Obamina “desna ruka”: Ko je Džo Bajden, novi predsjednički kandidat

Birače je pozvao da predsjedniku Donaldu Trampu uskrate drugi mandat u Bijeloj kući. “Temeljne vrijednosti ove nacije, naša pozicija u svijetu, naša demokratija, sve što je Ameriku učinilo Amerikom – dovedeno je u pitanje. I zato danas objavljujem svoju kandidaturu za predsjednika SAD”, rekao je Bajden

Džo Bajden (Foto: Printscreen)

Američki politički veteran, senator u šest mandata i bivši potpredsjednik Džo Bajden objavio je da ulazi u trku za demokratsku predsjedničku nominaciju za izbore 2020. godine.

“Mi smo u bici za dušu ove nacije”, rekao je Bajden u video-poruci objavljenoj rano ujutro po američkom vremenu.

Birače je pozvao da predsjedniku Donaldu Trampu uskrate drugi mandat u Bijeloj kući.

“Temeljne vrijednosti ove nacije, naša pozicija u svijetu, naša demokratija, sve što je Ameriku učinilo Amerikom – dovedeno je u pitanje. I zato danas objavljujem svoju kandidaturu za predsjednika SAD”, rekao je Bajden.

MJESECIMA ODLUČIVAO O KANDIDATURI

Bajden (76) je mjesecima vagao hoće li se kandidovati, piše Hina. U kampanji će se suočiti s mnogim pitanjima, od toga je li prestar za tako zahtjevnu dužnost do činjenice da pripada strogom centru Demokratske stranke koja, pak, žudi za mladim i liberalnijim kandidatima.

Ipak, Bajden po anketama startuje kao “vođa čopora” od dvadeset demokratskih protivkandidata željnih stranačke nominacije za Bijelu kuću.

Ima onih koji smatraju da je Bajdenova vodeća pozicija u anketama više odraz poštovanja prema njegovih 36 godina provedenih u Senatu i osam potpredsjedničkih u Bijeloj kući.

Bajden će se suočiti i s problemima zbog njegove dugogodišnje navike da grli i ljubi nepoznate žene na predizbornim skupovima. Neke među njima nedavno su obznanile da su to smatrale neprikladnim. Iako je tim kritikama bio iznenađen, Bajden se na kraju izvinio.

Bajdenova kandidatura mogla bi vrlo brzo odgovoriti na pitanje jesu li demokrate više zainteresovane za kandidata centra, popularnog i među radničkom klasom koja je mahom glasala za Trampa 2016, ili nekoga sa stranačke ljevice poput senatora Bernija Sandersa ili senatorki Kamale Haris i Elizabet Voren.

TREĆI POKUŠAJ ZA NOMINACIJU

Bajdenu će ovo biti treći pokušaj da izbori stranačku nominaciju za Bijelu kuću. Godine 1988. pokušao je da postane najmlađi kandidat nakon Džona Kenedija, ali ga je porazio Majkl Dukakis koji se potom protiv Džordža Buša starijeg “proveo” kao “bos po trnju”.

Godine 2008. pokušao je ponovo, ali protiv Baraka Obame i Hilari Klinton nije mogao.

Obama će ga kasnije izabrati za potpredsjednika i uključiti u političko odlučivanje mnogo više nego što su raniji predsjednici činili sa svojim zamjenicima. Njih su dvojica u osam godina u Bijeloj kući stvorili i iskreno prijateljstvo, nadaleko poznati ”bromance”.

Obama ga još nije direktno podržao, ali je mu je odao priznanje putem izjave svoje portparolke objavljene danas na Twitteru, prenose “Vijesti”.

“Predsjednik Obama više je puta rekao da mu je odluka da izabere Džoa Bajdena za potpredsjednika bila jedna od najboljih uopšte”, poručila je Kejti Hil.

HOĆE LI GA OBAMA PODRŽATI?

Sa svojom elokvencijom, šarmom i širokim osmijehom, Bajden će mnogima biti dobro poznati ukus Amerike koja je ujedinjena “živjela u nadi” novoizabranog prvog tamnoputog predsjednika Baraka Obame, suprotno današnjoj podijeljenoj zemlji u eri Donalda Trampa.

Ponosan na svoje korijene, Džozef Robinet Bajden rođen je 20. novembra 1942. u radničkoj porodici u Skrentonu, u Pensilvaniji. Otac mu je bio prodavac automobila.

Život mu je obilježen tragedijama. Nedugo nakon prve pobjede na izborima, kada je u 30. godini postao jedan od najmlađih američkih senatora u istoriji, u saobraćajnoj nesreći poginule su mu supruga Neilija i jednogodišnja kćerka Naomi.

Sin Bo (46) preminuo je u maju 2015. od raka na mozgu.

Bajden nakon toga nije želio da učestvuje u kampanji za izbore 2016. kada se nametao kao logičan izbor za Obaminog nasljednika.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!