Ćerka bivšeg gradonačelnika Beograda upisala se u istoriju SAD: Jelena je prva žena dekan na njujorškom fakultetu!

Nadam se da će moje imenovanje na mjesto dekana pokazati i djevojčicama i dječacima šta je moguće postići na polju matematike, inženjerstva, nauke i tehnologije, rekla je Kovačević.

Jelena Kovačević iz Beograda prošle godine je postala dekan njujorške Tandon škole inženjerstva. Ona je prva žena na čelu ove institucije stare 164 godine.

“Nadam se da će moje imenovanje na mjesto dekana pokazati i djevojčicama i dječacima šta je moguće postići na polju matematike, inženjerstva, nauke i tehnologije”, rekla je Kovačević za “Njujork tajms”.

Ona se bavi različitim naučnim oblastima, od upravljanja saobraćajem do medicine, ali je posvećena i uspostavljanju rodne ravnopravnosti na Tandonu, prenosi “Kurir”.

“U novoj klasi studenata upisano je 43 odsto žena, što je dvostruko više u odnosu na nacionalni prosjek”, navela je ona i dodala da joj je cilj da žene dostignu 51 odsto.

Prije nego što je postala dekan škole Tandon u okviru njujorškog univerziteta, petnaest godina je provela radeći na Univerzitetu Karnegi Melon u Pitsburgu, a radila je i na Univerzitetu Kolumbija.

Jelena Kovačević je profesorica inženjerstva, ima 56 godina i iz Beograda je. Rođena je u porodici Kovačević u Beogradu, a njen otac je Živorad Kovačević, srpski političar, diplomata i akademik, koji je ujedno bio i 60. gradonačelnik Beograda u periodu između 1974. i 1982. godine, ali i ambasador Jugoslavije u SAD u periodu između 1987. i 1989. godine.

Živi u Njujorku, na Aper vest sajdu, sa suprugom Đovanijem Pacificijem (61) koji radi za IBM, a imaju ćerku Danicu koja će uskoro diplomirati na Univerzitetu Džon Hopkins u Baltimoru.

Jelena Kovačević (Foto: Printscreen)

Jelena je za “Njujork tajms” ispričala kako provodi vikende.

Ne navija alarm za buđenje, već se sama budi svakog jutra u šest, a iako je odrasla na jakoj turskoj kafi, u trudnoći je prešla na onu bez kofeina, te uz doručak – koji se uglavnom sastoji iz ovsene kaše – pročita novine, a zatim odlazi na trčanje u Central park sa mužem i ćerkom. Istrčala je pet njujorških maratona, ali sada trči rekreativno, a navodi da to vrijeme iskoristi za ćaskanje sa mužem o poslu, ćerki, čak i novinama i vijestima.

Naporno radi i često ne dođe kući prije devet uveče.

“Nedjeljom se od jedan do šest popodne pripremam za narednu radnu sedmicu”, ispričala je Jelena.

Radi u istoj kancelariji sa svojim mužem koju su prije dve godine otvorili spojivši dva stana. Čak sjede za istim stolom.

“Stvarno uživam dok radim u toj atmosferi, jer mogu da se koncentrišem i razmišljam”, navela je ona.

Često posjećuje mediteranske restorane, gleda fudbalske utakmice u obližnjim kafićima, a kada je kod kuće gleda Netfliks.

Jelena je napisala veliki broj naučnih radova, ali i bila koautorka nekoliko knjiga koje se bave programiranjem i obradom signala. Osvojila je brojne nagrade, među kojima su Oktobarska nagrada grada Beograda, ali i “E.I. Jury Award” koju joj je dodijelio Univerzitet Kolumbija i “CIT Philip L. Dowd Fellowship Award” Univerziteta Karnegi Melon. Društvo za obradu signala joj je takođe dodijelilo nagradu 2016. godine za tehničko dostignuće.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH

error: Content is protected !!