Najmanje 45.000 djece rođeno u tzv. Islamskoj državi nema državljanstvo

Irak ne priznaje bilo kakva dokumenta koja su djeca dobila od Islamske države. U izvještaju pod nazivom “Ograde od rođenja” norveška humanitarna organizacija ističe da bi moglo proći nekoliko godina dok djeca ne dobiju neophodnu dokumentaciju, ali i upozorava da je skoro nemoguće da porodice dobiju bilo kakva dokumenta ukoliko se samo pretpostavi da su na neki način bili povezani sa Islamskom državom

Foto: Printscreen

Najmanje 45.000 djece rođeno u takozvanom kalifatu Islamske države neće imati državljanstvo što je, prema ocjeni humanitarnih organizacija, “ljudska vremenska bomba”.

“Ukoliko ne budu zvanično priznati, više desetina maloljetnika ili svaki peti u kampovima u Iraku, neće imati pristup zdravstvenoj njezi, školi ili obrocima”, upozorava u izvještaju norveška organizacija “Izbeglički savjet”.

Islamska država je na vrhuncu moći kontrolisala trećinu Iraka i djeca rođena u džihadističkom režimu sada nemaju osnovna dokumenta poput izvoda iz matične knjige rođenih, prenosi “Blic”.

Irak ne priznaje bilo kakva dokumenta koja su djeca dobila od Islamske države. U izvještaju pod nazivom “Ograde od rođenja” norveška humanitarna organizacija ističe da bi moglo proći nekoliko godina dok djeca ne dobiju neophodnu dokumentaciju, ali i upozorava da je skoro nemoguće da porodice dobiju bilo kakva dokumenta ukoliko se samo pretpostavi da su na neki način bili povezani sa Islamskom državom.

Djeca nisu odgovorna za zločine koje počinila njihova rodbina, ali opet neka nemaju osnovna prava kao državljani Iraka”, navodi generalni sekretar “Izbjegličkog savjeta”, Jan Egeland.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!