Anketa sa iseljenicima: Da li je nezavisna Crna Gora ispunila očekivanja?

Veliki doprinos obnovi nezavisnosti Crne Gore dali su iseljenici. Prije 13 godina mnogi od njih su došli u Crnu Goru da zaokruže sudbonosno DA. Pitali smo neke od njih da li je nezavisna Crna Gora ispunila njihova očekivanja?

Mihailo Mandić (Sidnej)

Odgovor na Vaše pitanje bi bio polovičan. Nezavisna Crna Gora je bila naša ideja vodilja od dana raspada bivše Jugoslavije. Ako je neko imao pravo na svoju nezavisnost onda je među njima Crna Gora, sigurno, zauzimala jedno od prvih mjesta. Zahvaljujući liberalima probudila se uspavana Crna Gora i mudrom politikom DPS-a, koji je na znalački način i u pravom momentu nastavio liberalnu ideju, završen je jedan dio na putu crnogorske nezavisnosti. Dobili smo državu, jezik je nazvan crnogorskim, na Crnogorsku crkvu se više ne gleda kao na jeres, postali smo dio NATO-a, Crna Gora je na putu evropske integracije, napravljen je otklon od velikosrpskog i ruskog uticaja i to bi trebalo da pruži jednu dozu zadovoljstva. Međutim, po mom mišljenju, do konačnog cilja jedne istinski nezavisne, civilizovane Crne Gore tek smo na polovini puta! Koji su to bitni razlozi? Prvi, država nije pokazala dovoljno snage da se suprotstavi agresivnom religijskom rušenju Crne Gore kako iznutra, tako i spolja i lično se bojim i ne želim da vidim sličnosti sa bosanskim scenarijem. Drugi problem je bolest većine našeg naroda poznate kao štokholmski sindrom – kada se žrtva zaljubi u svog otimača (okupatora) i biće potrebne decenije ozdravljenja, uz ozbiljnu posvećenost države jačanju nacionalnog identiteta. Čini se da su strukture vlasti Crne Gore uvidjele da su protivnici crnogorske nezavisnosti otišli suviše daleko, svojim djelovanjem ne prezaju ni od nasilnih pokušaja rušenja institucija sistema, pa ćemo uskoro biti svjedoci da li je ili ne duh izašao iz boce! Do tada, srećan nam svima 21. maj – Da je vječna Crna Gora!

Ruždija Jarović (Njujork)

Crna Gora se prije trinaest godina istrgla iz velikosrpskih kandži i povratila nezavisnost koju su srpske vlasti putem sile oduzele 1918. godine, a uz pomoć tadašnjih izdajnika Crne Gore. Mišljenja sam da se očekivanje za tako kratko vrijeme ne mogu ispuniti u potpunosti. U nekoj mjeri su ispunjena. Ispunjena su u slobodi vjere i nacionalnog identiteta. Kada je riječ o Gusinju i Plavu, još su samo prazna obećanja i ništa više. Posebno infrastruktura- u Gusinju i Plavu je gora danas nego prije pedeset godina. Poljoprivreda i stočarstvo ( od čega se nekada živjelo u ovim krajevima) su potpuno uništeni. U dobroj mjeri zahvaljujući neobezbijeđenosti otkupa. Mi, Gusinjani i Plavljani, očekijemo ispunjenje obećanja aktuelnog predsjednika Vlade koje je dao u Njujorku – da će konačno da skrate put do Podgorice za tridesetak kilometara i urade taj dio puta dolinom Cijevne (dvanaestak kilometara). Ukoliko to obećanje propane, kao do sada, mi, Plavogusinjani, treba da se zapitamo šta smo dobili od države koju računamo domovinom i čiju smo nezavisnost jedva čekali.

Bećo Kalamperović (Čikago)

Da, nezavisna Crna Gora je ispunila moja očekivanja. Treba biti realan i Crnu Goru posmatrati kao jedan dio Balkana i dio ex Yu prostora. Naravno, uvijek to može biti bolje i još mnogo stvari treba mjenjati, ali treba biti fer i reći da se bolje živi danas nego prije 13 godina. Učlanjenje u NATO savez, pristup EU, početak izgradnje auto-puta, stabilnost valute, razvoj turizma – sve su to pozitivne činjenice koje govore u prilog tome da je 21. maja, 2006. godine donijeta ispravna odluka.

