Brutalno ubila dječaka: Elfeti Veseli 10 godina robije za svirepu likvidaciju Slobodana Stojanovića (12)

Prema optužnici, Veselijeva je na najsvirepiji način ubila dečaka tako što mu je, dok je bio na biciklu, prišla s leđa i zaklala ga nožem. “Na osnovu dokaza i brojnih izjava svjedoka, sudsko vijeće je zaključilo da je Elfeta Veseli ubila dječaka Slobodana Stojanovića sa direktnim umišljajem, imajući u vidu da je u dječaka pucala iz neposredne blizine”, rekao je Samardžić

Foto: Tužilaštvo BiH

Sud BiH izrekao je prvostepenu presudu kojom je Elfeta Veseli osuđena na 10 godina zatvora za svirepo ubistvo dvanaestogodišnjeg dječaka Slobodana Stojanovića 1992. godine kod Zvornika.

Sakib Halilović oslobođen je optužbi da je posmatrao ubistvo dječaka i propustio da, kao komandant diverzantskog voda Komande združenih jedinica Liplje, Kamenica, Armije BiH, kazni Veselijevu koja je bila pripadnik ovog voda.

Na osnovu iskaza velikog broja svjedoka i vještaka medicinske struke sudsko vijeće je zaključilo da je Veselijeva počinila krivično djelo za koje je optužnica tereti.

Elfeti Veseli je u kaznu uračunato i vrijeme provedeno u pritvoru od 24. marta 2017. godine, kao i vrijeme provedeno u ekstradicionom pritvoru u Švajcarskoj.

Postoji mogućnost žalbe na ovu presudu, prenosi “Blic”.

Predsjedavajući sudskog veća Darko Samardžić je u obrazloženju presude naveo da je vijeće utvrdilo da je postojao diverzantski vod pod komandom Sakiba Halilovića zvanog Kibe, čiji pripadnik je bila optužena Elfeta Veseli.

Samardžić je naveo da je vijeće imalo u vidu da su tokom sudskog postupka brojni svjedoci davali izmijenjene iskaze, zbog čegu su u cjelosti prihvatili njihove iskaze iz istrage.

“Na osnovu dokaza i brojnih izjava svjedoka, sudsko vijeće je zaključilo da je Elfeta Veseli ubila dječaka Slobodana Stojanovića sa direktnim umišljajem, imajući u vidu da je u dječaka pucala iz neposredne blizine”, rekao je Samardžić.

On je dodao da, zbog brojnih kontradiktornosti, sudsko vijeće nije moglo povjerovati zaštićenom svedoku “S-1” koji je jedini očevidac, ali je povjerovalo drugim svjedocima, kao i zapisniku iz istrage u kojem se navodi da je žena albanske nacionalnosti Elfeta Veseli ubila dječaka.

Prema njegovim riječima, za vijeće je bio posebno značajan iskaz svjedoka kojem je Veselijeva potvrdila da je ubila dječaka.

Osim iskaza svjedoka koji su potvrdili ubistvo dječaka, Samardžić je podsjetio i na obdukcioni nalaz vještaka medicinske struke Zorana Stankovića koji je na glavi dječaka utvrdio povredu od metka.

Tužilaštvo BiH teretilo je Elfetu Veseli da je kao pripadnik diverzantskog voda Komande združenih jedinica Liplje, Kamenica, Armije BiH u drugoj polovini jula ili prvoj polovini avgusta 1992. godine ubila dvanaestogodišnjeg Slobodana Stojanovića u naselju Bajrići-Novo Selo na području Kamenice.

Prema optužnici, Veselijeva je na najsvirepiji način ubila dečaka tako što mu je, dok je bio na biciklu, prišla s leđa i zaklala ga nožem.

U optužnici je navedeno da je Sakib Halilović, koji je bio komandant Diverzantskog voda, znao da je njegova podređena počinila ovo krivično djelo, ali nije preduzeo neophodne mjere da ona bude kažnjena.

Obrazlažući oslobađajuću presudu bivšem komandantu diverzantskog voda Sakibu Haliloviću, Samardžić je rekao da je primjena Krivičnog zakona SFRJ od izuzetne važnosti za Halilovića jer djelo za koje je optužen nije bilo propisano ovim zakonom i nije predviđena odgovornost koju mu je tužilaštvo BiH stavilo na teret.

Sudsko vijeće smatra da je tužilac propustio priliku da optuži Halilovića jer nije ništa učinio da spriječi ubistvo dečaka Slobodana Stojanovića.

Vijeće je, kaže, utvrdilo da je postojao diverzantski vod, poznat kao Kibetova grupa, koja je prošla obuku u Hrvatskoj za vojne operacije u BiH, što su potvrdili i svjedoci.

“Svjedoci su potvrdili prisustvo djeteta na tom području koje je duži period bio u Kibetovoj grupi i da je on imao priliku da ga viđa. Vijeće je utvrdilo činjenicu da je dječak Slobodan Stojanović, nakon pokušaja bjekstva, bio maltretiran, što je potvrdio i nalaz vještaka Stankovića nakon ekshumacije”, rekao je Samardžić.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!