Nik Đeljošaj: Malesija neće zaboraviti mučenje 2006, doći će dan pravde

Da gradimo budućnost, ali poštujmo prošlost! Malesija nikada neće zaboraviti mučenje koje je izvršeno 9. 9. 2006! Nikada nećemo zaboraviti odluku protiv Albanaca da sude njihovim sunarodnicima u zatvoru, bez ikakvih argumenata. Doći će dan pravde, stoji u objavi Đeljošaja na zvaničnom Facebook nalogu

Nik Đeljošaj (Foto: Facebook) 

Malesija nikada neće zaboraviti mučenje koje je izvršeno 9. septembra 2006. godine, kazao je predsjednik Opštine Tuzi, Nik Đeljošaj. 

On je, osvrnuvši se na policijsku akciju “Orlov let” iz 2006. godine, poručio da će doći “dan pravde”, prenose “Vijesti”.

“Da gradimo budućnost, ali poštujmo prošlost! Malesija nikada neće zaboraviti mučenje koje je izvršeno 9. 9. 2006! Nikada nećemo zaboraviti odluku protiv Albanaca da sude njihovim sunarodnicima u zatvoru, bez ikakvih argumenata. Doći će dan pravde”, stoji u objavi Đeljošaja na zvaničnom Facebook nalogu.

Akcija “Orlov let” se odigrala 9. septembra 2006. godine, dan pred parlamentarne izbore, prve nakon obnove crnogorske nezavisnosti.

U toj operaciji, uhapšeno je 17 osumnjičenih za planiranje terorističkih akcija na dan izbora.

Foto: Facebook 

Policija je na području Malesije tada uhapsila članova grupe osumnjičene da je planirala da “ugrozi ustavni poredak i bezbjednost Crne Gore”.

Svi optuženi za terorizam i oružane pobune koji su uhapšeni u akciji pravosnažno su proglašeni krivim i osuđeni na zatvorske kazne od dvije i po do šest i po godina, odnosno ukupno na 51 godinu zatvora.

Sedmorica crnogorskih, albanskih i američkih državljana koji su uhapšeni u toj akciji tužili su državu Crnu Goru pred Sudom u Strazburu jer ih je, kako su naveli, policija mučila i maltretirala.

Sud u Strazburu je 2015. presudio u njihovu korist i obavezao državu Crnu Goru da ih obešteti.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!