci preuzeli glasanjem za masovno smanjenje poreza koja su pogodovala bogatima za vrijeme tadašnjeg predsjednika Donalda Trumpa, dodaje Collinson.

Republikanci se, po  njemu, ponašaju kao da je država sedam dana lumpovala u Las Vegasu i sada odbija da plati račun po kreditnoj kartici, prenosi Al Jazeera.

“Republikanci žele ‘oprati ruke’ od odgovornosti i optužiti demokrate da su državu doveli do bankrota, jer Biden gura investicijski program za preoblikovanje ekonomije kako bi pomogao manje imućnim Amerikancima. Budući da je toliko toga u pitanju, republikanci znaju da demokrati na kraju neće imati drugi izbor nego da sami usvoje podizanje limita za zaduživanje – i plate političku cijenu”, zaključuje Collinson u svom tekstu.

Foto: Printscreen

 

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!