“Siročići sa ‘Titanika'”: Otac je dao život da ih spase, a njihova drama tek onda je počela

Dječaci su razumjeli i govorili samo francuski i kod sebe nisu imali nikakva dokumenta koja bi rasvijetlilo njihovo porijeklo. Jednom kada su se ukrcali na “Karpatiju” brod koji je pokupio preživjele sa “Titanika”, postali su prava misterija

Te kobne noći 14. aprila 1912. godine preko palube “Titanika” koji je tonuo trčao je jedan čovjek. U rukama je nosio dva toplo obučena dječaka ne starija od pet godina. Prišao je jednom od čamaca i u panici koja je iz trenutka u trenutak bivala sve veća, odmah shvatio da njemu kao odraslom muškarcu neće biti dozvoljeno da se ukrca.

Tada je donio najtežu odluku u životu… Spustio je dječake u čamac za spasavanje i odstupio. Poslednje što je vidio bili su njegovi sinovi kako odlaze u spasenje dok on sam ostaje na brodu koji tone. Bio je ovo početak priče “siročića sa ‘Titanika'”.

DJEČACI RAZUMJELI SAMO FRANCUSKI

Dječaci su razumjeli i govorili samo francuski i kod sebe nisu imali nikakva dokumenta koja bi rasvijetlila njihovo porijeklo. Jednom kada su se ukrcali na “Karpatiju”, brod koji je pokupio preživjele sa “Titanika”, postali su prava misterija.

Bila su to jedina djeca koja su preživjela bez bilo kakvih pratioca ili staratelja i o kojima niko nije znao ništa!

Jednom kada su stigli do Njujorka novine su objavile njihovu fotografiju u nadi da će se neko javiti i prepoznati ih, ali činilo se da je sve uzalud… niko nije znao identitet “siročića sa ‘Titanika’”.

POTRAGA JEDNE MAJKE

Na drugoj strani svijeta, u Francuskoj, jedna majka je očajnički tražila svoje sinove. Marsel Kareto bila je užasnuta – njen bivši muž Majkl Navratil od koga se razvela samo nekoliko mjeseci ranije, došao je u posjetu njihovoj djeci, izveo ih u sudski dozvoljenu šetnju i nestao bez traga!

Na njenu sreću, vijest o potonuću “Titanika” bila je svjetska vijest, a priče o preživjelima preplavile su tadašnje novine. Sa nekoliko mjeseci zakašnjenja vijest o “siročićima sa “Titanika” stigla je i do Nice u kojoj je očajna Marsel živjela.

Dječake na fotografiji majka je odmah prepoznala! Na njoj su bili njeni sinovi – četvorogodišnji Majkl i dvogodišnji Edmond!

Nakon što je sa mnogo detalja i opisa majka socijalnim službama opisala svoju djecu, istina je otkivena… a bila je strašna koliko i filmska!

KOBNO PUTOVANJE

Nakon što je oteo dječake, Majkl Navratil je preko Monte Karla pobjegao za Englesku gdje je odsjeo u jeftinom londonskom hotelu čekajući prvi brod koji će njega i njegove sinove odvesti na “novi kontinent” gdje se nadao da ga bivša žena nikada neće pronaći. Sudbina je htjela da taj brod bude baš “Titanik”.

Majkl je kupio karte u trećoj klasi pod lažnim imenom Luis Hofman. Sinove je predstavio kao Loloa i Momona, a ostalim putnicima je ispričao da je udovac. Ni u jednom trenutku tokom putovanja nije ih ispuštao iz vida.

A onda se dogodio kobni sudar sa ledenim brijegom… Majkl je djecu obukao najtoplije što je mogao, uvio ih u ćebad i pokušao da se sa njima ukrca na čamce za spašavanje.

“Otac je ušao u našu kabinu dok smo spavali. Obukao me je veoma toplo i ponio. Neko od putnika je to isto uradio sa mojim bratom. Kada sam kasnije razmišljao o tome bio sam veoma dirnut – taj drugi čovjek je znao da će vjerovatno umrijeti, a ipak je ostao da pomogne da se moj brat toplije obuče”, godinama kasnije ispričao je Majkl Junior.

On i njegov brat bili su na rasklopivom čamcu D, poslednjem plovilu koje je spušteno sa “Titanika” prije nego što se brod urušio. Njihov otac nestao je u vodama ledenog Atlantika samo nekoliko minuta kasnije.

SUSRET “SIROČIĆA” I MAJKE

Margaret Haus, putnica prve klase sa “Titanika” koja je govorila francuski, pristala je da dječake primi u svoju kuću i brine o njima dok se ne pronađe njihova porodica. Jednom kada je njihov identitet otkriven, Marsel se otputovala za Njujork i porodica je konačno bila ujedinjena!

Jedan od dječaka – Majkl Junior, umro je 30. januara 2001. kao poslednji preživjeli muški putnik sa “Titanika”.

Izvor: Istorijski zabavnik

Foto: Encyclopedia-Titanica

Idi na VRH

error: Content is protected !!