Volonteri iz SAD će pomagati u nastavi engleskog jezika u crnogorskim školama

Prvih 12 volontera će doputovati u Crnu Goru 2020. godine i biće raspoređeni u tri odabrane oblasti u zemlji, na period od dvije godine. Druga grupa od 12 volontera trebalo bi da stigne u Crnu Goru 2021. godine

Foto: GOV.ME

Ministar prosvjete dr Damir Šehović i direktorica programa Peace Corps za Albaniju i Crnu Goru, Kejt M. Beker potpisali su danas Memorandum o razumijevanju između Ministarstva prosvjete i Peace Corpsa kojim će od januara 2020. godine volonteri ovog programa, podržanog od vlade SAD-a, pružati podršku u realizaciji nastave engleskog jezika u crnogorskim školama.

Prvih 12 volontera će doputovati u Crnu Goru 2020. godine i biće raspoređeni u tri odabrane oblasti u zemlji, na period od dvije godine. Druga grupa od 12 volontera trebalo bi da stigne u Crnu Goru 2021. godine.

Šehović je rekao da se ovaj projekat u potpunosti oslanja na politiku Ministarstva kada je u pitanju izučavanje stranih jezika i podsjetio da je kroz reformu obrazovanja engleski jezik uveden u vrtiće, kao i da se od školske 2017/2018. godine otpočelo sa projektom izvođenja dijela nastave na engleskom jeziku u određenim osnovnim školama, a namjera je da se taj broj poveća.

Istakavši da saradnja sa Peace Corpsom predstavlja dio napora da se izučavanje engleskog jezika u školama podigne na viši nivo, ministar je zahvalio predstavnicima ovog programa zbog interesovanja za djelovanje u Crnoj Gori.

Beker je zahvalila zbog otvorenosti Ministarstva prosvjete za saradnju i iskazanu spremnost za investiranje u buduće lidere. Ona je objasnila da će u učionici, zajedno sa nastavnicima, volonteri učestvovati u kreiranju časova, kao i inovativnih pristupa učenju. Izvan učionice, kako je istakla, oni će voditi ljetnje kampove, sportske turnire i slične aktivnosti čiji je cilj osnaživanje omladine, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete.

Foto: GOV.ME

Bekerova je rekla da je obišla 11 škola u šest opština u Crnoj Gori i uvjerila se u entuzijazam nastavnog osoblja i učenika za ovakav vid učenja stranog jezika. Ona je zaključila da, pored podrške učenju engleskog jezika, ovaj projekat predstavlja i most između naroda SAD-a i Crne Gore.

Šef Odjeljenja za medije i kulturu Ambasade SAD u Crnoj Gori, Džef Adler, rekao je da SAD već nekoliko godina aktivno podržava programe učenja engleskog jezika u Crnoj Gori. On je podsjetio da je Ambasada putem Access programa do sada obezbijedila vannastavne aktivnosti učenja engleskog jezika i kulturne razmjene u Nikšiću, Podgorici i Rožajama. Oko 100 učenika iz tih opština je učestvovalo ili učestvuje u ovom programu. Adler je rekao da se nada da će Access program, koji sprovodi Udruženje nastavnika engleskog jezika Crne Gore ELTAM, biti pokrenut u još jednoj opštini ove godine.

Potpisivanju Memoranduma prethodilo je potpisivanje Sporazuma između Vlade Crne Gore i Vlade SAD-a u vezi sa programom Peace Corps u Crnoj Gori, u maju ove godine.

Memorandum koji je danas potpisan predstavlja još jednu potvrdu rastuće dinamike radnih kontakata, čiji je cilj unapređenje saradnje u oblasti obrazovanja i osnaživanje sveukupnih odnosa Crne Gore i SAD-a.

Peace Corps je nepolitička agencija američke Vlade koju je 1961. osnovao tadašnji predsjednik Džon F. Kenedi u cilju promovisanja mira i prijateljstva u svijetu. U Crnoj Gori, volonteri će biti fokusirani na doprinos nastavi engleskog jezika i rad sa omladinom.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!