Ministarstvo kulture podnosi prijavu protiv organizatora koncerta “Za naše Kosovo i Metohiju“ u Herceg Novom

Isticanje simbola drugih država, skrnavljenje zvanične himne Crne Gore uz, u takvim prilikama, gotovo nezaobilazne političke i nacionalističke poruke, samo su neki od elemenata zbog kojih će Ministarstvo kulture protiv organizatora koncerta podnijeti prijavu pred nadležnim organima, saopšteno je iz Ministarstva kulture

Vlado Georgijev tokom izvođenja pjesme “Tamo daleko” (Foto: Printscreen)

Ministarstvo kulture Crne Gore podnijeće prijavu protiv organizatora koncerta u Herceg Novom.

U Herceg Novom je prije dva dana organizovan koncert „Za naše Kosovo i Metohiju“, povodom, kako su kazali organizatori, humanitarna fondacija “Delije”, 800 godina samostalnosti Srpske pravoslavne crkve i 630 godina Kosovske bitke.

Srbijanski mediji prenijelu da je Vlado Georgijev ”zapalio Kalni kulu kada je zapjevao ‘Tamo daleko’. Istakli su da su se baklje upalile na sve strane.

“Crnogorska javnost je tokom jučerašnjeg dana svjedočila raznorodnom multimedijalnom materijalu sa koncerta koji je održan u Herceg Novom. Samim tim, cjelokupan auditorijum bio je u prilici da vidi na koji se način krši čitav skup zakonskih odredbi, i to na manifestaciji javnog karaktera. Isticanje simbola drugih država, skrnavljenje zvanične himne Crne Gore uz, u takvim prilikama, gotovo nezaobilazne političke i nacionalističke poruke, samo su neki od elemenata zbog kojih će Ministarstvo kulture protiv organizatora koncerta podnijeti prijavu pred nadležnim organima”, saopšteno je iz Ministarstva kulture.

Smotre kulture, dodaje se, ne smiju biti izgovor za organizaciju nacionalističkih skupova, a posebno kada se, kao u slučaju Herceg Novog, njima negira crnogorski identitet.

“Sigurni smo da postoji mnogo boljih načina za promociju domaćeg, regionalnog i šireg muzičkog stvaralaštva tokom sezone – dovoljno je vidjeti, zapravo, ostale festivale na crnogorskom primorju. U tom duhu, ujedno, pozdravljamo i odluku Opštine Budva da, nakon oštrih reakcija crnogorske javnosti, odstupi od ideje organizacije koncerta trubača iz Guče u tom gradu. No, na ‘programe’ nalik preksinoćnjem, Ministarstvo kulture i država Crna Gora neće ćutati, naprotiv. Od sada, svako kome koncept ‘manifestacija kulture’ bude paravan za nacionalističke poruke i kršenje zakona, odgovaraće na način kako je to regulisano propisima ove države. Žalimo što je Herceg Novi bio domaćin ovog programa, tim prije jer smo nedavno na istom mjestu mogli da ispratimo festival sasvim drugačijeg tipa, koji u mnogo ljepšem svjetlu promoviše i taj grad i Crnu Goru”, kazali su iz Ministarstva kulture.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!