Snimak bageriste iz Novog Pazara koji iz rijeke izvlači smeće i vraća u vodu šokirao svijet, internet se usijao od komentara (VIDEO)

Čiste rijeku, baš lijepo… Oh, čekaj!”, “Tužno je vidjeti ljude koji nisu svjesni štete koju čine našoj prelijepoj planeti. Počnite da ih obrazujete”, “Srbi su baš promućurni!”, “Pretpostavljam da se na sljedećem mostu nizvodno nalazi drugi bager. Umjesto da riješe problem, samo ga prosljeđuju”, “Niste mogli da izručite đubre u kamion, kao normalna ljudska bića?”, “Ovo ovdje je pravo ludilo, i to dolazi od nadležnih!” – neki su od komentara koje je prenio “Blic”

Foto: Printscreen

Snimak iz Novog Pazara juče je šokirao javnost, s obzirom na to da se na njemu vidi kako bager izvlači iz rijeke gomilu đubreta i potom ga vraća u vodu, samo sa druge strane mosta! Sada je stiglo i objašnjenje zašto se tako postupilo.

Nema ko se nije zapitao čija je to bila ideja i kako nikome odmah nije palo na pamet da đubre prebaci u kamion i tako ga se trajno riješi, umjesto da ga samo pusti dalje niz jerovatnovodu.

“Blic” je od nadležnih saznao da takav postupak ima i svoj stručni naziv – “razmuljivanje” i da je bagerista zapravo ovim potezom spriječio dodatno izlivanje vode.

Najveću štetu u Novom Pazaru, izazvanu poplavama, predstavljaju upravo uništeni mostovi. A ovaj most na rijeci Raški (ne na Jošanici kako je to prvobitno objavljeno) spasen je, tvrde u Štabu za vanredne situacije, upravom dejstvom bageriste.

Kako su objasnili, u pitanju je svojevrsno “razmuljavanje”: kašika bagera treba da razbije čep koji se stvorio od mulja, nanesenih balvana i drugih gabaritnih predmeta, kako bi voda mogla da proteče, a ne da se izlije.

Zagrabivši mulj, kašika bagera usput je pokupila i nakupljeno smeće, koga su lokalne rijeke prepune, a činjenica da nije odloženo na obalu ili u kamion, koji bi ga prevezao do smetilišta, opravdana je činjenicom da je u pitanju vanredno stanje.

“Kako bi se što hitnije reagovalo i spriječilo izlivanje rijeka i plavljenje kuća, angažovana je sva raspoloživa mehanizacija javnih i privatnih preduzeća i upućena na kritične tačke. U ovom slučaju se v radi o bageru privatne firme koji je angažovan na čišćenju korita Raške u naselju Selakovac, kod takozvanog Hadžibulića mosta – kazao je juče za “Blic” jedan od članova Štaba za vanredne situacije.

On nije mogao da objasni i zašto je smeće ponovo bacio u rijeku, a ne na obalu.

“Vjerovatno je vozač u tom trenutku razmišljao samo kako da ukloni taj ‘čep’ koji se stvorio i spreči izlivanje Raške, bez razmišljanja da će te flaše možda negdje nizvodno napraviti neki problem”, kaže za “Blic” jedan od članova Štaba za vanredne situacije.

Kako je dodao, šteta bi bila znatno veća da nije bilo dobre reakcije javnih i privatnih preduzeća, kao i pripadnika Sektora za vanredne situacije MUP-a.

Nema izgovora zašto đubre nije izručeno u kamion i izražavanje nevjerice i osude, najzastupljeniji su komentari stranaca na snimak iz Novog Pazara.

Facebook stranica “Severe Weather Europe”, koja objavljuje fotografije i snimke ekstremnih prirodnih pojava iz cijelog svijeta, snimak iz Novog Pazara od juče do jutros je objavila čak sedam puta, sa komentarima kao što su: “Stvarno?!?!”, a ponovljene snimke sa: “Za slučaj da vam je ovo promaklo”.

A komentarisali su pratioci iz cijelog svijeta, šokirani koliko je ekološka svijest u Srbiji na niskom nivou, a pojedini su prešli granicu zgražavanja i postali prilično uvredljivi.

“ To su, jednostavno, glupi Srbi, ništa ne mogu da shvate”, jedan je od takvih”.

“Tako se tamo radi. Nemaju obrazovanja, nemaju osjećaja za moral. Glupi ljudi!”

“Neprihvatljivo” i “besmisleno” često se upotrebljavane riječi u komentarima, kao i da u ovakvom ponašanju “nema pameti”.

“Čiste rijeku, baš lijepo… Oh, čekaj!”.

“Tužno je vidjeti ljude koji nisu svjesni štete koju čine našoj prelijepoj planeti. Počnite da ih obrazujete”.

“Srbi su baš promućurni!”

“Pretpostavljam da se na sljedećem mostu nizvodno nalazi drugi bager. Umjesto da riješe problem, samo ga prosljeđuju”.

“Niste mogli da izručite đubre u kamion, kao normalna ljudska bića?”

“Ovo ovdje je pravo ludilo, i to dolazi od nadležnih!”.

To su neki od komentara koje je prenio “Blic”.

Pokušaj jednog od “komentatora” iz Srbije da objasni da nije bilo vremena za dovoženje kamiona niti prostora za manevrisanje, nije prihvaćen. Kažu, čak bi i mreža bila dovoljna da se pokupi sve to đubre.

“Gdje bi našli mrežu na vrijeme? Vjerovatno u toj prljavoj vodi, druže”.

Bilo je i drugačijih komentara.

“Koristite mozak, ljudi. Umjesto da mislite da bi neko sa pristupom teškoj mašineriji bio toliko iracionalan da ovo bezrazložno radi, pomislite postoji li racionalno objašnjenje. Očigledno moraju da raščiste đubre da most ne bi zagradio vodu i poplavio naselje. Takođe je moguće da se đubre nakupilo zbog poplave”, jedan je od komentara objave “Severe Weather Europe” stranice.

“Mnogo eksperata se bavi ovakvim katastrofama. Poplava nadođe brzo i odluke mora da se donesu brzo”, imao je “razumijevanja” još poneko.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!