Susret Đukanovića i Markovića sa Palmerom: Nije slučajno što sam prvo posjetio Crnu Goru

Predsjednik Đukanović je čestitao Palmeru na imenovanju za ovu odgovornu misiju, što je potvrda intenzivnijeg prisustva SAD-a u regionu koje Crna Gora u kontinuitetu zagovara. Posebno je naglasio važnim što je na toj dužnosti tako dobar poznavalac balkanskih prilika

Foto: Predsjednik.me

Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković i crnogorski predsjednik milo Đukanović primili su danas zamjenika pomoćnika američkog državnog sekretara za evropske i evroazijske poslove i specijalnog izaslanika State Departmenta za Zapadni Balkan, Metjua Palmera.

Predsjednik Đukanović je čestitao Palmeru na imenovanju za ovu odgovornu misiju, što je potvrda intenzivnijeg prisustva SAD-a u regionu koje Crna Gora u kontinuitetu zagovara. Posebno je naglasio važnim što je na toj dužnosti tako dobar poznavalac balkanskih prilika.

“Možete računati na apsolutno partnerstvo Crne Gore i moje lično da uradimo svi zajedno ono što je nabolje za region”, istakao je Đukanović.

On je naglasio da obje strane dijele polazne ocjene o problemima u regionu: nedovoljno pouzdan mir i stabilnost i nedovoljno jasna vizija prosperiteta regiona.

“Put za prevazilaženja je integracija, a Zapadni Balkan nema poželjnu perspektivu bez integracije i zato tako snažno zagovaramo politiku proširenja”, kazao je Đukanović.

Predsjednik je podsjetio da Crna Gora svojim primjerom pokazuje da upravo takva politika donosi rezultate, što se ogleda članstvom naše države u NATO i što nas čini aspirantom koji je najdalje odmakao u procesu pridruživanja EU.

“Pored jasne vizije imamo i rastući kapacitet da usvajamo reforme i savladamo izazove, želeći da afirmišemo regionalnu saradnju kao dobar put ka integraciji. Jako je važno da Evropa prepozna svoju odgovornost i strateški interes da integriše Balkan, kazao je Predsjednik, ističući da svi u regionu zajedno sa partnerima poput SAD treba da ohrabrimo Evropu da što prije krene sa ofanzivnijom politikom prema ZB“, rekao je Đukanović, zahvaljujući Vašingtonu na podršci Crnoj Gori, posebno u oblasti odbrane i bezbjednosti i na toj liniji kazao da su prioriteti za naredni period snaženje mreže odbrane u oblasti sajber kriminala i hibridnih opasnosti.

Foto: GOV.ME

Palmer je Đukanovića informisao o prioritetima svoje misije: podsticaj otvaranju pregovora o pristupanju EU za Skoplje i Tiranu, povratak dijalogu Beograda i Prištine i traženje rješenja za funkcionalnost BiH.

Palmer je, saopšteno je iz Kabineta predsjednika Đukanovića, istakao da u ovim procesima Crnu Goru vidi kao partnera, posebno imajući u vidu dobre odnose koje ima sa zemljama regiona.

Čestitajući američkom izaslaniku na novoj dužnosti premijer Marković je pozdravio odluku o imenovanju uz ocjenu da ona predstavlja realnu mogućnost ubrzanja realizacije naših strateških ciljeva i doprinos stabilnosti cijelog regiona.

Specijalni izaslanik Palmer rekao je da Sjedinjene Američke Države njegovim imenovanjem poručuju da su ponovo fokusirane na ovaj region.

U razgovoru je konstatovano da je proces evropske i evroatlantske integracije regiona Zapadnog Balkana u interesu i ovog regiona i Evrope u cjelini i da politiku proširenja EU treba posmatrati kao evropsku stratešku politiku.

„To znači da proces proširenja mora biti živ. To je interes i EU i država našeg regiona“, rekao je premijer, saopšteno je iz Vlade.

Govoreći o Crnoj Gori, američki izaslanik je ocijenio da je naša zemlja lider i najuspješnija multietnička država u regionu i da nije slučajno to što je Crna Gora prva država koju posjećuje nakon preuzimanja dužnosti.

Premijer Marković je informisao sagovornika o rezultatima i strateškim planovima na političkom planu, uz konstataciju da Vladina uspješna ekonomska politika daje odlične razvojne rezultate.

Na interesovanje američkog diplomate predsjednik Marković je rekao da je Vlada posvećena uspjehu dijaloga o izborima, kao i dogovoru o mehanizmu njihovog sprovođenja i priznanja od strane svih aktera.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!