Ima tek 13 godina, pobijedila je rak i amputirana joj je noga, ali Biljana se nikada nije predala: “Bolje nemati nogu, nego nemati mozak” (VIDEO)

“Kada bih ponovo mogla da biram da prođem ovih pet godina, ja bih opet izabrala isto, jer ne bih bila to što jesam da ih nisam prošla”, rekla je Biljana svojoj mami. To izgovara djevojčica od 13 godina. To očekujemo da čujemo od nekog mnogo starijeg od nje, ali ona je već starija. Nije ona imala mnogo vremena za djetinjarije, iako se i danas igra. U njoj je energija petogodišnje djevojčice, koja još ne zna da ima problem, njeno tijelo je tinejdžersko, ali njen um je mudar kao da ima najmanje 50

Šta je život? Imate li odgovor na to pitanje?

Biljana Stojković ima svega 13 godina i ne samo da ima odgovor, nego zna kako željeti da ostaneš živ u trenutku kada ti tijelo šalje suprotnu poruku.

Godinama se borila sa rakom, amputirana joj je noga i danas njene lekcije o životu dižu moral.

“Mama, nemoj da plačeš. Ti za vrijeme moje operacije crtaj”, rekla je Biljana svojoj mami kada je odlazila na jednu od operacija.

Tada je imala osam godina, ali je znala recept za sklanjanje negativnih misli, jer majka je u tom trenutku mogla samo da brine, a nikako da joj pomogne, i to je najgori osećaj. Ona je željela da njena majka to prebrodi. Biljana je bila i ostala nasmijana i ima recept za to.

“Nikada nisam razmišljala o tugovanju. To je fora”, odgovorila je Biljana na pitanje Tatjane Vojtehovski u emisiji Prve TV “Život priča” o tome kako se borila i osjećala u tim trenucima.

U nastavku emisije je nesvjesno izgovarala životne lekcije koje su prilično neočekivane za nekoga ko ima samo 13 godina. Zbog hemioterapija joj je opadala kosa, ali na pitanje kako je to prihvatila, s osmjehom je odgovorila: “Danas imam ovu”, pokazujući na svoju gustu, kovrdžavu kosu.

“Bila sam kod frizera prije neki dan i rekli su kako imam divnu kosu. Rekla sam: ‘Odete na hemioterapiju i dobijete lijepu, loknastu kosu. Jeste da od toga možete i da umrete, ali dobijete lijepu kosu’”, ironična je Biljana.

Čujete to, vidite je nasmijanu i sve zvuči previše romantično. Onda se vratite u realnost i shvatite da pred sobom vidite djevojčicu. Djevojčicu nevjerovatnog duha, koja je našla načine da sebe tješi i bodri. Našla je načine da tugovanje i strahove odloži za neke druge dane, jer joj oni tokom borbe ne mogu pomoći. Onda se izborila i radost zbog uspjeha je učinila da na strahove i tugovanja gleda na potpuno drugačiji način.

“Kada bih ponovo mogla da biram da prođem ovih pet godina, ja bih opet izabrala isto, jer ne bih bila to što jesam da ih nisam prošla”, rekla je Biljana svojoj mami.

To izgovara djevojčica od 13 godina. To očekujemo da čujemo od nekog mnogo starijeg od nje, ali ona je već starija. Nije ona imala mnogo vremena za djetinjarije, iako se i danas igra. U njoj je energija petogodišnje djevojčice, koja još ne zna da ima problem, njeno tijelo je tinejdžersko, ali njen um je mudar kao da ima najmanje 50.

“Bolje je nemati nogu, nego nemati mozak. Mi opisujemo tu nogu, a ne ona nas”, rekla je nakon amputacije.

Danas ima svoj YouTube kanal na kome govori o svom životu, dijeleći tako lekcije svojim vršnjacima i bodreći ih u najtežim trenucima. Kada gledate njene snimke, ne možete ni prepostaviti da nema nogu, ali ona to ne krije. Štaviše, objašnjava kako je živjeti s njom.

“Ponosna sam na sebe što sam sve to izdržala i prošla. Život je jedan, ne smijete da odustajete i morate da budete tvrdoglavi. Nikada neću dati na sebe”, zaključuje Biljana Stojković.

A nama ostaje samo da joj se poklonimo. I da slijedimo njen primjer.

Izvor: Noizz.rs

 

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!