KRIK: Tabloidi u Srbiji 419 puta lagali na naslovnicama u prvih pola godine, prednjači “Informer”

Tabloid “Informer”, prema ovom istraživanju, objavio najviše lažnih i neutemiljenih vijesti na naslovnim stranama – 150, “Alo” 115, “Srpski telegraf” 94, a “Kurir” 60

Tabloidi u Srbiji u prvih šest mjeseci objavili su 419 lažnih, neutemeljenih ili vijesti čije navode nije moguće provjeriti, a zajednički imenitelj analiziranih tabloida je kritički stav prema vođama opozicije i građanskim protestima “1 od 5 miliona” i pozitivan stav prema Aleksandru Vučiću, SNS i Vladimiru Putinu. Međutim, upravo ti mediji dobili su značajna sredstva na konkurisma za državno sufinansiranje medija, objavila je Mreža za istraživanje kriminala i korupcije (KRIK) rezultate analize “Raskrinkavanje”.

Vijesti iz šoubiznisa nisu bile obuhvaćene, precizirano je.

Tabloid “Informer”, prema ovom istraživanju, objavio najviše lažnih i neutemiljenih vijesti na naslovnim stranama – 150, “Alo” 115, “Srpski telegraf” 94, a “Kurir” 60.

KRIK je dodao da je predsjednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas najčešće pominjan u negativnom kontekstu.

Ti listovi naklonost poklanjaju najviše predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i Srpskoj naprednoj stranci.

U isključivo pozitivnom svjetlu prikazan je i predsednik Rusije Vladimir Putin, “koji se gotovo uvijek pojavljuje u ulozi spasitelja Srbije, spreman da pošalje i vojsku kako bi odbranio Kosovo”, a njegove izjave su “ili prenijete neprecizno ili potpuno izmišljene”, prenosi Glas Amerike.

Prema analizi “Raskrikavanja”, izdavači tih listova tokom 2017. i 2018. godine na lokalnim konkursima su sufinansirani sa više od 51 milion dinara.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!