Američki sud: Djeca migranti u prihvatilištima imaju pravo na sapun i zubnu pastu

Osigurati jestivu hranu u dovoljnoj količini, pitku vodu, smještaj u čistim prostorijama sa sanitarijama, sapun i zubnu pastu i pobrinuti se da djeci ne nedostaje sna bez ikakve je sumnje nužno za bezbjednost djece, zaključila su trojica sudija žalbenog suda u San Francisku

Foto: Printscreen

Žalbeni sud je odbio žalbu američke Vlade na odluku prvostupanjskog suda u vezi s uslovima u kojima borave djeca migranti u prihvatilištima, rekavši da su prilagođena hrana, sapun i zubna pasta zaista dio “sigurnosnih i higijenskih” uslova koje im zakon mora jamčiti.

Ministarstva unutrašnjih poslova i pravosuđa ocijenili su u svojoj žalbi da obaveza “sigurnosti i higijene” predviđena zakonom iz 1997. ne obuhvata nužno uslove u kojima maloljetnici u prihvatilištima spavaju, ni osiguravanje higijenskih potrepština jer se oni u zakonu izričito ne spominju.

“Osigurati jestivu hranu u dovoljnoj količini, pitku vodu, smještaj u čistim prostorijama sa sanitarijama, sapun i zubnu pastu i pobrinuti se da djeci ne nedostaje sna bez ikakve je sumnje nužno za bezbjednost djece”, zaključila su trojica sudija žalbenog suda u San Francisku, prenosi Al Jazeera.

Prvostepeni sud je, dakle, s pravom odlučio da te kriterijume ne treba prepustiti isključivoj ocjeni vlade, misle.

Tokom inspekcije u policijskim prihvatilištima na granici više puta su zatečeni uslovi koji su ocijenjeni kao neljudski, s prekrcanim sobama, migrantima koji spavaju na podu, toaletima bez vrata i sapuna, prostorijama bez grijanja.

Predsjednik Donald Tramp, kojem je suzbijanje ilegalne imigracije jedan od temelja političkog djelovanja, želi zaustaviti priliv migranata i povećati progon ilegalaca.

U julu je na granici Sjedinjenih Država i Meksika uhapšeno 82.000 ljudi, što je 21 odsto manje nego u junu. Između maja i juna uhapšeno ih je više od 100.000.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!