Stejt dipartment nagradio novinarku “Vijesti” Oliveru Lakić: Žena hrabrost!

Lakić je jedina novinarka i jedna od dvije Evropljanke, koje su nagrađene ove godine. Međunarodnu nagradu američkog Stejt Departmenta novinarki “Vijesti” i još devet žena iz čitavog svijeta uručiće Melanija Tramp na ceremoniji u četvrtak, čiji će domaćin biti Majk Pompeo

Olivera Lakić (Foto: Printscreen)

Novinarka “Vijesti” Olivera Lakić dobitnica je Međunarodne nagrada hrabra žena (International Women of Courage Award), koju dodjeljuje američki Stejt dipartment.

Ova nagrada se dodjeljuje ženama iz čitavog svijeta koje su, uprkos velikom ličnom riziku, primjer izvrsne hrabrosti i liderstva u promociji ljudskih prava, jednakosti žena i društvenog napretka.

Lakić je, pišu “Vijesti”, jedina novinarka i jedna od dvije Evropljanke, koje su nagrađene ove godine.

Nagrađene su još i žene iz Irske, Bangladeša, Burme, Džibutija, Egipta, Jordana, Perua, Šri Lanke i Tanzanije.

Uz Oliveru Lakić, među hrabrim ženama svijeta našle su se i pravnica i borkinja za ljudska prava Rohindža populacije Razia Sultana iz Bangladeša, mirovna aktivistkinja i borkinja za prava manjinskih zajednica u Burmi Nav K’njav Pav, policajka Mumina Husein Darar iz Džibutija koja se bavi borbom protiv terorizma, humanitarna radnica Mama Magi iz Egipta koja je posvećena radu sa djecom i porodicama u slamovima, pukovnik Kalida Kalaf Hana al-Tval iz Jordana, koja se godinama bavi izbjegličkim pitanjem u toj zemlji, misionarka Orla Trisi iz Irske koja je posvećena obrazovanju djevojčica i djevojaka u Južnom Sudanu i nacionalna koordinatorka za tužioce iz oblasti zaštite životne sredine u Peruu Flor de Maria Vega Zapata, Marini de Livera iz Šri Lanke, osnivačica NVO “Sestre u zakonu” koja se bori za prava žena i djece žrtava kriminala i tanzanijska aktivistkinja za ljudska prava Ana Alojs Henga.

Nagrada hrabra žena Oliveri i ostalim dobitnicama posredno ukazuje i na opasan ambijent u kojem one pokušavaju da profesionalno rade svoj posao.

Olivera Lakić radi u “Vijestima” od 2002. godine, udata je i ima dvoje djece. Napisala je brojne istraživačke tekstove iz oblasti korupcije, organizovanog kriminala, pravosuđa, o problemu pedofilije…

Lakić je zbog svog istraživačkog rada o korupciji i organizovanom kriminalu dva puta napadnuta, jednom pretučena, a drugi put ranjena iz vatrenog oružja dok se vraćala kući s posla, ispred zgrade u kojoj živi.

Prijećeno je i njenoj kćerki.

Nagradu je 2007. godine na Međunarodni dan žena uspostavila tadašnja državna sekretarka SAD Kondoliza Rajs, a do danas je Stejt department nagradio više od 120 žena iz preko 65 zemalja svijeta.

Sve nagrađene zagovarale su zaštitu ljudskih prava, promovisale unapređenje položaja žena i podsticale mir i transparentnost vlasti širom svijeta.

Sa prostora Balkana dosad su nagrađivane tri Kosovarke – društvena aktivistkinja Valdeta Idrizi (2008), novinarka Arbana Džara (2015) i izvršna direktorka Centra za rehabilitaciju žrtava torture u Prištini Ferida Rušiti (2018).

Svaka od ambasada SAD u svijetu ima pravo da predloži jednu kandidatkinju za nagradu.

Međunarodnu nagradu američkog Stejt Departmenta novinarki “Vijesti” i još devet žena iz čitavog svijeta uručiće Melanija Tramp na ceremoniji u četvrtak, čiji će domaćin biti Majk Pompeo.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!