Igor Srbin je, dok je bio u bjekstvu, komunicirao sa porodicom, a da niko nije izgovorio ni riječ

Nakon nekoliko sekundi nijemog poziva veza bi bila prekinuta, a to je bio signal koji su i majka i sestra dobro razumjele

Nakon hapšenja najtraženijeg bjegunca u Italiji, Igora Vaclavića, otkriveno je da je, dok je bio u bjekstvu, na zanimljiv način ostvarivao komunikaciju sa svojom porodicom u Srbiji.

Norbert Feher iz Subotice, poznatiji pod imenom Igor Srbin ili Igor Rus, optužen je za najmanje pet ubistava u Italiji i Španiji, a u trenucima kada je bio u bjekstvu u Italiji održavao je kontakt s majkom i sestrom. Istražitelji su otkrili da je nijemi telefonski poziv kojeg su, tokom potrage za tim kriminalcem, presreli istražitelji, bio signal za povezivanje na internetu. Nakon tog poziva, komunikacija s obitelji nastavila se preko društvenih mreža, pišu italijanski mediji.

KOMUNCIRAO SA MAJKOM I SESTROM

Kako je otkriveno, Vaclavić je komunicirao sa dvjema ženama, majkom i sestrom, a da nije izgovorio riječ. Nakon nekoliko sekundi nijemog poziva veza bi bila prekinuta, a to je bio signal koji su i majka i sestra dobro razumjele, a koji je značio da ih traži da ga kontaktiraju putem društvenih mreža, pretpostavlja se preko lažnih profila koje je bilo teško pratiti.

Istražitelji pretpostavljaju da je Vaclavićevoj majci i sestri neko objasnio način komunikacije, odnosno šta da rade kada prime takav poziv. U toku je istraga još najmanje desetak kontakata koji su pronađeni na uređajima koji su zaplijenjeni prilikom hapšenja, prrenosi Slobodna-bosna.ba.

TERETI SE ZA NAJMANJE PET UBISTAVA

Vaclavić je uhapšen ranije ovog mjeseca u Španiji nakon masakra u kojem je likvidirao dvojicu pripadnika Civilne garde i jednog stočara.

Međunarodno tužilaštvo već je pokrenulo postupak protiv Igora Srbina za ubistvo dvojice policajaca Civilne garde, Victora Romera Pereza i Victora Jesusa Cabaliera, koji su krenuli u potragu za njim nakon što je 5. decembra upao na jednu farmu gdje je povrijedio dvoje ljudi koji su uspjeli da pobjegnu i incident prijave policiji. U potragu za njim, osim policajaca, krenuo je i stočar Jose Luis Iranco, jer je poznavao tu teritoriju.

Kad su opkolili kuću, Vaclavić je otvorio vatru i ubio trojicu muškaraca, uzeo njihovu odjeću i oružje i opet se dao u bijeg. Policija mu je ipak stala na kraj, ali samo zato što je doživio saobraćajnu nesreću i slupao se autom.

Policija ga je tada uhapsila.

Italija ga odranije traži zbog ubistva vlasnika jednog bara u Bologni. Tokom skrivanja od policije ubio je čuvara šume u kojoj se skrivao, a njegovog kolegu ranio. Dovode ga u vezu i s ubistvom jednog noćnog čuvara u decembru 2015. godine.

UHAPŠEN U ŠPANIJI

Vaclavić je u Italiji odslužio kaznu zatvora zbog pljački i silovanja, zbog čega je osuđen na osam godina zatvora, a zbog dobrog vladanja je pušten na slobodu. Odmah po izlasku iz zatvora nastavio je s kriminalnim radnjama.

Nakon hapšenja je smješten u španski zatvor Turuel, a kasnije je premješten u zatvor sa maksimalnim osiguranjem, Zueru u Zaragozi, gdje se nalazi u izolaciji, u odjelu sa 20-ak zatvorenika koji predstavljaju najveću prijetnju, među kojima su i teroristi Islamske države.

Španski mediji pišu da je zatvorski tim stručnjaka ispitao Vaclavića, kojeg su opisali kao !hladnog i inteligentnog”. 

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!