Regioskop: Ona je preživjela Auschwitz, on je unuk zapovjednika u tom logoru, a zajedno se bore protivi neonacizma, antisemitizma… (VIDEO)

Rainer Hoess prekida odnose s porodicom i napušta dom kao 15-godišnjak nakon što saznaje da je njegov djed Rudolf Hoess odgovoran za istrebljenje dva i po miliona Jevreja u Drugom svjetskom ratu. Nakon što je u 39. godini preživio težak srčani udar, Rainer je shvatio da se mora suočiti s mračnim porodičnim nasljeđem. ali i strahotama holokausta

Eva Mozes Kor i Rainer Hoess (Foto: Printscreen)

Preživjela iz logora Auschwitz, Eva Mozes Kor, 2014. simbolično usvaja Rainera Hoessa, unuka zapovjednika u tom logoru. Njih dvoje, uz specifična životna iskustva, ujedinjuju se u borbi protiv neonacizma, antisemitizma, rasizma i ksenofobije u današnjem svijetu.

Rainer Hoess prekida odnose s porodicom i napušta dom kao 15-godišnjak nakon što saznaje da je njegov djed Rudolf Hoess odgovoran za istrebljenje dva i po miliona Jevreja u Drugom svjetskom ratu.

Nakon što je u 39. godini preživio težak srčani udar, Rainer je shvatio da se mora suočiti s mračnim porodičnim nasljeđem. ali i strahotama holokausta.

Mozes Kor objašnjava svoj odnos s Rainerom riječima: “Činjenica da je on unuk Rudolfa Hoessa za mene predstavlja sjajnu osvetu! Hoess ne može uživati u svom unuku, ali ja mogu!”

Autor je Aleksandar Reljić (Al Jazeera)

Komentari

Daj prvi komentar na ovu priču

Ostavi odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Idi na VRH