Islamska država broji zadnje sate: Pogledajte rijeke ljudi koji bježe sa broda koji tone (VIDEO)

Od 9. januara do danas više od 66.000 osoba napustilo je redove IS-a. Među njima je bilo 37.000 civila, 5.000 džihadista i 24.000 njihove rodbine

Foto: Printscreen/Twitter

Sirijske demokratske snage (SDF) u četvrtak su pročešljale obale rijeke Eufrat kako bi locirale posljednji kontigent boraca tzv. Islamske države (IS) koji odgađaju proglašavanje konačne pobjede nad kalifatom, piše The Defense Post.

To je nastavak ofanzive na Baguz koju je SDF pokrenuo 9. februara.

U utorak su tako najpredanije IS-ove borce prvo istjerali iz tamošnjeg glavnog tabora na otvorenu poljoprivrednu površinu veliku nekoliko jutara kod Eufrata, a potom su ih opkolili. Da je šestomjesečna operacija kojom se želi u potpunosti eliminirati IS blizu kraja svjedoči i video koji je na društvenim mrežama objavio novinar i producent Mohammed Hassan.

“Najduža kolona naoružanih boraca IS-a iz različitih zemalja koja se predaje Sirijskim demokratskim snagama u Baguzu”, napisao je Hassan uz video.

Uprkos tome, portparol SDF-a Mustafa Bali u četvrtak je rekao da je prerano proglašavati pobjedu.

“Naše snage još traže skrivene džihadiste”, rekao je. “Čim završimo, proglasićemo oslobođenje Baguza”.

Bali je u četvrtak bio nešto oprezniji od predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Donalda Trumpa, koji je u srijedu rekao da će IS-ov kalifat pasti do kraja tog dana.

Funkcioner SDF-a Jiaker Amed u četvrtak je za AFP rekao da SDF zna gdje se IS-ovi borci skrivaju i da ih motre, prenosi “Jutarnji list”.

“Ako se ne budu predali, djelovaćemo prema njima”, dodao je on.

Dok neki IS-ovi borci odbijaju da se predaju, svjedočanstva i video snimci govore da se određeni kontingent boraca i njihovih rođaka ipak predaje SDF-u.

“Usporavanjem vojnih aktivnosti dajemo im šansu da se predaju”, rekao je Amed.

Od 9. januara do danas više od 66.000 osoba napustilo je redove IS-a. Među njima je bilo 37.000 civila, 5.000 džihadista i 24.000 njihove rodbine.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!