Šeka Koljenović (Njujork)

Nezavisnost Crne Gore je pravo rješenje za sve narode koji žive u njoj i prava stvar koja garantuje bolju budućnost. Definitivno moze bolje u svakom smislu i mislim da ova nova garnitura mlađih kadrova u Vladi gospodina Markovića već unosi mnogo novih konkretnih stvari, prvenstveno mislim na dva ministarstva, prosvete i sporta, jer su unijeli zapadnjacki način komunikacije i konkretnosi u poslu. Očekivao sam mnogo više, posebno što se tiče sjevera Crne Gore koji se i dalje tretira kao dio neke druge države i bez ikakvog plana kako zaustaviti iseljivanjie stanovnika, bez obzira na njihovu vjersku pripadnost… Uopšte ne vidim ništa konkretno ni u sljedecim godinama, što je katastrofalno za našu državu, jer ukoliko se narod iseli sve je kasno! Iako sve ide sporije, Grna Gora je zemlja lider u regionu i na pravom putu da tako i ostane. Srecan Dan nezavisnosti svima koji Crnu Goru smatraju svojom državom!

Emira Ličina (Keln)

S obzirom na to da se ovdje traži odgovor na pitanje i uz to obrazloženje, ja ću vam odgovoriti na način što ću obrazloženjem dati i odgovor. Pitanjem “da li je nezavisna Crna Gora ispunila naša očekivanja” probudili ste jednu posebnu emociju u meni, nešto što nosim iz svog rodnog mjesta, osjećaj slobode, radosti i potpune rasterećenosti. Očekivanja od Crne Gore same nemam, ona je meni i nama svima dala sve, ona je bezgrešna, grešni možemo biti samo mi, njeni građani. Što se nezavisnosti tiče, to je cilj sam za sebe, to je temelj slobodnog izbora uređenja društva, po želji građana Crne Gore. Složiće se svako dobronamjeran da Crna Gora ima vrlo težak period iza sebe – pregazio je okupator i kao takva bila je naša, sada nije više u “lancima” i opet je naša, samo što je sada isključivo i samo naša, zapravo ona koja je nekada bila sa jednom prednošću, a to je ponosno članstvo u NATO savezu. Uglavnom, na temu Crna Gora gledam na taj način, jer ono što je naše ne može biti ni u kom kontekstu loše, a ako kojim slučajem i jeste – učinimo nešto! Što se postignutog za ovih 13 godina tiče, upotrijebicu floskulu “uvijek može i više i bolje”. Očekivanja nas u dijaspori, a još više građana Crne Gore, usmjerena su baš u tom pravcu, bez realne slike o svim preprekama na tom putu, od onih unutrašnjih, političkih, ekonomskih, do naslijeđenih itd. Ovo je široka tema i zaista mislim da mi u dijaspori ne možemo imati potpuno realnu sliku, a gledano iz naše perspektive Crna Gora napreduje na svom putu ka EU, već smo članica NATO-a, otvaramo i uspješno zatvaramo pregovaračka poglavlja. Ono o čemu mi nemamo informacije je da li put ka EU prati i odgovarajuće povećanje životnog standarda, o čemu, naravno, objektivan odgovor mogu dati samo građani Crne Gore. Srećan vam svima 21. maj! Vječna je Crna Gora!

Zoran Raičević (Toronto)

Jeste u ovim pravcima: postala je članica NATO-a, poboljšala je spoljnu politiku, napravila je iskorak u saradnji sa dijasporom. Nije u sljedećim pravcima: 13 godina je nezavisna i dalje cupka u mjest u pregovorima sa EU, projekat Crnogorske kuće u Njujorku je doživio fijasko, Crnu Goru je od referenduma napustilo oko deset odsto stanovništva.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH

error: Content is protected !!