Dan državnosti proslavljen u Hrvatskoj

Među zvanicama su bili predsjednik Nacionalne zajednice Crnogoraca iz Rijeke Željko Novaković, predsjednik Nacionalne zajednice Crnogoraca Hrvatske Danilo Ivezić, dožupan Primorsko-goranske županije Petar Mamula, pomoćnik direktora Uprave za dijasporu mr Ivan Jovović, predstavnici Društva perojskih Crnogoraca “Peroj 1657”, predstavnici Zajednice Crnogoraca Splita i mnogi drugi

Tradicionalni Petrovdanski sabor koji okuplja Crnogorce oko proslave Dana državnosti Crne Gore, održan je 13. jula 2019. godine na izletištu Golubnjak, nadomak Rijeke, u Hrvatskoj.

Proslavu je organizovala Nacionalna zajednica Crnogoraca iz Rijeke.

Među zvanicama su bili predsjednik Nacionalne zajednice Crnogoraca iz Rijeke Željko Novaković, predsjednik Nacionalne zajednice Crnogoraca Hrvatske Danilo Ivezić, dožupan Primorsko-goranske županije Petar Mamula, pomoćnik direktora Uprave za dijasporu mr Ivan Jovović, predstavnici Društva perojskih Crnogoraca “Peroj 1657”, predstavnici Zajednice Crnogoraca Splita i mnogi drugi.

Kako je saopšteno iz Uprave za dijasporu, uvodno izlaganje imao je Željko Novaković ispred organizatora Nacionalne zajednice Crnogoraca iz Rijeke, dok je u ime Nacionalne zajednice Crnogoraca Hrvatske prisutne pozdravio Danilo Ivezić.

U ime hrvatskih državnih organa govorio je dožupan Primorsko-goranske županije Petar Mamula, koji je ukazao na bliske veze dva naroda kojima su zajednička poveznica upravo antifašističke vrijednosti. Osvrnuo se na rad i saradnju Nacionalne zajednice Crnogoraca iz Rijeke sa Primorsko-goranskom županijom i naglasio da zajednica uživa ugled u u ovoj županiji i da može računati na pomoć županije u budućim projektima.

“Želimo da vas upoznamo da je Uprava za dijasporu ove godine, shodno javnom konkursu za organizacije dijaspore – iseljenika, finansijski podržala, odnosno opredijelila dio sredstava za manifestaciju Petrovdanski sabor, jer smo stanovišta da je ona od značaja ne samo za Crnogorce u Hrvatskoj, već i za državnu promociju Crne Gore, s obzirom da 13. jul jeste bitna odrednica savremenog crnogorskog identiteta. Prisjećajući se simbolike ovog istorijskog datuma, svjesni smo činjenice da antifašizam predstavlja univerzalnu vrijednost, koja ne gubi na aktuelnosti. Zato obilježavanje tekovina 13. jula 1878. i onog 1941. godine unutar crnogorske zajednice u Hrvatskoj predstavlja dokaz da žrtve naših zajedničkih predaka u borbi za slobodu i emancipaciju crnogorskog naroda  uživaju zavidan pijetet kod našeg iseljeništva. Uostalom, dvije decenije ove manifestacije jasno pokazuju da se među vama njeguje kultura sjećanja na zemlju svog porijekla”, rekao je Jovović.

U kulturno-zabavnom programu učestvovali su KUD “Sloga” iz Đenovića i kulturno-umjetnička društva iz Peroja i Splita.

Komentari

Daj prvi komentar na ovu priču

Ostavi odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Idi na VRH